Goed nieuws voor Belgisch voetbal: Veiligheidsraad zet deur op een kier voor bekerfinale en competitiestart met duizenden supporters

Worden de bekerfinale tussen Club en Antwerp en de Memorial Van Damme alsnog - relatief - druk bijgewoond?
photo_news Worden de bekerfinale tussen Club en Antwerp en de Memorial Van Damme alsnog - relatief - druk bijgewoond?
De Veiligheidsraad heeft de Belgische sport en onze voetbalclubs in het bijzonder hoop gegeven. Massa-events blijven verboden tot begin september, maar dankzij een uitzonderingsmaatregel kunnen onze clubs in theorie vanaf augustus wel duizenden supporters verwelkomen in de zittribunes. Met respect voor de veiligheidsmaatregelen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Afwachten of de virologen akkoord gaan met alsnog relatief druk bijgewoonde outdoor sportevenementen, maar de Veiligheidsraad zet de deur in principe wel op een kier. Want vanaf augustus wordt de capaciteitslimiet van 400 personen binnen en 800 buiten geherevalueerd. Als er geen nieuwe opflakkering van corona komt. Waarna premier Sophie Wilmès (MR) stelde: “Een uitzondering kan worden gevraagd voor permanente infrastructuren met een zittend publiek om die limiet te overschrijden, met respect voor de gezondheidsregels.”

Goed nieuws dus voor het Belgisch voetbal. Op 1 augustus staat de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp op het programma, een dag later de terugwedstrijd van de promotiefinale tussen OH Leuven en Beerschot. Op 7 augustus wordt onze nieuwe competitie afgetrapt. Ook de organisatie van de Memorial Van Damme op 4 september leeft ongetwijfeld op hoop. Een Koning Boudewijnstadion met maximaal 10.000 toeschouwers lijkt plots geen verre toekomstdroom meer.

“Er is een verschil tussen evenementen binnen en buiten”, verduidelijkte Wilmès nog. “Dat is jammer voor sommige sporten, maar een gevolg van hoe het virus zich verspreidt. In augustus breiden we de publiekslimiet nog wat uit. Maar we weten ook dat in grote stadions makkelijk meer personen binnen kunnen met handhaving van de maatregelen. Daarvoor kunnen uitzonderingen aangevraagd worden.”

Van Damme: “Problematisch en gevaarlijk”

Maar de pret kan alsnog gedrukt worden. In een reactie bij ‘VTM NIEUWS’ stelt epidemioloog Pierre Van Damme geen voorstander te zijn van sportevenementen met beperkt publiek. “Die zijn problematisch en gevaarlijk. Daarom niet ín het stadion, wel op weg ernaartoe. Supporters die zich naar het evenement begeven in bussen, treinen,... dat is niet aangewezen.”

“De boodschap is zoeken naar een evenwicht. Het is zoeken naar een manier waarbij we enerzijds toeschouwers toelaten en anderzijds de controle weten houden. Dan is 5.000 fans misschien zelfs te veel. Dan moeten we eerder gaan naar wat nu vooruitgeschoven wordt vanaf 1 augustus en dat is 800 fans in open lucht. In elk geval: er moeten nog veel draaiboeken bekeken worden met experten en politici.”

Lees ook. Cédric Van Branteghem: “We gaan dit jaar zéker een Memorial Van Damme organiseren”

BELGA7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Domien Deschutter

  Is dit dan geen massa event? Wat n knoeiboel...

 • gerard niville

  Als er geld mee gemoeid is, is veiligheid ondergeschikt. Was zo voor corona en zal zo zijn na corona. O ja, als sympathieke minister overkomen is ook beter, er moesten maar eens nieuwe verkiezingen komen

 • Tony Dubois

  We zullen zien of het zover komt ofwel vanuit ons kot naar de wedstrijd moeten kijken op TV

 • eric debanne

  Te zot voor woorden toch ...? Hoe kunnen ze zo'n beslissing nemen Blijkbaar mensenleven niet belangrijk maar wel geld eh !

 • Jackie Horrie

  En wat met die buiten het stadion hun opwachting gaan maken doe zo verder en wij gaan terug naar af jammer voor alle hulpverleners