FT België (21/02). Dimata na operatie vijf maanden out - Red Flames kennen tegenstanders in aanloop naar EK - Dejaegere fit voor Standard?

Landry Dimata.
Photo News Landry Dimata.

Red Flames openen EK-kwalificaties met thuisduel tegen Kroatië

De Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg opent de kwalificaties voor het EK 2021 op 3 september met een thuisduel tegen Kroatië. Nadien volgen er dit jaar nog drie wedstrijden: op 8 oktober in Roemenië, exact een maand later in Kroatië en op 12 november voor eigen volk tegen Litouwen. Het tweede deel van de kwalificatieperiode start komend jaar op 14 april met een thuiswedstrijd tegen Zwitserland, op 9 juni is er de verplaatsing naar Litouwen. De kwalificatiefase wordt in het begin van de herfst afgesloten met de thuismatch tegen Roemenië (18 september) en de verplaatsing naar Zwitserland (22 september).

Bij de loting zaten de Flames in pot 2 en troffen ze uit de eerste pot (met de reekshoofden) Zwitserland, nummer 18 op de FIFA-ranking en in oktober nog boeman van de Belgen in de WK-voorronde. België staat 21e in het FIFA-klassement. Roemenië is 41e, Kroatië 51e en Litouwen 103e.

Geen onhaalbare loting en ook coach Ives Serneels bleek tevreden. “Het is zeker een haalbare kaart om ons te kwalificeren voor het EK 2021. We mogen zelfs dromen van groepswinst. We moeten wel opletten met revanchegevoelens tegen Zwitserland. Het gevaar bestaat dat we te veel focussen op die twee wedstrijden. Op die manier vergeten we waarschijnlijk de andere wedstrijden. De andere tegenstanders zijn ook moeilijk. Tegen Roemenië wonnen we in de vorige campagne twee keer met slechts een doelpunt verschil. We mogen ons dus geen uitschuiver permitteren tegen zulke landen. Zeker niet als je naar het EK wilt.”

BELGA

Roeselare betaalt achterstallige bondschuld en wendt schorsing af

KSV Roeselare heeft zijn achterstallige schuld aan Voetbal Vlaanderen ingelost. Dat zegt woordvoerder Evert Stroobant vandaag aan Belga, en wordt ook bevestigd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De West-Vlaamse 1B-club zal uit aanleg van schorsing worden geplaatst.

In de bondsbladen werd KSV Roeselare gisteren in aanleg van schorsing van sportactiviteiten geplaatst, wegens een openstaande schuld aan Voetbal Vlaanderen. De club kreeg een week de tijd om de betaalbewijzen over te maken, en heeft dat intussen al gedaan. Het ging om een verwaarloosbaar bedrag onder de 500 euro.

“Het gaat om een factuur van 439,38 euro die reeds betaald werd richting de licentieaanvraag voor komend seizoen. Deze licentieaanvraag moest, net als alle betalingsbewijzen waaronder ook deze van de desbetreffende factuur, binnen zijn tegen 15 februari 2019, wat ook ruim tijdig gebeurd is”, laat de club weten via zijn website. “Ondertussen hadden we ook al contact met de KBVB die bevestigde dat alles in orde is, en het bericht op Sportleven dan ook niet correct is.”

BELGA

Jeugdproduct Sieben Dewaele jaartje langer in Astridpark

Sieben Dewaele (20) heeft zijn contract bij Anderlecht met een jaartje verlengd. Het jeugdproduct ondertekende een nieuwe overeenkomst tot de zomer van 2020. Youth Director Jean Kindermans is opgetogen met de contractverlenging van de middenvelder. “Het bewijst dat hij gelooft in het traject dat wij opbouwen met onze jeugdspelers en dat hij een toekomst ziet bij deze club. Ik wens hem snel zijn eerste speelminuten bij het A-elftal toe. Het zou een beloning zijn voor de geduldige uitbouw van zijn carrière.”

KBVB en Pro League overleggen over uitrol van clearinghouse

Het expertenpanel van de Pro League heeft gisterenmiddag overleg gepleegd met de juridische dienst van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) over de oprichting van het clearinghouse. De Pro League keurde twee maanden geleden enkele aanbevelingen van het expertenpanel onder leiding van Melchior Wathelet goed. Die moeten de komende weken en maanden in de praktijk omgezet worden. Daar werd al een tijdschema voor opgesteld.

