Anderlecht vermindert schuld met drie miljoen euro

PHOTO_NEWS
Landskampioen Anderlecht heeft vorig seizoen zijn gecumuleerde schuld teruggebracht met 3 miljoen euro. Na het seizoen 2012-2013 bedroeg die schuld 32 miljoen euro, op 30 juni 2014 stond paars-wit 29 miljoen in het rood. Dankzij die schuldafbouw heeft de algemene vergadering van de NV vorige week donderdag de jaarbalans zonder opmerkingen goedgekeurd.

De schuldvermindering op de balans is een trendbreuk met de voorbije jaren. Enkele jaren geleden vermeerderde de schuld door een zware loonmassa, met onder meer dure contracten voor Jovanovic en Mbokani, en een financieel onevenwicht tussen de inkomende en uitgaande transfers. Ook het missen van enkele CL-campagnes en zware investeringen in het opleidingscentrum van Neerpede lieten zich voelen op de balans.

De raad van bestuur heeft sinds twee jaar het roer omgegooid. De club liet de loonmassa zakken en zette meer in op de jeugd. Vorig seizoen vertoonde de transferbalans al een positief saldo en die tendens wordt voortgezet. Anderlecht mag volgend jaar de inkomsten van de transfers van Bruno (5 miljoen euro) en Kouyaté (7,5 miljoen) boeken en ook de huidige Europese campagne is erg lucratief. Op lange termijn mag Anderlecht ook op een stevige meerwaarde van de verkoop van supertalenten als Youri Tielemans en Dennis Praet rekenen.