Hans Rieder, advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, komt naar rechtbank met Rode Duivelssjaal

Photo News
Voor het hof van beroep in Antwerpen vond vandaag de behandeling plaats van het wrakingsverzoek dat scheidsrechter Bart Vertenten heeft ingediend tegen onderzoeksrechter Joris Raskin, die het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal leidt. Opvallend detail: zijn advocaat Hans Rieder kwam naar de zitting met een supporterssjaal van de Rode Duivels in zwart en rood. Met als opschrift KBVB. 

Tal van advocaten van andere verdachten waren ook aanwezig. Onder meer Kris Luyckx, Sven Mary, Nathalie Buisseret en John Maes kwamen luisteren naar wat er deze namiddag in de rechtbank te horen was. Ook aanwezig: spelersmakelaar Dejan Veljkovic en scheidsrechter Sebastien Delferière, verdachten in de zaak. Scheidsrechter Vertenten was niet aanwezig.

Het openbaar ministerie meent alvast dat het wrakingsverzoek van Bart Vertenten onontvankelijk is door laattijdigheid en ook ongegrond. “Uit wat er toen op het zittingsblad van de raadkamer geakteerd werd, blijkt duidelijk dat de verdediging toen al kennis had van het feit dat onderzoeksrechter Raskin in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond zit of zat. Het bleek zat te zijn. Toch liet men drie vrije dagen passeren vooraleer het wrakingsverzoek op 22 oktober werd ingediend. Het wrakingsrecht moet nochtans terstond worden uitgeoefend, vóór de aanvang van de pleidooien. Hier werd het dus laattijdig ingediend”, zei federaal procureur Jan Kerkhofs.

Hij vindt voorts ook dat het wrakingsverzoek ongegrond is. De verdediging van scheidsrechter Vertenten verwijt Raskin belangenvermenging, omdat hij tot 17 maart 2018 lid was van de licentiecommissie. “Maar ik zie niet in welk persoonlijk belang de onderzoeksrechter hierbij kan hebben. De licentiecommissie heeft niets te maken met het aanduiden van scheidsrechters. Zijn loutere link met de KBVB is onvoldoende om hem te wraken.” 

Belangenvermenging

Hans Rieder is, vanzelfsprekend, een andere mening toegedaan. De advocaat van Vertenten verwijt Raskin belangenvermenging. Toen het federaal parket op 10 januari 2018 een gerechtelijk onderzoek vorderde naar georganiseerde witwaspraktijken binnen het Belgische voetbal, was de onderzoeksrechter nog lid van de licentiecommissie.

“Toen die vordering bij hem binnenkwam, had hij zich moeten terugtrekken, want die twee hoedanigheden zijn niet combineerbaar. Hij zit zodanig verweven in de structuur van de KBVB dat het voor hem onmogelijk is om een objectief en onpartijdig onderzoek te voeren”, stelde meester Hans Rieder.

De advocaat ziet in het feit dat er geen huiszoeking en geen telefoontap bij de KBVB werd uitgevoerd en dat er niemand van de KBVB ondervraagd werd, een teken van de “structurele partijdigheid” van de onderzoeksrechter. “Want hoe kan je een objectief onderzoek doen naar een instelling waar je zelf tot 17 maart 2018 deel van uitmaakte?”

Meldingsplicht

Maar ook naar de KBVB toe was Raskin volgens Rieder tekort geschoten. “Als lid van de licentiecommissie was het zijn plicht om mogelijke feiten van omkoping te melden aan de KBVB. Als onderzoeksrechter moest hij zich echter het geheim van onderzoek houden en daarom verzaakte hij aan zijn meldingsplicht. Opnieuw een voorbeeld van zijn belangenconflict.”

Rieder wil dat Raskin van het onderzoek wordt gehaald en hoopt dat het hof van beroep zijn wrakingsverzoek zal inwilligen. Dat hij dat verzoek te laat zou hebben ingediend, zoals het openbaar ministerie had aangevoerd, betwistte hij.

Om 15.45 uur heeft het hof van beroep het wrakingsverzoek in beraad genomen. Binnen de acht dagen zal het een arrest vellen. Dan zal duidelijk worden of onderzoeksrechter Joris Raskin het onderzoek naar fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal mag blijven leiden of niet.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elle Devee

  Een regelrechte schande dat men deze Rieder zijn zin heeft gegeven. De aandacht afleiden van de grond van de zaak doe je alleen wanneer je in de grond van de zaak niet recht in je schoenen staat. En het gerecht speelt het vuile spelletje mee. Operatie doofpot is gestart.

 • Marc Van der Vloedt

  2de poging, Vroeger ging je gemakkelijk door een Rijkswacht (alcohol)controle als je een "sjaaltje" droeg (al of niet met de juiste insignes)

 • René Schoeters

  België het paradijs voor advocaten!

 • rudolf jacobs

  Belachelijk advocaatje zou ik zeggen

 • Kris Vervaeke

  Dit is België ,, niet meer op te lossen !