Club en Cercle verliezen subsidie voor nieuw stadion, Oostende profiteert

Ondermeer het KV Oostende van Marc Coucke en Luc De Vroe profiteert van het afblazen van het Brugse stadionproject.
Photo News Ondermeer het KV Oostende van Marc Coucke en Luc De Vroe profiteert van het afblazen van het Brugse stadionproject.
KV Oostende, Sporting Lokeren, Antwerp FC en Lommel United zullen elk een subsidie krijgen voor de renovatie of nieuwbouw van hun voetbalstadion. Doordat het dossier van Club Brugge fundamenteel gewijzigd werd en bijgevolg niet meer voldoet aan de door de Vlaamse Regering gestelde voorwaarden, herverdeelt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters de 2,5 miljoen euro die oorspronkelijk aan het ingediende project van Club Brugge was toegekend.

Omdat Vlaanderen kampt met een achterstand op vlak van multifunctionele stadioninfrastructuur, besliste de regering in 2014 om acht miljoen euro vrij te maken zodat clubs zouden investeren. Vlaanderen draagt maximaal tien procent van de investeringskost, met een plafond van 750.000 euro voor een renovatie en 2,5 miljoen euro voor een nieuwbouw. De renovaties moesten gerealiseerd zijn tegen 2017, een nieuwbouw krijgt tijd tot 2019. De vraag was groter dan het voorziene budget, waardoor een aantal clubs op de wachtlijst terechtkwamen. Indien een project onderweg afviel, zou het betreffende budget toegewezen worden aan de volgende projecten in de rangschikking.

Brugge
Het Brugse stadsbestuur had een dossier ingediend voor een nieuwe multifunctionele sportsite aan de Blankenbergse Steenweg met een stadion voor Club Brugge (40.000 zitjes) en voor Cercle Brugge (12.500 zitjes). Intussen is gebleken dat Cercle liever op de Jan Breydelsite blijft, maar die aanpassing aan de oorspronkelijke afspraken vormde een probleem. Minister van Sport Philippe Muyters liet de zaak onderzoeken en oordeelt nu dat het Brugge-project niet meer aan de oorspronkelijke voorwaarden voldoet.

KV Oostende
Daardoor komt 2,5 miljoen euro vrij om te herverdelen naar de volgende projecten in de ranking. Eerst en vooral wordt de subsidie aan KV Oostende aangezuiverd tot het maximum van 750.000 euro. Bij de oorspronkelijke toekenning van de ondersteuning was Oostende als laatste begunstigde gerangschikt, maar kon slechts 630.500 euro toegekend worden omdat de volledige subsidiepot verdeeld was. Oostende krijgt dus 119.500 euro bijgestort.

Elk van de resterende projecten uit de wachtlijst werd gecontacteerd om na te gaan of ze hun project handhaafden, en of de vooropgestelde voorwaarden en timing intact waren. Het resultaat is dat nog drie clubs op een Vlaamse subsidie kunnen rekenen: Sporting Lokeren (renovatie) krijgt 750.000 euro, Antwerp FC (renovatie) 250.000 euro en Lommel United (nieuwbouw) 1,19 miljoen euro.

Injectie
"Doordat we met een subsidiepercentage van slechts tien procent werken, maken we bijna 80 miljoen euro aan voetbalgerelateerde investeringen in Vlaanderen los", aldus minister van Sport Muyters. "Daar komt nog een veelvoud bij voor de niet-voetbalgerelateerde infrastructuur zoals onthaalruimtes en kantoren. Onze voetbalinfrastructuur heeft dringend een injectie nodig. Het blijft natuurlijk een jammere zaak voor het gezamenlijke project in Brugge, maar ik ben blij dat we dat geld kunnen recupereren voor de volgende projecten in de rangschikking."