Johan Vande Lanotte moet voetbalwereld helpen opkuisen

Johan Vande Lanotte
Photo News Johan Vande Lanotte
Het voetbal wil iets doen aan zijn imagoprobleem. De Pro League brengt vandaag ex-­informateur Johan Vande ­Lanotte, basket- en wieler­expert Thomas Van Den ­Spiegel en professor fiscaal recht Michel Maus samen. Ze moeten wegen op het RSZ-­debat.

“We komen vandaag met ons drie samen. Daarna spreken we met de Pro League”, aldus Vande Lanotte vanochtend bij Radio 1. “De bedoeling is om niet enkel het fiscaal voordeeltarief te bespreken, maar ook alles wat betrekking heeft op de transfermarkt, de vergoedingen die betaald worden aan makelaars, de pensioenregeling enzovoort. Er zijn heel wat verschillende onderwerpen. Op basis daarvan willen we een coherent voorstel uitwerken. Aan de ene kant willen we jonge sporters kansen bieden, aan de andere kant moet dit maatschappelijk verantwoord zijn. Het wordt een moeilijke taak om een evenwicht te vinden.”

Voor Vande Lanotte was de sociale korting voor beroepssporters een van de thema’s die hij meenam als informateur in de gesprekken over een federale regering. Z’n politieke contacten en ­invloed, gekoppeld aan zijn dossierkennis en engagement voor de sport, maken van ­Vande Lanotte een ideale ­gesprekspartner voor de Pro League. 

Naast ex-informateur Vande Lanotte zullen dus ook ­Thomas Van Den Spiegel en Michel Maus vandaag rond de tafel zitten. Vande Lanotte moet de brug vormen met de politiek. Voormalig basketbaltopper Van Den Spiegel is als CEO van Flanders Classics ook de spreekbuis voor het wielrennen. Maus is een professor die gespecialiseerd is in fiscaal recht. De bedoeling is dat ­Vande Lanotte en co de ­komende maand de krijtlijnen van een breder plan uitwerken. De Pro League hoopt dat op de Algemene Vergadering van 17 december te presenteren. Rond die periode zouden de verschillende politieke ­partijen ook hun wetsvoorstel indienen.

Thomas Van Den Spiegel.
Joel Hoylaerts / Photonews Thomas Van Den Spiegel.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.