Belgische voetbalrechten in Chinese handen

belga
Een Chinees investeringsfonds heeft een meerderheidsbelang van 65 procent verworven in het Italiaanse MP & Silva (MPS). MPS is onder meer verantwoordelijk voor de verkoop van de uitzendrechten op de Belgische Jupiler Pro League. Het gaat om de nieuwste overname in een reeks van internationale transacties in de sportwereld door Chinese investeerders.

MPS werd overgenomen door het investeringsfonds "Shanghai Jin Xin Investment", dat werd opgericht door vier bedrijven, waaronder ook internetgigant Beijing Baofeng Technology. De overname waardeert MPS op zowat 1,4 miljard dollar (1,25 miljard euro).

De voormalige eigenaars en oprichters van het bedrijf, de Italianen Andrea Radrizzani en Riccardo Silva, houden samen wel de overblijvende 35 procent van de aandelen in handen en blijven volgens MPS "een belangrijke rol spelen" in het bedrijf.

MPS heeft zetels in Singapore en Londen en is houder van de uitzendrechten op tientallen sportcompetities, zoals de Engelse Premier League, de Formule 1, tennistoernooi Roland Garros en het Zeslandentoernooi (rugby). Wereldwijd zijn zowat tweehonderd omroepen klant bij het bedrijf.

Chinese fondsen worden door het regime in Peking sterk aangemoedigd om te investeren in buitenlandse bedrijven. De sportsector is een belangrijk onderdeel in die strategie, aangezien president Xi Jinping, een grote voetbalfan, het niveau van het Chinese voetbal wil opkrikken.