FT België (26/2). Carcela gaat vrijuit voor obsceen gebaar na wereldgoal tegen Anderlecht - Genk geeft 15-jarige middenvelder eerste profcontract

BELGA

Carcela net geschorst voor ‘bras d’honneur’

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Standard-middenvelder Mehdi Carcela vrijgesproken voor zijn “vulgaire gebaren” in de Clasico tegen RSC Anderlecht. Volgens de commissie was het Bondsparket niet bevoegd om Carcela te vervolgen, en dus gaat de Marokkaan vrijuit.

De aanvoerder van de Rouches maakte op zondag 3 februari in de beladen Clasico thuis tegen RSC Anderlecht (2-1) voor het oog van de camera’s een zogenaamde ‘bras d’honneur’ nadat zijn weergaloze doelpunt na tussenkomst van de videoref was afgekeurd. Carcela stak ook zijn middenvinger op richting scheidsrechter Visser, al was dat volgens hem “tegen het systeem van de VAR”.

De Marokkaanse middenvelder werd daarvoor vervolgd en kwam zich dinsdag 19 februari in het bijzijn van Pierre Locht, juridisch directeur van Standard, verdedigen voor de Geschillencommissie. Het Bondsparket vroeg Carcela voor die “obscene, vulgaire en misplaatste gebaren” twee speeldagen te schorsen en een boete van 2.000 euro op te leggen. Locht deed zijn reputatie alle eer aan en bepleitte de onontvankelijkheid van de strafvordering.

Na het horen van de verhitte debatten tussen Locht en de bondsprocureur nam de Geschillencommissie de zaak een weekje in beraad, uiteindelijk kreeg Standard gelijk. Omdat er niemand rechtstreeks uitgesloten werd, mocht de strafvordering enkel op basis van het verslag van de scheidsrechter en de match delegate ingesteld worden. Daarin stonden wel de incidenten met trainer Michel Preud’homme en Christian Luyindama, die al vervolgd werden. “Maar van de gebaren van Carcela stond niets in de verslagen, en dus ontbreekt er een juridische grondslag voor de vervolging”, besluit de Geschillencommissie. 

Irvin Cardona ontsnapt aan een sanctie, nadat hij in de Brugse derby tegen Club de Cercle-vlag op de middenstip wilde planten. De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) beschouwt de actie niet als een belediging, maar als onderdeel van “een langer bestaande sportieve rivaliteit”.

Photo News

Cardona, die zijn team een gevleid punt bezorgde na een 2-2-gelijkspel tegen stadsrivaal Club, liep na de Brugse derby met een vlag van Cercle naar de middenstip. Tegenstanders Brandon Mechele en Dion Cools weerhielden Cardona ervan die te planten, waarna de poppen aan het dansen gingen.

Scheidsrechter Lawrence Visser en de aanwezige match delegate maakten van het incident melding in hun wedstrijdverslag, waarop het Bondsparket besliste om Cardona te vervolgen. Bondsprocureur Kris Wagner stelde een schorsing van twee wedstrijden en een boete van 2.000 euro voor als minnelijke schikking. Hij hekelde vooral het beledigend karakter van het vlagincident.

Maar de Geschillencommissie gaat niet akkoord, en ziet er weinig graten in. “De actie kan gezien de context van de wedstrijd beschouwd worden als een sportieve uiting van overwinning”, luidt het vonnis. “Het is een gebruik dat al langer bestaat, maar waaraan tot voor kort weinig of geen aanstoot werd genomen. Er moet wel gewaakt worden dat dergelijk gedrag niet meer mag leiden tot ongewilde excessen en/of misplaatste schermutselingen.” Cardona komt er met een “berisping met uitstel” vanaf, wat niet meer is dan een waarschuwing. 

Waarschuwing voor Awoniyi (Moeskroen) na viering met religieuze boodschap

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Taiwo Awoniyi een “berisping met uitstel” gegeven. De aanvaller van Moeskroen werd vervolgd omdat hij bij een doelpuntenviering een religieuze boodschap liet zien. “Fear God, and keep his commandments: for this is the whole duty of man”, stond te lezen op het ondershirt van Awoniyi. Zijn openingsdoelpunt op bezoek bij AA Gent (1-2) vierde hij door de bijbeltekst onder zijn wedstrijdshirt duidelijk te laten zien.

Het Bondsparket opende op basis van het scheidsrechtersverslag een disciplinair dossier, maar eiste geen effectieve straf. Bondsprocureur Kris Wagner kon leven met een berisping, zolang Awoniyi maar duidelijk begrepen had dat hij niet zo expressief moet vieren.

