Anderlecht-speler Vranjes heeft fascistische tatoeage op arm, Bosnische voetbalbond reageert fel: “Wij veroordelen dit schokkende gedrag ten zeerste”

BELGA
Ognjen Vranjes is nog maar eens in opspraak gekomen. De Bosnische verdediger verheerlijkte eerder op Instagram het wangedrag van de supporters van AEK Athene. Nu blijkt Vranjes een fascistische tatoeage op de rechterarm te hebben, namelijk de afbeelding van Momcilo Dujic (een fascistische Servische leider tijdens de Tweede Wereldoorlog, red.). De Bosnische voetbalbond reageert geschokt. Vranjes zelf verwijderde inmiddels zijn Instagram-account.

De voetbalbond van Bosnië-Herzegovina veroordeelt het “schokkende gedrag” van zijn international. “Dit is onaanvaardbaar. Hij zou een rolmodel moeten zijn voor jonge spelers. Zijn gedrag staat niet voor de waarden, het beleid en de doelen van Bosnië-Herzegovina. Hij heeft de reputatie van onze federatie en onze nationale ploeg geweld aangedaan”, luidt het in een mededeling.

“De Bosnische voetbalbond veroordeelt alle verheerlijking van fascisme. Vranjes beschadigt niet enkel de federatie en de nationale ploeg, maar ook het hele land. De prioriteit van elke sportman zou het bestrijden van racisme, discriminatie, geweld en haat moeten zijn.”

De tatoeage staat tevens al een tijdje op de arm van Vranjes. Onderstaande foto dateert van 26 augustus dit jaar. Wat staat er nu precies afgebeeld? Momcilo Dujic. Die laatste collaboreerde tijdens WOII met de nazi’s en werd door de toenmalige Joegoslavische regering schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden.

Photo News

Gisteren reageerde Anderlecht reeds op de Instagram-post van Vranjes. “Hoogst ongepast. We distantiëren ons van zijn gedrag”, zei Michael Verschueren. “Onze slogan is ‘as a champion’. Een actie zoals Vranjes gedaan heeft, past daar absoluut niet in. Die jongen is de kwaadste niet, maar hij beseft totaal niet waar deze club voor staat. Hij kent het paars-witte DNA niet.” 

Ook coach Hein Vanhaezebrouck kon zich niet vinden in het gedrag van zijn verdediger. “Wat hij deed is onaanvaardbaar. We gaan samen met de directie met hem praten. Ik wil weten waarom hij dit deed.” 

Photo News51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc germeau

  Sommigen hier vinden dat Vranjes zich mag laten tatoeëren wat hij maar wil. Dat is juist. Maar... Elke werkgever, ook buiten het voetbal, mag voor zichzelf of zijn club of bedrijf of organisatie oordelen wat past of niet. Zeker wanneer de werknemer, Vranjes in dit geval, in het openbaar opereert. Als dat allemaal netjes beschreven stond en als Vranjes dat wist toen hij bij RSCA tekende, is hij rijp voor een contractontbinding...

 • Marcus Camps

  Niet te geloven, hoe de commerciële stommiteiten worden opgestapeld bij Anderlecht. I.p.v. de speler geweldig op te hemelen om hem vervolgens in de etalage te kunnen zetten (zoals Mourinho altijd doet) doet men bij Anderlecht net het tegenovergestelde. Iemand afbreken tot op de grond om hem buiten te krijgen. Veel succes om nog wat te recupereren van je miljoenen !

 • Johan De Clercq

  Begrijp het argument van " het is zijn lichaam en zijn vrijheid " hier niet. Het is duur betaald krapuul dat niks levert aan de maatschappij, zelfs geen RSZ......of personenbelasting.... .

 • Gaston FOUBERT

  Welkom in de hel hoor je bij elke thuismatch op Sclessin. Om daar een probleem van te maken is toch wel spijkers op laag water zoeken. En velen hebben een tattoo van Che Guevara, ook eens wat reclame voor maken dan? En nee triphon, RSCA zoekt geen slachtoffer, de kranten doen dat voor sensatie en voer voor de kudde schapen.

 • Philippe Vander Haeghen

  Die zien we niet meer terug. Rampzalige aankoop. Eén van de vele.