Geschillencommissie legt Anderlecht match achter gesloten deuren, 5.000 euro boete en forfaitnederlaag op, paars-wit gaat in beroep

BELGA
De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft beslist om Anderlecht een match achter gesloten deuren op te leggen, nadat de Clasico tegen Standard van 12 april definitief gestaakt was door toedoen van paars-witte vuurpijlen. De disciplinaire instantie smeert de Brusselaars ook een forfaitnederlaag, een boete van 5.000 euro en een alternatieve sanctie aan. Anderlecht bevestigde inmiddels dat het in beroep gaat tegen de sanctie om een match achter gesloten deuren te spelen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Gezien precedenten bij andere clubs en de zware inspanningen die RSC Anderlecht levert om de veiligheid te garanderen tijdens wedstrijden, gaat de club in beroep tegen de wedstrijd achter gesloten deuren”, klinkt het in een communiqué van de Belgische recordkampioen. Een wedstrijd zonder publiek afwerken, zou Anderlecht 1,2 miljoen euro kosten.

De alternatieve sanctie bedraagt een boodschap van de stadionomroeper waarin gewezen wordt op de gevaren van pyrotechnisch materiaal en de mogelijke bestraffingen die RSCA en de individuele supporters boven het hoofd hangen. Het bericht moet gedurende drie opeenvolgende thuiswedstrijden voor aftrap en tijdens de rust gedeeld worden in het Constant Vanden Stockstadion. Behoudens beroep wordt de wedstrijd tegen KRC Genk (16 mei) de eerste match waarop de audioboodschap te horen is.

Er wordt Anderlecht ook een 5-0-forfaitnederlaag aangesmeerd, waardoor de drie punten nu ook definitief naar Standard gaan. De boete komt in totaal neer op 6.000 euro, want ook een openstaande voorwaardelijke geldstraf van oktober 2018 werd tot uitvoering gebracht. Die bedroeg 1.000 euro.

De Clasico in Luik werd na amper 31 minuten stilgelegd bij een 2-0 stand, omdat er herhaaldelijk vuurpijlen uit het Anderlecht-vak werden gegooid op het veld. Ondanks twee waarschuwingen - via de stadionomroeper en na een tijdelijke stillegging - keerde de rust niet terug, waardoor scheidsrechter Erik Lambrechts conform het veiligheidsprotocol de match afblies.

Photo News
Photo News58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rik Mortier

  Laat die wedstrijd achter gesloten deuren vallen want voor Anderlecht is het juist een straf als hun publiek er wél zit. De boete mocht dan weer maal tien of zelfs maal honderd.

 • WILLY ASCOOP

  En dan maar hopen en bidden dat Anderlecht wint tegen Genk.

 • bruno sagaert

  Forfait nederlaag was te verwachten en boete ook , maar wedstrijd zonder publiek is belachelijk naar wat strondaard al gedaan heeft. Zo kunnen ze nu ook Antwerp schorsen ook want zijn vest was nat van bier . Waar zijn we eindelijk mee bezig . Betaal en sluit stadium af tijdens de week en zet deftige steward in geen amateurs

 • Bart Decaluwe

  Gelukkig gaat het hier om Anderlecht , bij andere ploegen zou er een VEEL zwaardere straf uitgesproken geweest zijn.

 • Davy Litière

  Geen match zonder publiek maar dan een boete van 1 miljoen euro zou ook wel kunnen dan. Straf blijft min of meer hetzelfde maar de supporters worden dan niet bestraft. Allez, de echte supporters bedoel ik.