De aanvaller reageerde dat hij niemand wilde provoceren met de actie, die naar eigen zeggen met de beste bedoelingen werd uitgevoerd. “De Geschillencommssie moet over de FIFA-regels waken, en die stellen duidelijk dat de kledij gereglementeerd moet zijn en geen religieuze boodschappen of slogans mag bevatten. Maar in dit dossier volstaat het om slechts een berisping te geven”, luidt het vonnis.

Photo News

Genk en Standard houden elk 3.500 euro boete over aan topper in Limburg

KRC Genk en Standard Luik moeten elk een boete van 3.500 euro betalen, na incidenten met supporters tijdens Genk-Standard op 8 februari.  KRC Genk werd vervolgd op basis van het verslag van de match delegate. Die merkte op dat er in de 67e minuut een zwarte rookbom werd ontstoken, in het Genkse vak achter het doel. Helemaal in het begin van de match lieten Luikse supporters zich gelden met rookbommen. Ook voor de aftrap werden al vuurpijlen afgeschoten in het bezoekersvak. Bondsprocureur Kris Wagner vorderde voor elke club een boete van 2.500 euro, maar die werd telkens met nog 1.000 euro verhoogd.

“Het gebruik van pyrotechnische materiaal is ontoelaatbaar en kan op geen enkele manier gedoogd worden, zij het alleen al omwille van de desastreuze gevolgen die eruit kunnen voortvloeien ten aanzien van de aanwezigen”, verklaarde de Geschillencommissie de boetes. “De strijd tegen het gebruik van pyrotechnische middelen moet zo hard mogelijk worden gevoerd. De sancties die de Geschillencommissie oplegt moeten zeer streng zijn, zodat zij als voorbeeld gelden voor supporters en clubs.”

BELGA

Racing Genk geeft 15-jarige middenvelder eerste profcontract

Bij Racing Genk heeft de 15-jarige middenvelder Maarten Swerts zijn eerste contract ondertekend. Dat heeft de competitieleider vanavond bekendgemaakt. De jeugdinternational wordt door de Limburgers omschreven als “een polyvalente middenvelder die technisch vermogen en hoge handelingssnelheid koppelt aan een zeer goede vista”. Swerts maakt sinds zijn achtste deel uit van de Jos Vaessen Talent Academy. 

KBVB “tevreden” met vrijspraak in proces rond Devillage-camping

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) is “tevreden” met de beslissing van het Brusselse hof van beroep om de KBVB en Sun Reizen vrij te spreken in het proces over WK-camping Devillage in Brazilië, zo reageerde woordvoerder Pierre Cornez vandaag. Devillage was een camping waar Belgische supporters logeerden tijdens het WK 2014 in Brazilië. In de informatie die de KBVB op voorhand had verspreid, werd die voorgesteld als een luxecamping, met accommodaties en eten van de hoogste kwaliteit.

Maar de accommodatie bleek een pak minder luxueus dan de supporters was beloofd. Zo waren er bijvoorbeeld onvoldoende sanitaire voorzieningen en was er geen wifi en te weinig elektriciteit aanwezig.

De Brusselse correctionele rechtbank had de KBVB en Sun Reizen in eerste aanleg nog veroordeeld tot boetes van 3.000 euro omdat ze zich lichtzinnig en onvoorzichtig zouden gedragen hebben bij de organisatie van de camping. Maar vandaag werd die veroordeling in beroep ongedaan gemaakt.

Het strafrechtelijke luik is daarmee ten einde, maar de burgerlijke procedure wordt voortgezet. Consumentenorganisatie Test Aankoop denkt via die burgerlijke procedure een schadevergoeding te kunnen bekomen, maar daar gaat de KBVB niet op in. “We onthouden ons van verdere commentaar, want hebben het vonnis nog niet bestudeerd”, aldus Cornez. 

