Inleidende zitting BAS in matchfixingdossier KVM duurt amper een uur: “Wij gaan ons niet laten opjagen”

rv
Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) is in het matchfixingdossier rond KV Mechelen begonnen met een inleidende zitting die amper een uur duurde. Voorzitter Marc Boes vroeg de diverse partijen naar hun voorkeur van pleitdatum. Nadien werd op vraag van Joris Van Cauter, advocaat van Thierry Steemans, achter gesloten deuren verder gedebatteerd.

Het BAS heeft deze ochtend zijn inleidende zitting gehouden in de zaak ‘Propere handen’. Gepleit werd er nog niet, vandaag werd de agenda bepaald voor de advocaten van alle betrokken partijen. De echte pleidooien starten maandag 1 juli om 11 uur en gaan door in het Eurovolleycenter in Vilvoorde. De reden voor de verhuis naar Vilvoorde is de grote publieke belangstelling. Dinsdag is de tweede zittingsdag, op dezelfde locatie.

Leuk detail: maandag maakt de Pro League ook de nieuwe kalender voor het seizoen 2019-2020 bekend. Een zeer voorlopige kalender gezien het grote aantal clubs die belang hebben bij het uitspraak van het BAS in het matchfixingdossier. “Wij gaan ons niet laten opjagen”, zei BAS-voorzitter Marc Boes nadat de inleidende zitting kort voor de middag werd afgesloten. “Ik kan geen datum plakken op de uitspraak. Wij weten dat dit voor vele clubs implicaties kan hebben, maar dat is niet ons probleem. Wel van de KBVB en de Pro League.”

BELGA

Het doorgaan van de inleidende zitting vandaag was lange tijd onzeker door het wrakingsverzoek tegen voorzitter Marc Boes door het Mechelse supporterscollectief. Boes werd vorige week zaterdag als derde voorzitter aangeduid. Eerder werden ook Herman Huygens en Philippe Verbiest al gewraakt door één van de betrokken partijen. Wat Boes betreft, klonk het bij de Mechelse fans dat twee van zijn kantoorgenoten aangesloten zijn bij de Geschillencommissie Hoger Beroep. Daarnaast zou Cyriel Coomans, eveneens kantoorgenoot van Boes, reeds eind maart de beslissing hebben genomen om Herman Verbist opzij te schuiven en Frédéric Carpentier aan te stellen als voorzitter van de arbiters van het BAS. In zijn onafhankelijkheidsverklaring gaf Boes dat vervolgens niet aan. Het BAS redeneerde echter dat er vooral “dilatoire redenen” werden ingezet, oftewel vertragingsmanoeuvres, en verwierp het wrakingsverzoek tegen Boes.

Bekerwinnaar Mechelen hoopt met de procedure bij het BAS een plaats in 1A af te dwingen. Lokeren hoopt de degradatie naar 1B te vermijden, terwijl Tubeke een plaats in de eerste afdeling van het amateurvoetbal wil inruilen voor een stek in de Proximus League.

BELGA25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christiane Van Croonenborch

  Van Karl van den Bergh mag dus een bestuurslid frauderen of omkoping in gang zetten dan ? Een bestuurslid kan dan gestraft worden en niet de club je kan dan een bestuurslid makkelijk vervangen zo blijf je bezig heb ik het vermoeden Een bestuur zou een voorbeeldfunctie moeten zijn wat nu momenteel bij niet allemaal maar enkele leden van KV Mechelen blijkbaar niet het geval is

 • Nicolas Van Hoecke

  Wel leuk dat de daders alles op de media steken.....Kijk in eigen boezem zou ik zeggen. Als KVM in 1A mag aantreden zouden alle clubs moeten protesteren door niet te spelen. De bewijzen zijn er, anders was deze zaak al lang in de vuilbak gesmeten. Dat ze maar in 1B moeten starten zouden ze als geschenk moeten aanvaarden want het kon veel erger.

 • jacqueline van langenhove

  Mensen die hopen dat KVM in 1A mag blijven zouden eens in de spiegel moeten kijken en dan hun bestuur aanklagen want dit baart de voetbalwereld echt zorgen.

 • Leo Van Rillaer

  Het komt mij voor dat KVM bij het BAS alvast een veel eerlijker proces zal krijgen dan bij de KBVB. Daar was blijkbaar op voorhand - met vooringenomen sympathie vanwege de pers - het proces van KVM allang gemaakt. Voor Moeskroen en Eupen was alles, voor diezelfde KBVB, alles dik in orde. Ik gok erop dat KVM gewoon in 1A zal mogen aantreden.

 • FRANK BERTELS

  Mechelen nog calimero uithangen je moet maar durven . 1b is een te lichte straf deju