IN BEELD: Exact tien jaar geleden verongelukte François Sterchele, maar de guitige volksheld leeft voort in het hart van elke FCB-fan

PHOTO NEWS
Vandaag is het exact tien jaar geleden dat François Sterchele dodelijk verongelukte. De aanvaller van Club Brugge knalde op 8 mei 2008 rond drie uur 's nachts met zijn Porsche tegen een boom langs de N49 in Vrasene. Voetbalminnend België ontwaakte in shock. De dood van de 26-jarige volksheld met de guitige looks viel voor veel mensen nauwelijks te vatten. Twee dagen later bracht Club Brugge tijdens de wedstrijd tegen Westerlo een indrukwekkend huldebetoon aan zijn overleden spits. Nummer 23, het rugnummer van 'Çoiske', zou nooit meer toegewezen worden. En tien jaar later weerklinkt op Jan Breydel in minuut 23 nog altijd applaus vanop de tribunes. Als eerbetoon aan hun vroegere held. Aan de hand van een aantal foto's brengen wij een overzicht van de veel te korte, maar opmerkelijke voetbalcarrière van François Sterchele.
Een beeld van eind 2004: Sterchele, op dat moment 22 jaar, juicht om een doelpunt van Oud-Heverlee Leuven, nota bene tegen zijn ex-club Kelmis. Het seizoen voordien was Sterchele met 24 goals topschutter geworden in vierde klasse, waarna OHL hem wegplukte bij de club uit de Oostkantons.
photonews Een beeld van eind 2004: Sterchele, op dat moment 22 jaar, juicht om een doelpunt van Oud-Heverlee Leuven, nota bene tegen zijn ex-club Kelmis. Het seizoen voordien was Sterchele met 24 goals topschutter geworden in vierde klasse, waarna OHL hem wegplukte bij de club uit de Oostkantons.
Mei 2005: Sterchele viert een overwinning van OHL in de eindronde van derde klasse op het veld van Denderleeuw. OHL zou later promoveren naar tweede klasse na een 4-2-zege in de finale tegen Visé. Sterchele scoorde in die bewuste eindronde liefst acht keer.
photonews Mei 2005: Sterchele viert een overwinning van OHL in de eindronde van derde klasse op het veld van Denderleeuw. OHL zou later promoveren naar tweede klasse na een 4-2-zege in de finale tegen Visé. Sterchele scoorde in die bewuste eindronde liefst acht keer.
Oktober 2005: Sterchele, intussen naar Sporting Charleroi verhuisd, omarmt Orlando Dos Santos na een overwinning van de Zebra's tegen Westerlo.
photonews Oktober 2005: Sterchele, intussen naar Sporting Charleroi verhuisd, omarmt Orlando Dos Santos na een overwinning van de Zebra's tegen Westerlo.
Augustus 2006: Sterchele, op dat moment in dienst van Germinal Beerschot, heeft gescoord tegen het intussen ter ziele gegane SK Beveren. En pakt uit met zijn gekende telefoongebaar, een manier van juichen waarvoor hij de mosterd haalde bij Luca Toni.
Augustus 2006: Sterchele, op dat moment in dienst van Germinal Beerschot, heeft gescoord tegen het intussen ter ziele gegane SK Beveren. En pakt uit met zijn gekende telefoongebaar, een manier van juichen waarvoor hij de mosterd haalde bij Luca Toni.
Op donderdag 19 juli 2007 tekende Sterchele een contract voor vijf jaar bij Club Brugge. Twee weken later scoorde hij het allereerste doelpunt van het nieuwe seizoen tegen Bergen, een club die intussen ook al niet meer bestaat.
BELGA Op donderdag 19 juli 2007 tekende Sterchele een contract voor vijf jaar bij Club Brugge. Twee weken later scoorde hij het allereerste doelpunt van het nieuwe seizoen tegen Bergen, een club die intussen ook al niet meer bestaat.
Een foto van François Sterchele zoals de hele voetbalwereld hem kende: goedlachs.
belga Een foto van François Sterchele zoals de hele voetbalwereld hem kende: goedlachs.
Sterchele, tweede van links onderaan, verzamelde vier caps voor de Rode Duivels. Hier een ploegfoto voor het EK-kwalificatieduel van 2 juni 2007 tegen Portugal...