Anderlecht kan Veljkovic en Bayat niet uit stadion weren

Schrik niet als Dejan Veljkovic en Mogi Bayat nóg opduiken in het Constant Vanden Stockstadion. Navraag leert dat de twee besproken makelaars hun abonnement zelf gekocht hebben en dat Anderlecht die niet zomaar kan blokkeren. Wel heeft paars-wit Bayat gevraagd om in het vervolg niet meer te komen - de club wil zich distantiëren van figuren die in dossier Propere Handen betrokken zijn -, waarna zijn advocaat liet weten dat hij dat niet kon garanderen. Mogelijk stuurt RSCA een gelijkaardige brief naar Veljkovic. (PJC)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
BELGA

Dimata wellicht onder het mes

De consultatieronde is afgerond. Nany Dimata trok gisteren naar Londen om een laatste specialist te bezoeken over zijn knieblessure. Eerstdaags neemt de spits van de nationale beloften, in overleg met de medische staf, een beslissing over een eventuele operatie. In de entourage van de speler valt evenwel te horen dat Dimata een ingreep sowieso genegen is. Gaat hij effectief onder het mes, dan is hij in principe out tot het einde van het seizoen en houdt RSCA alleen Ivan Santini over voorin. (PJC)

Photo News

KVK reageerde te laat op fout van refVan Der Bruggen blijft geschorst

Hannes Van Der Bruggen heeft geen verhaal meer tegen zijn schorsing vanwege 10 gele kaarten, hoewel hij er eigenlijk maar 9 kreeg. De middenvelder van KV Kortrijk mist de wedstrijden tegen Cercle Brugge en Anderlecht. Op 18 augustus maakte Bert Put een foutje in het duel tussen Kortrijk en Oostende. De scheidsrechter gaf toen een gele kaart aan het nummer 14 van KV Oostende, Aristote Nkaka. Put noteerde die kaart evenwel bij het nummer 14 van KV Kortrijk, Hannes Van Der Bruggen. KV Kortrijk had daar wat aan kunnen doen, op basis van artikel B1711 van het bondsreglement. Dat bepaalt dat de betrokken clubs ‘fouten bij het toewijzen van gele en rode kaarten’ kunnen aanklagen, maar dat moet gebeuren ‘ de eerste werkdag volgend op de dag van afsluiting van het wedstrijdblad door de scheidsrechter’. Kortrijk deed dat niet en reageerde pas maanden later, toen Van Der Bruggen naar aanleiding van zijn vijfde gele kaart - die eigenlijk maar zijn vierde was - op een eerste schorsing afstevende. Veel te laat, volgens het reglement. Kortrijk ging dus zelf in de fout, al blijft het vreemd dat een vergissing van de scheidsrechter reglementair niet makkelijker corrigeerbaar is. Zeker omdat Aristote Nkaka later de gele kaart die eigenlijk voor hem bestemd was, wél toegewezen kreeg. (RN)

BELGA

Alavés en Torino tonen interesse in Bürki

Marco Bürki charmeert op linksachter bij Essevee. En dat is ook bepaalde buitenlandse ploegen niet ontgaan. Het Spaanse Deportivo Alavés en het Italiaanse Torino volgen de prestaties van de Zwitser op de voet. Zulte Waregem haalde Bürki deze zomer binnen als centrale verdediger, maar door tegenvallende prestaties van Erdin Demir posteerde Francky Dury hem op linksback. Een geslaagde zet. Daar vormt de voormalig belofte-international een uitstekende tandem met Theo Bongonda. Zulte Waregem vierde gisteren overigens het behoud door op teambuilding te trekken naar een avonturenpark in Villeneuve-d’Ascq. (VDVJ)

Photo News21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rigobert Deleu

  Het zoveelste bewijs van de onkunde en onbekwaamheid van de voetbalbond . In de PL is dat onmogelijk , daar klopt hun wetgeving wel . Ga daar eens op leerschool en maak een wetgeving zonder achterpoortjes en zonder processen voor civiele rechtbank .

 • Marc Maes

  Niet meer dan normaal dat Carcela niet wordt gestraft! Zet je eens in zijn plaats!!! Juist een wereldgoal gescoord tegen de grootste vijand en na 3 minuten wordt die afgekeurd voor niks...zou jij niet gefrustreerd zijn? Reactie is fout maar volledig te begrijpen!

 • Joery Goubert

  Een schande wat daar op die avond is gebeurt en gezegd is in die micro. Belgische voetbal is allemaal maffia. 5000 euro boete is voor te lachen. Carcela mag blijkbaar wat meer dan andere spelers.Laat ze maar naar Anderlecht komen. De voetbalbond verdiend zelf tegen malafide praktijken. Bayat moet verbod krijgen om nog met sport om te gaan. Vuil potje nat !!

 • Frank Vandenbussche

  Moet er nog zand zijn? Standard gaat altijd vrijuit...niet in eerste aanleg, dan zeker in beroep.

 • Etienne De Bondt

  Dat klopt, maar waarom moeten de tv zenders die zo in beeld brengen?