Jacobs, Vandooren en Ponnet waken over respect voor refs: “Het wordt moeilijker om hen te houden wanneer zij zich ondergewaardeerd en onbeschermd voelen”

Ariël Jacobs.
photo_news Ariël Jacobs.
Ariël Jacobs, Gonzague Vandooren en Alexis Ponnet zullen vanaf 1 januari 2019 zetelen in de commissie van de Pro League die waakt over het respect voor scheidsrechters. Dat vernam persagentschap Belga vandaag van de Pro League.

De Pro League keurde een gedragscode goed, die bestuursleden, stafleden en voetballers van de 24 profclubs verplicht respectvol om te gaan met de wedstrijdleiding. Als het interne reglement overtreden wordt, zullen clubs 5.000 euro moeten ophoesten. Bij recidive wordt dat 10.000 euro. Dat geld vloeit terug naar de arbitrage, bijvoorbeeld in de vorm van positieve reclame, recrutering en prestatiepremies.

Om te beoordelen of een verklaring ongepast of denigrerend is ten opzichte van de scheidsrechters, stelt de Pro League een ad-hoccommissie samen. Die bestaat uit ex-trainer Ariël Jacobs (65), ex-speler Gonzague Vandooren (39) en ex-ref Alexis Ponnet (78). De commissie hoort de beschuldigde (kan mondeling of schriftelijk) en geeft op basis van alle elementen een advies aan de Raad van Bestuur, die vervolgens bevestigd moet worden door de Raad van Bestuur. Dat advies bestaat uit het al dan niet betalen van een boete.

“Goede voorbeeld geven”

Het is wel aan het management van de Pro League zelf om te beslissen of een dossier voorgelegd wordt aan de ad-hoccommissie. Dat kan op eigen initiatief gebeuren, of na een klacht van een club, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) of het Referee Department van scheidsrechtersbaas Johan Verbist.
De clubs zelf zijn aansprakelijk voor de vergoeding, maar ze worden warm aanbevolen de bedragen te verhalen op de betrokkene. Het uiteindelijke vonnis is enkel voor verhaal vatbaar bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

De Pro League is van oordeel dat een gebrek aan respect voor wedstrijdleiders het imago van het Belgisch voetbal negatief beïnvloedt. "Daarom moeten we in het profvoetbal het goede voorbeeld geven. Anders dreigt het fenomeen gemeengoed te worden en zal het zich ook in het amateurvoetbal of in jeugdcompetities ontwikkelen", klinkt het. "Dat kan jonge scheidsrechters afschrikken. Bovendien wordt het moeilijker om scheidsrechters te houden wanneer zij zich ondergewaardeerd en onbeschermd voelen." 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Wulf

  Dat ze eerst beginnen met goed te fluiten. Het is al jaren sinds een Belgische scheidsrechter nog eens in de EL, CL, EK, WK heeft gefloten. Hoe zou dat komen ? Als ze hun werk - waarvoor ze toch een ruime vergoeding krijgen - goed doen, dan zullen ze gerespecteerd worden door iedereen. Als zij een foutieve beslissing nemen, moeten ze dan ook 5.000 euro betalen ?

 • Frank Hemmeryckx

  Als ze hun werk doen hoe ze het moeten doen dan zullen ze geen problemen hebben. Idem voor mij op mijn werk.

 • Bruno Suykens

  Het probleem zijn niet de scheidsrechters. Ze mogen zich zeker niet ondergewaardeerd voelen. Het probleem zijn de spelers, managers, voorzitters en hun gevolg. Ze trachten naar meer macht of trachten de boel te belazeren. Via geld en de media. Zonder die 2 : dag Belgisch voetbal. En de spelers : geen tweedekeuze maar een soort veredelde mensenhandel. Niet meer, niet minder

 • Marc Peeters

  Ik zou graag scheidsrechters zien die consequent zijn in hun beslissingen. Enkel op deze manier kunnen spelers, trainers en supporters aanvaarden dat de ref niet onfeilbaar is. Maar wél fluiten in het voordeel van A en niet fluiten voor B ligt aan de grondslag van deze wrevel: "de scheids is wéér partijdig..."

 • james vroman

  ook geen geluid in het var busje zodat Joos hen niet kan overroepen ..

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00