Anderlecht-Club RETRO (#1): het pijnlijke poortje voor Vermant, de hand van Jestrovic en Aruna die steevast voor Brugse nachtmerries zorgt

Rv, Photo news
9 september 1999: van die dag is het geleden dat Club Brugge in competitieverband nog een keertje kon winnen op het veld van aartsrivaal Anderlecht (2-3). In alle confrontaties die volgden in het Astridpark, pakte paars-wit minstens één punt. Zondag doet blauw-zwart een nieuwe gooi naar een driepunter, maar ook in de aanloop daar naartoe doken wij voor u al in de archieven. De komende dagen laten we u alle onderlinge competitieduels op Brusselse bodem sinds die Brugse zege nog een keertje herbeleven. Hier is alvast deel één:
December 2000: Anderlecht viert, Club druipt af - en dat was ondertussen al héél vaak zo.
ISO Sport December 2000: Anderlecht viert, Club druipt af - en dat was ondertussen al héél vaak zo.

1. 6/2/2000: 1-1

Anderlecht: De Wilde, Crasson, Doll, Staelens, Dheedene (70’ Sonko), Goor, Van Diemen (70’ Soetaers), Zetterberg, Baseggio, Stoica, Koller

Club Brugge: Verlinden, Borkelmans, Clement, De Brul, De Cock, Deflandre, Englebert, Nzelo-Lembi, Vermant, Martens, Verheyen

Scoreverloop0-1 Vital Borkelmans (67'), 1-1 Edrissa Sonko (80')

De huidige lijdensweg van Club Brugge in Anderlecht begon op zes februari 2000. Het Astridpark huldigde net die dag de van Club overkomen Lorenzo Staelens voor zijn Gouden Schoen, maar ondanks de paars-witte druk in de eerste helft kwamen de bezoekers toch op voorsprong dankzij een lage schuiver van aanvoerder Borkelmans. Toenmalig Anderlecht-coach Aimé Antheunis besloot met Soetaers en Sonko zijn laatste troeven op tafel te gooien en nadat Jan Koller de kruising trof achtte de Gambiaanse invaller zijn moment gekomen: bruggetje bij Vermant, een-tweetje met Baseggio om finaal Verlinden te vloeren in de verste hoek. 1-1 was meteen ook de eindstand.

Sonko bouwt een feestje na zijn fraaie gelijkmaker.
ISO Sport Sonko bouwt een feestje na zijn fraaie gelijkmaker.
Borkelmans en Verheyen gaan de meegereisde fans bedanken voor hun steun.
ISO Sport Borkelmans en Verheyen gaan de meegereisde fans bedanken voor hun steun.

2. 1/12/2000: 2-0

Anderlecht: De Wilde, Crasson, De Boeck, Doll, Dheedene, Goor, Hasi, Baseggio (42’ Ilic), Stoica (46’ Van Diemen), Koller, Radzinski (81’ Dindane)

Club Brugge: Nemec, De Cock (76’ Smolders), De Brul, Nzelo-Lembi, Van der Heyden (59’ Lesnjak), Simons, Vermant, Englebert, Verheyen, Mendoza (56’ Janssen), Martens

Scoreverloop: 1-0 Tomas Radzinski (19'), 2-0 Bart Goor (89')

In de drie jaren die volgden moest Club telkens puntenloos terug naar Brugge. In tegenstelling tot de vorige confrontatie in Anderlecht was de ploeg van Trond Sollied nu wél baas in de aanvangsfase, maar Radzinski kon een assist van Koller (die randje buitenspel vertrok) tegen de gang van het spel in verzilveren. Tussendoor miste Verheyen een opgelegde kans op de gelijkmaker en ontsnapte De Boeck aan rood na een aanslag op de knie van Martens, maar het slotakkoord was voor Goor. Hij liep Simons eruit en schoof de 2-0 voorbij een kansloze Nemec.

