FT België (5/3). Schalke informeert voor Awoniyi, Liverpool denkt 11 miljoen te kunnen vangen

BELGA

Boetes voor Waasland-Beveren en AA Gent

Waasland-Beveren en AA Gent moeten na supportersincidenten in hun onderlinge competitiewedstrijd elk een geldboete van 2.500 euro betalen. Dat heeft de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vandaag beslist. Voor de Buffalo’s komt daar nog een openstaande sanctie met uitstel van 500 euro bij.

Supporters van Waasland-Beveren staken in het thuisduel tegen AA Gent (2-1) Bengaals vuur af halverwege de eerste helft. Na de pauze belandde een drankkarton vanuit het thuisvak in het strafschopgebied van de tegenstander. De match delegate noteerde de incidenten in zijn verslag en de bondsprocureur ging op zijn beurt over tot vervolging.

Hetzelfde geldt voor AA Gent, waarvan de supporters ook Bengaals vuur afsteken halverwege de tweede helft. De vuurpijlen raakten meestal niet verder dan de neutrale zone, maar een enkele pijl belandde wel in de zestien.

In geen van beide gevallen “had het gebruik van het pyrotechnisch materiaal een invloed op het wedstrijdverloop”, aldus de Geschillencommissie. “De clubs halen tal van repressieve, organisatorische en sensibiliseringsmaatregelen aan. Deze inspanningen worden toegejuicht, maar de commissie is van mening dat een absolute nultolerantie moet gehanteerd worden. Er moeten nog meer inspanningen geleverd worden opdat pyrotechnisch materiaal voor eens en voor altijd verbannen kan worden van de Belgische velden.”

Waasland-Beveren en AA Gent ontkennen de feiten niet, maar betreurden ze ter zitting wel. Voor de supportersincidenten in hun onderlinge duel van 16 februari krijgen ze elk een geldboete van 2.500 euro. De Buffalo’s hadden sinds 18 december 2018 een voorwaardelijke straf (500 euro boete) achter hun naam staan, en moeten dus in totaal 3.000 euro ophoesten.

KBVB zoekt vier nieuwe semiprofessionele scheidsrechters

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) gaat op zoek naar vier nieuwe semiprofessionele scheidsrechters, zo vernam Belga. Geïnteresseerde refs kunnen nog tot vrijdag 15 maart hun kandidatuur neerleggen bij scheidsrechtersbaas Johan Verbist.

Sinds 1 juli 2017 is het Belgische profvoetbal acht semiprofessionele scheidsrechters rijk. Sébastien Delferière, Bart Vertenten, Alexandre Boucaut, Jonathan Lardot, Erik Lambrechts, Lawrence Visser, Nathan Verboomen en Bram Van Driessche tekenden bij de KBVB een contract voor minstens twee seizoenen. Een jaar later gingen ook Wesley Alen en Kevin Van Damme als semiprofs aan de slag.

Van meet af aan was het Verbists intentie om vanaf 1 juli 2019 twaalf semiprofs in dienst te hebben, de Pro League steunde dat plan. Maar na Operatie Propere Handen was het lang onduidelijk hoe het verder moest met het semiprofstatuut. Uitgerekend Delferière en Vertenten, het kruim van de Belgische scheidsrechters, werden immers genoemd in het schandaal en door het parket in beschuldiging gesteld. De KBVB reageerde meteen door ze beiden te schorsen.

Terwijl het nog steeds onduidelijk is welke rol Vertenten en Delferière gespeeld hebben in het voetbalschandaal, staat de KBVB niet stil. Het semiprofessionele statuut van de verguisde topscheidsrechters wordt niet verlengd. Verbist gaat zelfs op zoek naar vervangers.

Bovenop de vervangers van Vertenten en Delferière wordt ook gezocht naar twee extra semiprofs, zoals aanvankelijk gepland. De scheidsrechtersbaas geeft kandidaten tot 15 maart de tijd om zich aan te melden. Uiterlijk de eerste week van april moeten de vier nieuwe semiprofessionele scheidsrechters bekend zijn. 

Lawrence Visser.
Photo News Lawrence Visser.

Schalke informeert bij Liverpool voor Awoniyi

Taiwo Awoniyi (21) herleeft. Met zes goals in de laatste zeven competitiematchen heeft de Nigeriaanse spits een groot aandeel in de straffe remonte van Moeskroen. Zijn sterke prestaties blijven ook in het buitenland niet onopgemerkt. Zo informeerde Schalke al bij Liverpool, de club bij wie hij nog steeds onder contract staat. The Reds denken zo’n 11 miljoen euro voor Awoniyi te kunnen vangen. 

Photo News

Moeder Samuel Kalu ontvoerd, maar weer vrijgelaten

Paniek bij Bordeaux-middenvelder Samuel Kalu (ex-AA Gent). De moeder van de Nigeriaan werd ontvoerd in het stadje Abia - in het Zuid-Westen van Nigeria. De kidnappers vragen omgerekend 43.600 euro losgeld. Kalu zelf heeft om hulp gevraagd en uitleg gegeven. “We hebben 7.000 euro betaald, de hele nacht gewacht, maar ze werd niet vrijgelaten.”

Enkele uren later is er nu blijkbaar toch goed nieuws. Volgens de autoriteiten is de moeder van Kalu vrijgelaten door haar ontvoerders. 