photonews Sterchele, tweede van links onderaan, verzamelde vier caps voor de Rode Duivels. Hier een ploegfoto voor het EK-kwalificatieduel van 2 juni 2007 tegen Portugal...
... een duel dat België met 1-2 zou verliezen. Sterchele juicht hier na de gelijkmaker van Fellaini, toen nog met korte coupe.
photonews ... een duel dat België met 1-2 zou verliezen. Sterchele juicht hier na de gelijkmaker van Fellaini, toen nog met korte coupe.
13 april 2008, enkele weken voor zijn dood: Sterchele groet de fans van Club na een derbyzege (1-0) tegen Cercle. Iets voorbij het uur scoorde hij zelf de enige treffer.
Johan Eyckens 13 april 2008, enkele weken voor zijn dood: Sterchele groet de fans van Club na een derbyzege (1-0) tegen Cercle. Iets voorbij het uur scoorde hij zelf de enige treffer.
Een van de laatste foto's van Sterchele, met een jonge fan.
Een van de laatste foto's van Sterchele, met een jonge fan.
8 mei 2008, dag van het dramatische ongeval: op de boom die Sterchele fataal werd, hebben rouwenden sjaals en andere gadgets gehangen. Onder meer Vincenzo 'Vinnie' Verhoeven, zijn ex-ploegmaat bij Germinal Beerschot en boezemvriend, brengt een laatste groet: "13 en 23, quel duo!"
8 mei 2008, dag van het dramatische ongeval: op de boom die Sterchele fataal werd, hebben rouwenden sjaals en andere gadgets gehangen. Onder meer Vincenzo 'Vinnie' Verhoeven, zijn ex-ploegmaat bij Germinal Beerschot en boezemvriend, brengt een laatste groet: "13 en 23, quel duo!"
10 mei 2008: Club Brugge treedt twee dagen na de dood van Sterchele in Jan Breydel aan tegen Westerlo. Wat volgt is een indrukwekkend eerbetoon, op en naast het veld. In een beklemmende sfeer wint Club de wedstrijd die er geen is met 4-0.
Photo News 10 mei 2008: Club Brugge treedt twee dagen na de dood van Sterchele in Jan Breydel aan tegen Westerlo. Wat volgt is een indrukwekkend eerbetoon, op en naast het veld. In een beklemmende sfeer wint Club de wedstrijd die er geen is met 4-0.
13 mei 2008: de Saint-Remy kerk in Alleur is veel te klein om alle rouwenden te ontvangen. Buiten volgen enkele duizenden mensen de begrafenisplechtigheid.
BELGA 13 mei 2008: de Saint-Remy kerk in Alleur is veel te klein om alle rouwenden te ontvangen. Buiten volgen enkele duizenden mensen de begrafenisplechtigheid.
Toenmalig Club Brugge-voorzitter Michel D'Hooghe brengt een laatste groet.
BELGA Toenmalig Club Brugge-voorzitter Michel D'Hooghe brengt een laatste groet.
6 mei 2018, Club Brugge - Anderlecht: tien jaar na zijn overlijden blijft François Sterchele leven in het hart van elke FCB-fan.
Photo News 6 mei 2018, Club Brugge - Anderlecht: tien jaar na zijn overlijden blijft François Sterchele leven in het hart van elke FCB-fan.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rebecca Vermeulen

  Elk overlijden is erg... sommigen zouden beter eerst eens hard op hun tong bijten vooraleer ze onzin uitkramen. Een beetje respect graag !

 • guido van der smissen

  heb respect voor de overledene en familie maar marc van winckel heeft hier 100% gelijk

 • Marc Van Winckel

  Sorry ik wens iedereen een lang en gelukkig leven maar het overlijden van Michael Goolaerts in Parijs Roubaix , dat is een drama . Sterchele heeft dit enkel en alleen aan zichzelf te wijten en dit ongeval was perfect te voorkomen .

 • Christiaan Goethals

  Spijtig dat er bij overdreven snelheid dikwijls doden vallen, de ene wordt uitgespuwd bij een veroordeling, de andere geëerd bij zijn dood.

 • Frits Vandenberge

  Ik weet nog goed waar ik was 10 jaar geleden. Ik reed net de Rupeltunnel in Boom in toen ik het ochtendnieuws van 06u30 hoorde op Radio 1. Dan ben je wel een tijdje van de kaart.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00