Radzinski springt in de armen van Koller nadat hij de opener voorgeschoteld kreeg.
ISO Sport Radzinski springt in de armen van Koller nadat hij de opener voorgeschoteld kreeg.
Staelens, Crasson en Dheedene bouwen een feestje.
ISO Sport Staelens, Crasson en Dheedene bouwen een feestje.

3. 21/12/2001: 1-0

Anderlecht: De Wilde, Van Hout, Crasson (40’ Ngalula Mbuyi), Hasi, Traore, Ilic (33’ Stoica), Hendrickx, Vanderhaeghe, Baseggio, De Bilde, Aruna Dindane

Club Brugge: Verlinden, De Cock, Nzelo-Lembi (30’ Sillah), De Brul, Van der Heyden (86’ Duarte), Englebert, Clement, Simons, Verheyen, Lange, Mendoza (68’ Ceh)

Scoreverloop: 1-0 Aruna Dindane (66’)

Ook op de verjaardag van de toen 58 jaar geworden Aimé Antheunis lukte het niet voor de Bruggelingen. Aruna Dindane bracht de thuisploeg op voorsprong nadat Stoica Van der Heyden veel te makkelijk kon aftroeven. Het leek een feestje in mineur te worden voor de Anderlecht-coach nadat de bezoekers een strafschop kregen na hands van Van Hout, maar aanvoerder Verheyen faalde vanop de stip en wat later viseerde hij ook nog de paal. Weer geen punten voor blauw-zwart.

Verheyen kon niet scoren vanop de stip...
ISO Sport Verheyen kon niet scoren vanop de stip...
... dus gingen Hasi, Vanderhaeghe en De Wilde opnieuw aan het feest.
ISO Sport ... dus gingen Hasi, Vanderhaeghe en De Wilde opnieuw aan het feest.

4. 23/03/2003: 5-1

Anderlecht: Zitka, Deschacht, De Boeck, Doll, Tihinen, Ngalula Mbuyi, Lovre (83' Michal Zewklakow), Kolar (81' Seol), Baseggio, Jestrovic (85' Mornar), Aruna Dindane

Club Brugge: Verlinden, De Cock, Clement, Maertens (62' Serebrennikov), Van der Heyden, Englebert, Simons, Ceh, Smolders (62' Stoica), Mendoza, Verheyen (46' Saeternes)

Scoreverloop: 1-0 Goran Lovre (26'), 1-1 Nastja Ceh (35'), 2-1 en 3-1 Nenad Jestrovic (42' en 43'), 4-1 Ngalula Mbuyi (58'), 5-1 Aruna Dindane (71')

Stevig oplawaai deze keer voor de West-Vlamingen. Na de fraaie opener van Lovre kon Ceh haast even fraai gelijk maken, maar nadat Jestrovic de 2-1 met de arm voorbij Verlinden sloeg, brak de veer bij de Bruggelingen. Jestrovic scoorde vanop de stip de 3-1, Ngalula Mbuyi mocht er na een zondagswandeling 4-1 van maken en Aruna Dindane, de beste man op het veld, zette de zware 5-1-eindstand op het bord.

Jestrovic zwaait een keertje met de hand waarmee hij de 2-1 maakte.
Photo News Jestrovic zwaait een keertje met de hand waarmee hij de 2-1 maakte.
Ceh legde het Astridpark (heel even) het zwijgen op.
Photo News Ceh legde het Astridpark (heel even) het zwijgen op.
De ingevallen Stoica, die van Anderlecht naar Club was verkast, werd getrakteerd op een striemend fluitconcert.
Photo News De ingevallen Stoica, die van Anderlecht naar Club was verkast, werd getrakteerd op een striemend fluitconcert.

