"Alsof Anderlecht de beker had gewonnen, zo slecht speelde Hanni"

Koen Van Buggenhout
Zulte Waregem - Anderlecht werd 1-2, maar het had evengoed 3-2 kunnen worden. Essevee zou dan op 1 puntje van de favoriet zijn gekomen. (Ik had het gisteren over een kansloze achterstand van Zulte Waregem: vergeten de punten te halveren, merkwaardige vergissing.)

Anderlecht werd grote delen van de tweede helft door Zulte Waregem weggespeeld. Alsof Anderlecht de beker had gewonnen en geen zin meer in de nacompetitie heeft: zo slecht en ongeïnspireerd speelde bijvoorbeeld aanvoerder Hanni. Teodorczyk miste de enige kans die hij kreeg vanop drie meter. Op dat moment zag je hem tenminste nog, de rest van de tijd was Teo onzichtbaar. Keeper Boeckx wilde een seconde voor tijd met een zelfmoord-sprong in het duister aan de rand van het strafschopgebied Zulte nog een gelijkspel schenken, maar hij faalde op het nippertje. Kara mag blij zijn dat hij niet uit het veld werd gestuurd en slechts geel kreeg voor een domme poging een knie uit Waregem doormidden te trappen.

Anderlecht ging bij tijd en wijle er finaal onder door en haalde krakend en piepend de eindstreep. Men zal snel bij moeten leren (en vooral fysiek opstaan), anders worden de Europa League-duels tegen Manchester United een afgang die de mentale weerbaarheid, nodig om kampioen te worden, grondig zou kunnen aantasten.

BELGA

De Ronde

Donderdag dineerde ik in Brussel met de voorzitter Bessel Kok en vice-voorzitter Eddy Merckx van Quick.Step. Op het menu: tarbot, met hopsteken vooraf. Ik vroeg aan Eddy of dat een ideale voorbereiding was op de Ronde Van Vlaanderen. Hij bevestigde dit. De maaltijd was inderdaad voortreffelijk en de voorzitter en de vice-voorzitter dachten dat Gilbert De Ronde ging winnen. 'Niet Tom Boonen of Peter Sagan?' Volgens beide heren ging Tom Boonen afscheid nemen met een zege in Paris-Roubaix. Goed gezien, mooi scenario.

'Niet Sagan?', vroeg ik nog eens. Nee. 'Heb je nog wel eens nostalgische gedachten bij Vlaanderens Mooiste, zo vlak voor de hoogtijdag van het Belgische wielrennen, Eddy?' Hij schudde het hoofd, maar vertelde nog wel over een van zijn eerste koersen als prof. Die vond plaats op het eiland Man. Eddy werd tweede achter Jacques Anquetil. Van het peloton mocht je in die dagen niet van 'Monsieur Chrono' winnen en de jonge Merckx hield zich eraan. Anquetil waardeerde zijn houding en klasse. Met de ruiker in de handen zei hij, wijzend naar Eddy Merckx, tegen zijn vrouw Jeannine: 'Daar staat mijn opvolger.' Een ontroerend moment in het jaar 1965.

"Joske gaat beslissend zijn. Misschien, haha."
Photo News "Joske gaat beslissend zijn. Misschien, haha."

Lezer Kurt Casteleyn vroeg mij of 'Joske' Izquierdo even beslissend kan zijn in PO1 als vorig jaar, ook na zijn langdurige uit-zijn?
Izquierdo is het soort speler dat geen lange inloopperiode nodig heeft. Ja, met die klasse en dat lichaam kun je meteen dartelen en raak schieten. Joske gaat beslissend zijn. Misschien, ha ha.

Lezer Bacco vraagt of Club niet een beetje wordt overschat.
Nee. Als je Izquierdo hebt, ben je niet in te schatten, onberekenbaar.
Morgen, AA Gent - Club Brugge, wordt belangrijk voor Club. En voor Gantoise.

Nog een vraag van Marc S.: is het niveau van de Belgische competitie naar omhoog gegaan sinds het invoeren van de play-offs? Er lijkt me wel meer spanning te zijn en meer druk bij zowel spelers als clubleiders en scheidsrechters. Maar is het niveau van het voetbal beter?'
Mijn mening: niet veel beter. Druk en spanning zijn niet genoeg. Om een hoger spelpeil te bereiken is één ding allesbepalend: tempo. Zet Izquierdo in de Engelse Premier League en binnen een maand is hij een betere speler. Grote voorbeelden: Van Persie en Bergkamp.