Cercle Brugge krijgt geen penalty na hands van Kompany én Luckassen, onze huisref Tim Pots: “VAR kwam twee keer terecht niet tussen”

Kompany handsbal
rv Kompany handsbal
In het duel dat Anderlecht op een diefje won, schreeuwde Cercle Brugge tweemaal om een penalty na een handsbal. In de slotfase beroerde Vincent Kompany de bal met de hand. Eerder kreeg ook Derrick Luckassen de bal op de arm. Ref Boucaut kwam niet tussen, ook de VAR zag er telkens geen strafschop in.

In een dramatische partij sleepte Anderlecht in extremis een zege uit de brand, met dank aan Amuzu en Vlap. Maar bij Cercle Brugge zullen er toch nog enkele discutabele fases blijven nazinderen, waaronder twee mogelijke penalty’s die niet gegeven werden. 

In minuut 28 belandde de bal op de arm van Luckassen bij een schot op doel van Hoggas. Geen strafschop, oordeelden Boucaut en de VAR. Ook in de slotminuten, bij een 1-1-tussenstand, was er een controversiële fase. Vincent Kompany raakte de bal namelijk met de hand na een redding van Van Crombrugge. Opnieuw zag Boucaut er geen strafschop in. 

De handsbal van Luckassen

De handsbal van Kompany

Onze huisref Tim Pots: “VAR kwam twee keer terecht niet tussen” 

Over de fase met Luckassen: “Daar is het cruciaal om te kijken of de arm dicht genoeg bij het lichaam was”, aldus onze huisref Tim Pots. “Dat was volgens mij het geval: de hand was iets verder, maar de elleboog van Luckassen plakte er bijna tegen. En net daar leek mij het contact te zijn. Bovendien was het beeld niet geweldig duidelijk, een extra reden waarom de VAR niet tussenkwam. Omgekeerd zou hij dat evenmin gedaan hebben, mocht Boucaut een penalty gefloten hebben.” Bij de handsbal van Kompany geeft Pots de videoref eveneens gelijk. “Er is geen sprake van een schot naar doel of poging om de bal af te blokken. Dan gelden de oude criteria: maakt Kompany een beweging naar de bal of niet? Nee dus, het was helemaal onvrijwillig. Als hier tóch gefloten was, zou de VAR zelfs ingegrepen hebben.” 

De handsbal Luckassen
rv De handsbal Luckassen
De handsbal van Kompany
BELGA De handsbal van Kompany
Handsbal van Kompany
BELGA Handsbal van Kompany74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston FOUBERT

  Als hij maar niet tijdens de rust de kleedkamer van de arbiter gaat opzoeken Ronny want dat is enkel voorbehouden aan de voorzitters.

 • frans ornelis

  natuurlijk zullen ze elkaar niet tegen spreken

 • Gaston FOUBERT

  Ronny Wauters, was hij de scheidsrechter tijdens de rust in zijn kleedkamer was gaan opzoeken dan zou ik je begrijpen. Maar dat is alleen het recht van Varhaeghe.

 • eduard janssens

  Zuivere penalty voor Brugge niet gegeven punt !!!

 • Robin Henrioulle

  Omgekocht. Zo overduidelijk.