Ga dáármee naar eerste klasse: 4,3 miljoen schulden en vereffening WS Bruxelles gevraagd

Mamadou Fall, topschutter bij White Star met 11 goals in 29 matchen
GEERT TRESIGNIE Mamadou Fall, topschutter bij White Star met 11 goals in 29 matchen
Geen geld. Geen sponsors. Geen supporters. Geen stadion. Geen licentie. En tóch staat White Star Bruxelles op kop in tweede klasse, en volstaat een zege tegen Patro Maasmechelen - voorlaatste in de stand - om promotie af te dwingen. Maar een kampioensfeest, nee, dat hebben ze ook nog niet gepland. "Die club is een drama voor het voetbal."

Financieel staat White Star er allesbehalve goed voor. Als de club niet dringend haar schulden aflost, dreigt ze failliet te gaan. Meerdere schuldeisers hebben al beslag laten leggen op inkomsten van White Star - in totaal meer dan 100.000 euro. Minstens een van die schuldeisers, de Waaslandse Rijwielcentrale, stapte al naar de rechtbank om de vereffening van de vzw White Star Brussel aan te vragen. De zaak kwam vorige vrijdag voor op de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, White Star daagde niet op.

"Er is nog helemaal geen uitspraak. Het was een inleidende zitting", luidt het bij advocaat Laurent Denis, die WS Brussel verdedigt. "Ik kan er weinig over zeggen, want ik ben gebonden aan het beroepsgeheim. Natuurlijk is er nog beroep mogelijk in deze zaak."

Schuldenberg van 4,3 miljoen euro
Net als vorig seizoen kreeg White Star in eerste instantie van de commissie geen licentie. Schulden aan derden tellen niet expliciet mee bij de licentievoorwaarden van de voetbalbond, al houdt de licentiecommissie wel rekening met de financiële clubbalans. Die commissie zag vooral twee grote problemen: White Star heeft schulden bij de gemeente Molenbeek, en spelerslonen zijn in januari en februari betaald met subsidiegelden voor de jeugd.

De laatst neergelegde balans van 2014 toont dat de club een negatief eigen vermogen van bijna 4 miljoen euro heeft en een schuldenlast torst van 4,3 miljoen euro.

Toch blijft Laurent Denis, de advocaat van de club, de toekomst rooskleurig inzien: "Als alles opgelost is, zal iedereen zien dat White Star de financiële mogelijkheden heeft om te doen wat het wil."

Val niet omver van het gemiddelde aantal supporters dat WS Brussels op thuismatchen ontvangt én schrik niet van het aantal sponsors. Ook over de licentieproblemen en de ruzie over het stadion leest u álles op HLN Sport Plus. Proef NU voor 1 euro 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.