5. 05/10/2003: 1-1

Anderlecht: Zitka, Deschacht, De Boeck, Kompany, Zewlakow, Hasi, Hendrikx (72' Zetterberg), Baseggio, Seol, Mornar (72' Doll), Aruna Dindane

Club Brugge: Verlinden, De Cock, Rozehnal, Clement, Van der Heyden, Gvozdenovic, Simons, Ceh, Mendoza, Saeternes (68' Stoica, 83' Lange)

Scoreverloop: 1-0 Aruna Dindane (26'), 1-1 Andres Mendoza (81')

Na drie verliespartijen eindelijk nog eens een puntje voor Club. Baseggio en Ceh viseerden al gauw de doelpaal, maar het was andermaal Aruna Dindane die met een subtiele deviatie in de rol van boeman kroop voor Club. Vooral Nastja Ceh was er enkele keren dicht bij, maar telkens was er Zitka of het doelhout om een Brugse goal te voorkomen. Gelukkig voor blauw-zwart vond Andres Mendoza in het slot van de wedstrijd toch nog een gaatje tussen de hand van Zitka en de doelpaal.

Mendoza gaat na zijn late gelijkmaker even luisteren wat het thuispubliek daarvan vindt.
Photo news Mendoza gaat na zijn late gelijkmaker even luisteren wat het thuispubliek daarvan vindt.
Aruna was nog maar een keertje de boeman voor Club.
Photo news Aruna was nog maar een keertje de boeman voor Club.

6. 11/12/2004: 2-1

Anderlecht: Van Steenberghe, Michal Zewlakow, Kompany, Tihinen, Vanden Borre, Hasi (42' Vanderhaeghe), Iachtchouk (62' Jestrovic), Zetterberg, Wilhelmsson, Mbo Mpenza, Aruna Dindane 

Club Brugge: Butina, De Cock, Maertens (83' Clement), Rozehnal, Van der Heyden, Simons, Englebert, Ceh, Verheyen, Balaban (30' Victor, 78' Gvozdenovic), Lange

Scoreverloop: 0-1 Natsja Ceh (20'), 1-1 Yves Vanderhaeghe (67'), 2-1 Nenad Jestrovic (86')

Eind 2004 klom Club eerst op voorsprong en het was weer Nastja Ceh die trefzeker was met een gekruist schot. Nadien kregen de bezoekers nog een dot van een kans via Lange na een lang uitgesponnen aanval, maar hij kopte naast. Voort van de rest was het al Anderlecht wat de klok sloeg. Aruna Dindane zaaide vernieling op de flank, de ingevallen Vanderhaeghe borstelde heerlijk raak en in het slot van de wedstrijd knalde Jestrovic Anderlecht, ook al ingekomen, naar een nieuwe 2-1-zege. 

Dolle vreugde bij Vanderhaeghe & co na de gelijkmaker.
Photo news Dolle vreugde bij Vanderhaeghe & co na de gelijkmaker.
Ook Jestrovic was het delirium nabij na zijn winner.
Photo news Ook Jestrovic was het delirium nabij na zijn winner.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roos Desreveaux

  leuke artikels over anderlecht-club brugge en zo zal anderlecht voor de zoveelste keer winnen van brugge.toen ik de krant uit de bus nam vanmorgen. op de 1ste bladzijde, dus de frontpagina zegt degryse ondanks dat anderlecht 5-0 verloren heeft dat ze toch favoriet zijn zondag tegen brugge.hij woont in brugge maar is een fan in hart en nieren van anderlecht, met heel de HLN sportredactie.erbij.

 • Berza Flandra

  Zalig toch, weer een van die club complexen wat hun zo gefrustreerd maakt.

 • Marko Decandt

  Belachelijk, sommigen verwijten de redactie hier dat ze Anderlecht zitten op te peppen. De redactie van HLN is uberfan van Brugge, dat kan je elke week duidelijk lezen in de artikels die over Anderlecht en Brugge gaan. Anderlecht wint al zijn wedstrijden met heel veel moeite, zelf 4 à 5-0. Brugge schitterd steeds, zelf als ze wedstrijden onverdiend 1-0 via penalty winnen.

 • Davy Van LAecke

  Ik weet wel waarom er geen videoref aanwezig zal zijn zondag. Brugge staat immers te ver voor. En btw,als Anderlecht voorrondes had moeten spelen op Europees niveau, wees gerust ze waren ook niet geplaatst.

 • Nick Mees

  Aruna Dindane, altijd goed voor een twintigtal penalties per seizoen...