Play-off III start op 22 maart met duel tussen Lommel en OHL

Play-off III start op vrijdag 22 maart (20u30) met een duel tussen Lommel en Oud-Heverlee Leuven, zo maakte de Kalendercommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bekend. In het tweede duel van de eerste speeldag staan rode lantaarn Tubeke en Roeselare zondag 24 maart (16u00) tegenover mekaar.

In totaal staan er zes speeldagen op het programma, alle clubs nemen het dus twee keer tegen mekaar op. Na de halvering van de punten start Roeselare (17) als leider, voor Lommel (16), OHL (15) en Tubeke (12). De slotspeeldag wordt op 26 april (20u30) gespeeld, met OHL tegen Lommel en Roeselare-Tubeke. De laatste in de stand zakt naar het amateurvoetbal, waar inmiddels met Deinze, Excelsior Virton, Lierse Kempenzonen, RWDM en Seraing vijf ploegen een proflicentie voor 1B hebben aangevraagd.

De verliezer van de finalewedstrijden tussen KV Mechelen en Beerschot Wilrijk, Union en Westerlo nemen samen met de nummers zeven tot en met vijftien uit de hoogste klasse deel aan Play-off II, waarin nog een Europees ticket te verdienen valt. 

BELGA

Fernandao is nieuwe trainer Halle-Gooik

Fernando Maciel Goncalves, beter bekend als Fernandao, is de nieuwe coach van zaalvoetbalkampioen FP Halle-Gooik. Dat maakte de club zopas bekend. Vier maanden geleden zwaaide hij nog af als speler bij de Pajotters, maar nu keert hij dus terug als oefenmeester. Albert Conejos Sobregues is zijn assistent en vandaag al zullen ze samen een eerste keer de trainingen leiden. Ze tekenden een overeenkomst voor 1,5 jaar en debuteren vrijdag op het veld van Morlanwelz.

Halle-Gooiks Girls verbroederen met A-ploeg
Erik Vandeweyer Halle-Gooiks Girls verbroederen met A-ploeg

Red Flames strijden tegen Oostenrijk om het brons

De Belgische voetbalvrouwen spelen op de Cyprus Cup tegen Oostenrijk de troostfinale om het brons. Beide landen troffen mekaar tijdens het toernooi al in de groepsfase. Toen eindigde het duel op 0-0. De Red Flames finishten in hun poule op de tweede plaats, met hetzelfde aantal punten (7) en doelsaldo (+4) als Oostenrijk maar met een gemaakte goal minder. België is de beste tweede (op drie poules) en neemt het op tegen de slechtste poulewinnaar, Oostenrijk. Noord-Korea en Italië, die elk hun groep wonnen met het maximum der punten, spelen de finale. Beide partijen staan in het GSZ Stadium in Larnaca op de planning. De Flames trappen de troostfinale om 14u lokale tijd (13u in België) af.

Het is voor de Red Flames de vierde deelname aan de Cyprus Cup. De eerste keer was in 2015, daarnaast waren ze ook van de partij in 2017 en 2018. Vorig jaar zetten ze met een vijfde plaats hun beste prestatie neer in Cyprus. Deze editie zullen ze die vijfde stek dus zeker toppen.

Photo News

Makarenko is (eindelijk) terug

Daar is ‘m. Yevhen Makarenko (27) heeft eindelijk de groepstrainingen hervat. Dat deed de Oekraïnse Anderlecht-middenvelder, die maanden out was als gevolg van een longontsteking en enkele kleine kwaaltjes, wel goed ingeduffeld - met nekverwarmer en regenjas. Die laatste kon hij gebruiken, want het regende enorm tijdens de sessie met de spelers die tijdens de 1-2-winst op Lokeren niet of nauwelijks minuten maakten. Het slechte weer had overigens geen invloed op de sfeer: die was ontspannen, getuige ook de brede glimlach bij coach Fred Rutten. (PJC)

Photo News
Photo News

Kiest David Henen voor België of Togo?

Johan Walem heeft David Henen (22) voor het eerst opgenomen in de preselectie van de nationale U21 voor de oefeninterland van 20/3 tegen Denemarken. De middenvelder, die via zijn moeder ook de Togolese nationaliteit bezit, maakt echter ook kans om door bondscoach Claude Le Roy te worden geselecteerd voor Benin - Togo van 22/3, die beslissend zal zijn voor deelname aan de eindronde van het Afrikaans landenkampioenschap 2019. (AR)

BELGA

Beerschot-Wilrijk begint finale 1B thuis

De exacte data voor de promotiefinales in 1B werden vastgelegd. Nu zaterdag ontvangt Beerschot-Wilrijk KV Mechelen om 20.30 uur. De zaterdag daarna staat in Mechelen de return op het programma. Die wedstrijd wordt al om 16 uur afgetrapt. KV Mechelen moet Peyre (26) missen in de heenwedstrijd. De Franse verdediger is voor één week geschorst na zijn rode kaart tegen Lommel. Ook linksachter Bijker is geschorst na zijn vijfde gele kaart. (KDC/ABD)
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marc germeau

    Als hij maar 11 M€ kost, kan hij dan niet in belgië blijven? RSCA? Standard ?