Suarez wint Gouden Schoen: 19 punten meer dan Witsel

BELGA
Matias Suarez heeft de Gouden Schoen 2011 gewonnen. Hij haalde het voor Axel Witsel en Thibaut Courtois. De Argentijn is de eerste speler sinds Gilles De Bilde die aan één stemronde genoeg had om te winnen. Hij pakte al zijn punten in de tweede helft van het jaar. Het verschil was wel erg klein. Met 19 punten had de naar Benfica verkaste Witsel bijna zelf voor een huzarenstukje gezorgd.

De Gouden Schoen gaat voor het tweede jaar op rij naar een speler van Anderlecht. Matias Suarez volgt Mbark Boussoufa op als winnaar van de belangrijkste individuele voetbalprijs in België. Hij is ook meteen de eerste Argentijn op de lange erelijst. Deze Gouden Schoen zal ook de geschiedenis in gaan als één van de spannendste ooit. Het verschil was erg klein en zowel de winnaar als de eerste achtervolger pakten al hun punten in één speelronde.

Witsel afwezig
Het zag er immers lang naar uit dat Axel Witsel niet kansloos zou zijn. Hij schitterde vorig seizoen vooral in de play-offs bij Standard, maar geloofde misschien niet in zijn kansen. Zijn vader zei wel fier te zijn dat zijn zoon in aanmerking kwam voor een tweede Gouden Schoen. Met 211 punten deed Witsel het in eerste stemronde net iets beter dan Thibaut Courtois, de ex-keeper van Genk. Ook Courtois ruilde België tijdens de zomer in voor het buitenland. Als één van deze spelers in het land was gebleven, zou de Gouden Schoen 2011 misschien een andere eigenaar gekregen hebben.

Pas getrouwd
Ook Matias Suarez rekende immers vooral op één stemronde. De voorbije maanden was hij onmisbaar geworden voor Anderlecht en hij scoorde zowel in de competitie als in Europa heel vlot. Het waren hectische weken voor de aanvaller, want onlangs trouwde hij in Argentinië nog met zijn jeugdvriendin Magali. Tussendoor trok hij naar het oefenkamp van Anderlecht. Magali was vanavond al meteen een opgemerkte gast. De blondine mocht de Gouden Schoen zelf aan Suarez overhandigen.

Zwakke eerste ronde Odjidja
Suarez werd in de pers de laatste weken wel eens favoriet genoemd, maar hij stak er zeker niet bovenuit zoals tijdens andere edities. Vadis Odjidja was een belangrijke concurrent, maar de Club-speler scoorde opvallend zwak in de eerste stemronde. Hij strandde daardoor op de vierde plaats. Een andere outsider was Guillaume Gillet, maar hij bleef in de schaduw van zijn winnende ploegmaat.

Thibaut Courtois had zich geen moeite gespaard om naar Oostende te komen. Hij was pas in de vroege avond geland en neemt morgenvroeg alweer het vliegtuig richting Spanje. Het was echter na één stemronde al duidelijk dat de mirakeldoelman van Genk de prijs niet zou winnen. Toch heeft Courtois in de tweede rond nog drie punten gekregen. Hij verhuisde immers pas na 1 juli naar Chelsea en zo kon er nog op hem gestemd worden.

Toekomst
Met Suarez gaat de prijs naar een jonge Argentijn die droomt van een grote carrière. Zoals vaker lijkt de kans klein dat hij over een jaar nog over de Belgische velden zal dartelen. Zeker als een team als Arsenal interesse zou tonen. Maar in het voorjaar zal hij normaal nog voor Anderlecht spelen en wie weet is één jaarhelft straks voldoende om een tweede Schoen te winnen... (gb)

BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
GOUDEN SCHOEN 2011
1. Matias Suarez Anderlecht 230
2. Axel Witsel Standard/Benfica 211
3. Thibaut Courtois RC Genk/Atletico 196
4. Vadis Odjidja Club Brugge 134
5. Guillaume Gillet Anderlecht 118
6. Kevin De Bruyne RC Genk 79
7. Jelle Vossen RC Genk 59
8. Sinan Bolat Standard 48
9. Jérémy Perbet Bergen 38
10. Ivan Perisic Club Brugge/Dortmund 36
Christian Brüls AA Gent 36
12. Lucas Biglia Anderlecht 33
13. Romelu Lukaku Anderlecht/Chelsea 17
Meme Tchité Standard 17
15. Mehdi Carcela Standard/Anzhi 13
Silvio Proto Anderlecht 13
17. Jelle Van Damme Standard 12
18. Julien Gorius KV Mechelen 9
19. Bernd Thijs AA Gent 8
20. Nabil Dirar Club Brugge 7
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA