"Gent - Anderlecht werd gekenmerkt door een vitaal gebrek aan klasse. Voorin"

BELGA
Met de langverwachte play-offs in de Jupiler Pro League schakelt ook onze huiscolumnist Jan Mulder een versnelling hoger. Op HLN.be zal Mulder geregeld zijn eigenzinnige mening ventileren. Vandaag richt hij zijn blik op de clash tussen AA Gent en Anderlecht.

De opening (Siciliaans?) van Gent-Anderlecht was voor de thuisclub. Aanvallend spel is de stijl van de coach én Gent stond vijf punten achter en kon het verschil dus terugbrengen tot twee, met alle uitzicht op de titel. Anderlecht houdt van de tegenaanval en deinsde georganiseerd terug. Gent hield het niet vol en van de weeromstuit werd Anderlecht sterker. Dat kwam beide teams niet goed uit, leek het. Er ontstond enige onzekerheid. Het tempo daalde, aangezien men de voortzetting niet precies kende. Gent- Anderlecht veranderde in een soort Kasparov-Karpov. Schaakmedewerkers van kranten schrijven gespierde taal. Voor hun ogen spelen zich meestal 'halsbrekende gevechten op leven en dood af, waarin de ene reus zich in de barbaarse strijd met een uiterste krachtsinspanning van de ondergang redt door in een alles-of-niets-poging de slachting van twee pionnen te voorkomen met de twee zwarte lopers, waarop de vermetele zelfs overging tot de sloop van de gehele witte stelling'.

Dat lees ik in een boekje over de tweekamp Kasparov-Karpov in 1985. Er zitten getergde roofdieren aan het bord die schaken tot de fysieke uitputting volgt. We krijgen te maken met tot in het merg vermoeide kemphanen die nog net overeind gehouden worden door de rugleuning van hun stoel. Haviken, vorsten, stoomwalsen, sluwe vossen, moordenaars passeren de revue. Maar niet zondag in de Ghelamco Arena. In de strafschopgebieden verschenen geen moordenaars en vorsten, wel slecht positie kiezende stoomwalsen. Gent-Anderlecht werd gekenmerkt door een vitaal gebrek aan klasse. Voorin. Teodorczyk werd grotendeels aan zijn lot overgelaten, maar telkens als hij de bal kreeg, knoeide hij zich onmiddellijk in een dribbel waar hij nooit meer uit kwam. Teo heeft nu 680 minuten niet meer gescoord. Gent speelde de paar kansjes slecht uit en bleef ook op nul staan. Gent-Anderlecht was een correcte, zo nu en dan onderhoudende wedstrijd, maar ik miste sluwe vossen en een vorst.