Genk en Standard verwikkeld in louche affaire om jonge tester

Gunter Jacob, technisch directeur van RC Genk, geeft toe dat het niet om een gezonde situatie ging.
PHOTO_NEWS Gunter Jacob, technisch directeur van RC Genk, geeft toe dat het niet om een gezonde situatie ging.
Standard en Racing Genk lijken verwikkeld in een dubieuze affaire rond een Jamaicaanse voetballer. Het gaat om Leon Bailey, een 15-jarig talentje. Na een inval van de Arbeidsinspectie bij Genk verdwenen Bailey en zijn makelaar. Even later doken ze weer op bij Standard. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Zowel in februari als in mei van 2012 klopte Craig Butler, een Jamaicaanse voetbalmakelaar, aan bij Racing Genk met in zijn zog drie jonge testers. Genk raakte onder de indruk van de 15-jarige Leon Bailey en zette daarom een constructie op om alles te legaliseren.

Manager gekidnapt
Zolang Butler in België woonde, was er voor Genk geen vuiltje aan de lucht. De drie jongeren, Bailey en twee andere testers, kregen onderdak in een woning in As, bij Genk. Bailey ondertekende in Genk zelfs een ontwerpovereenkomst. Hij kreeg wel geen officieel profcontract, want dat kan pas vanaf zestien. Om zijn verhuis naar België te officialiseren, trok Butler naar Mexico, waar de man ook zaken deed. Daar krijgt het verhaal een duister kantje. Naar eigen zeggen is Butler daar overvallen, gekidnapt en voor dood achtergelaten in de woestijn. Vier maanden lang zorgde Genk voor drie minderjarigen die hier zonder ouders of voogd in ons land verbleven. "Een gezonde situatie was het niet, maar om te voorkomen dat ze op straat zouden rondlopen, zorgden wij ervoor dat ze naar school konden en dat ze bij ons trainden", zegt Gunter Jacob, technisch directeur van Racing Genk.

Platzak
Toen Butler uiteindelijk toch opnieuw in België neerstreek, bleek hij helemaal platzak. Genk hielp hem aan een job in het bedrijf van een van de sponsors. Butler kreeg dan wel een werkvergunning, een verblijfsvergunning werd hem tot tweemaal toe geweigerd. De Arbeidsinspectie kreeg lucht van de louche affaire en viel drie weken geleden binnen bij Genk. Bailey en zijn makelaar vertrokken daarop met de noorderzon richting... Luik. Standardvoorzitter Duchâtelet bevestigde intussen dat zij in onderhandeling zijn met Butler en Bailey graag onder contract zouden willen leggen. Een verhaal dat ongetwijfeld nog een staartje krijgt.