Competitieformat ligt vast voor volgende drie jaar

Getty Images
In de marge van het nieuwe tv-contract raakte gisteren bekend dat de huidige competitieformule vastligt voor de volgende drie jaar - de duur van de nieuwe televisiedeal.

Bij de toelichting van het contract liet Pro League-CEO Pierre François het zich terloops ontvallen: "De 'tender' laat toe het competitieformat lichtjes aan te passen - zo is de afschaffing van de puntenhalvering mogelijk." Maar grondigere aanpassingen, zoals een afschaffing van de play-offs, zijn tot 2020 niet mogelijk. Daar hebben alle clubs, van klein tot groot, mee ingestemd.

"Wij stellen vast dat er geen meerderheid is voor een nieuw format", zegt Vincent Mannaert van Club Brugge, dat net als Anderlecht het aantal wedstrijden wou inkrimpen. "Wij respecteren dat. Maar wij blijven vinden dat de puntenhalvering ingaat tegen de sportieve logica en zullen ook in de toekomst blijven argumenteren voor een verbeterd format."

Voor een hervorming van het format is een meerderheid van 80% nodig onder de profclubs. Die is onhaalbaar, omdat Gent, Genk, Zulte Waregem en Charleroi aan de huidige formule willen vasthouden en omdat geen enkel alternatief 80% steun geniet. Dat belet niet dat er de volgende jaren binnen de Pro League verder zal gediscussieerd worden, om vanaf 2020 mogelijk wel tot een hervorming te komen.

Getty Images