Coucke doet beleidsplan uit de doeken met nieuwe fanzone, 1.000 extra sfeerplaatsen en pák nieuwe spelers: "Willen meer beleving creëren"

BELGA
Marc Coucke wil meer beleving in het Astridpark. De voorzitter van Anderlecht maakte deze middag zijn toekomstplannen bekend tijdens zijn beleidsplan. Coucke kondigde meteen drie nieuwe transfers aan, gaf zijn uitgesproken sportieve ambitie en wil de fans "verwennen".

“Vorig jaar was heel slecht, het moet volgend seizoen beter. We willen op drie gebieden echt meedoen: Europees overwinteren, het goed doen in de Beker van België én tot het einde meestrijden voor de titel. We willen het spannender maken dan het voorbije seizoen, dat heb ik trouwens ook ge-sms't naar Bart Verhaeghe (voorzitter Club Brugge red.)”, lachte Coucke.

Coucke kondigde ook meteen drie nieuwe transfers aan. “Knowledge Musona komt over van KV Oostende, net als Antonio Milic. Daarnaast komt ook de Serviër Luka Adzic over van Rode Ster Belgrado. De aankoopoptie van Kenny Saief wordt gelicht en ook Trebel en Saelemaekers staan open voor een contractverlening." Lees HIER meer over de transfers van Anderlecht. 

“We moeten geen grote namen halen. De legendes van Anderlecht danken hun grote naam van hun periode bij Anderlecht. Spelers aantrekken die kunnen uitgroeien tot toppers is onze prioriteit. De eerste training valt op 18 juni en dan moet 80% van de kern klaar zijn. We hebben nood aan stabiele topverdedigers, meer snelheid, creativiteit én scorend vermogen. De kern moet in een notendop dus breder en sterker, maar we willen ook blijven inzetten op de jeugd.”

Anderlecht zou ook nauwer gaan samenwerken met de andere Brusselse clubs. “Dit is vooral belangrijk voor de jeugd. Ploegen als Union en RWDM zijn geen vijanden, maar bondgenoten. Om dit te bewijzen spelen we op 22 juni onze eerste oefenmatch op het veld van RWDM.”

We moéten geen grote namen aantrekken. Spelers die kunnen uitgroeien tot toppers is onze prioriteit."

Marc Coucke
Marc Coucke
BELGA Marc Coucke

Fanzone

“We willen de beleving verbeteren voor de fans. Er worden iets meer dan 1000 extra plaatsen toegekend aan de spionkoppen”, zei Coucke. “De capaciteit van die tribunes liggen veel hoger dan men denkt. Ze werden niet aan volle capaciteit gebruikt en daar komt nu verandering in. Naast de extra plaatsen komt er ook een ware fanzone aan het stadion. Daarin zal er wifi aanwezig zijn, de spelersbus zal er langs rijden voor elke thuismatch en er zullen foodtrucks staan.”

Ook bij de VIP’s verandert er het een en ander. “De capaciteit van de eretribune en de bussines seats wordt opgetrokken én er komen nieuwe restaurants, onder meer onder leiding van topchefs als Wout Bru en Christophe Hardiquest.”

Damesploeg

Coucke legde nogmaals de nadruk op de damesploeg van Anderlecht. “Het feit dat iedereen geschokt was door het ‘nieuws’ dat we zouden stoppen met de damesploeg was een goed teken. Ik wil iedereen bedanken voor de aandacht. We hebben echter beslist om verder te gaan met de damesploeg – die ook gesponsord zal worden door Hello Bank - op een gestructureerde en professionele manier. We verhogen hun budget naar 450.000 euro voor volgend seizoen. Ze spelen de Champions League en mogen ambitie hebben.”

De Anderlecht Ladies werden dit seizoen kampioen.
Photo News De Anderlecht Ladies werden dit seizoen kampioen.

Break-even

Over de financiën was Coucke duidelijk. “Anderlecht heeft het voorbije seizoen een operationeel verlies van tien miljoen euro geleden”, zei Coucke. “Dat bedrag is zeker te hoog. Door uitgaande transfers kan dat resultaat nog naar een positief cijfer getrokken worden. Het opvallende is dat we dit verlies hebben geleden in een seizoen met Champions League-voetbal. Structureel verlies is ongezond en moeten we vermijden. Het doel is een operationele break-even. We zullen per seizoen voor vijftien miljoen euro aan aanpassingen doen. Vanaf dan kunnen we opbouwen. Champions League-inkomsten of transfers moeten dienen om te investeren, niet om een put te dempen. Alle niet-gebudgetteerde inkomsten moeten kunnen gebruikt worden voor uitgaven. Ten slotte zullen we onze schuldgraad stabiel houden.”

“Om die break-even te bereiken zullen alle budgetten herbekeken moeten worden”, vervolgde Coucke. “We zullen dit doen met het grootste respect voor elke divisie in de club. Een voorbeeld is de scouting. Die vind ik heel belangrijk, maar is op dit moment ook erg duur. En dat terwijl de meeste spelers niet via de scouting komen. Onze club heeft een enorme traditie, maar de wereld verandert en wij moeten volgen.”

Marc Coucke.
BELGA Marc Coucke.

Herbeleef hieronder de persconferentie van Marc Coucke: 
98 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yannik Samoy

  Kapitaal moet op het veld. Met een brede minderwaardige ploeg zal het nog een seizoen niets worden.

 • An Vercruysse

  Marc coucke,wat ook kan bijdragen aan ambiance en volle stadia,probeer zoveel mogelijk wedstrijden op zaterdag te spelen;mensen zullen vroeger daar zijn en langer blijven hangen. op zondag spelen de meeste supporters zelf voetbal,moeten ze hun haasten om op tijd te zijn en gaan de meeste mensen op tijd naar huis om de dag erna naar het werk/school te gaan

 • frankie bressinck

  De ploeg draait langs geen kanten maar het enige waar men over spreekt is de catering, de abonnementen, de prijzen opslaan! Je komt toch naar het "voetbal" kijken hé , waarom moet er daar altijd eten bij zijn!

 • didier de coster

  coucke is echte zakenman , hij gaat nu de sponsers in de watte leggen zodat ze nog meer geld gaan sponseren, hij gaat ze beter eten geven , goe gezien hé , hij melkt de koe en de koe begrijpt het niet wegens soort blindheid, zie hem daar maar twee jaar max te blijven en dan is hij dada met wa winst , goe gezien hé als voetballeek ; cobw

 • Michel Galmart

  Prijzen abonnement ongewijzigd? Familieabonnement in E16 kost nu 15% meer.... Moeten wellicht plaats maken voor zakenlui?

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00