In dat kader zat het expertenpanel van de Pro League samen met de juridische dienst van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Er moeten namelijk nieuwe regels, zoals registratievoorwaarden voor makelaars, in het bondsreglement gegoten worden. Daarnaast werd ook vergaderd over de uitrol van het clearinghouse. Dat orgaan kijkt toe op alle contracten die makelaars en spelers afsluiten, maar buigt zich ook over de transferregelingen. Makelaars zullen een lijst moeten neerleggen met daarop alle spelers die ze vertegenwoordigen, die lijsten worden publiek gemaakt. Het clearinghouse moet bij elke transfer nagaan of aan alle voorwaarden voldaan is. Zo niet, geldt de overeenkomst niet. Alle bedragen die al betaald zijn of nog betaald moeten worden, zullen vastgesteld worden door het clearinghouse. Die beschikt onder meer over de mogelijkheid om betalingen te blokkeren als niet aan alle voorwaarden wordt voldaan, of om het dossier ter controle door te spelen aan de licentiecommissie.

“De leden van het panel (Melchior Wathelet, Wouter Lambrecht en Pierre François) bevestigden hun voornemen om de eerste concrete maatregelen klaar en van kracht te hebben voor de start van de zomermercato. De komende weken staan nog verschillende meetings gepland met diverse gesprekspartners”, luidt het in een persbericht.

Pierre Francois.
BELGA Pierre Francois.

Vandaag of morgen beslissing rond Dimata

Zijn knie onder het mes: ja of neen? En indien ja, wanneer? Dat is het dilemma waar Landry Dimata momenteel voor staat. Sportief directeur Michael Verschueren en clubdokter Kristof Sas hadden deze week een gesprek met de speler waarbij alle scenario’s overwogen werden. Anderlecht laat de beslissing volledig aan de speler over. Die lijkt de situatie stilaan beu en neigt naar een operatie. Vraag is dan wanneer die wordt uitgevoerd: nu of na de play-offs? Feit is dat na een operatie rekening gehouden moet worden met een inactiviteit van vijf maanden. Laat hij zich nu opereren, dan kan hij in juli met de groep het volgende seizoen voorbereiden. Volgt de operatie na de play-offs, dan zal hij pas in september weer beschikbaar zijn. Vandaag of morgen wordt de knoop doorgehakt. Laat Dimata zich opereren, dan mist hij sowieso het EK voor beloften. (MJR)

Landry Dimata.
Photo News Landry Dimata.

Kums en co maken jonge fans blij

‘t Zou kunnen dat de Anderlecht-spelers vandaag met krampen zitten. Niet in de benen, wel in de vingers. Na de open training gisteren moesten er immers veel handtekeningen gezet worden. Maar liefst 400 supporters, onder wie veel kinderen, zakten af naar Neerpede, om eerst de oefensessie te volgen en nadien op de foto te gaan met hun helden. Vooral Didillon, Kums, Bakkali en Verschaeren waren populair. Amuzu kregen de aanwezige fans niet te zien. Hij liep maandag bij de beloften een kneuzing op. Zonder veel erg overigens: vandaag hervat de aanvaller wellicht al. (PJC)

Sven Kums met de jonge fans.
BELGA Sven Kums met de jonge fans.

T2 Cossey ziek in België

Hij was naar Brugge gereden om de bus richting Oostende en vervolgens het vliegtuig naar Salzburg te nemen, maar keerde finaal terug naar huis. Assistent-coach Rudi Cossey voelde zich té ziek om de Europese trip mee te maken. Leko moet het vanavond dus zonder zijn T2 stellen. Zijn bank zal hoe dan ook goed gevuld zijn. Sinds Cercle volgt Timmy Simons niet langer de wedstrijden vanuit de tribune, wel vanuit de dug-out. (NP/JKB)

Rudi Cossey.
Photo News Rudi Cossey.

Red Flames kennen vandaag tegenstanders op weg naar EK

Vanmiddag kennen de Red Flames hun tegenstanders op weg naar het EK 2021 in Engeland. De voetbaldames zitten tijdens de loting in het Zwitserse Nyon in pot 2 en moeten op papier dus slechts één zware opponent vrezen. De negen groepswinnaars en drie beste tweedes plaatsen zich rechtstreeks, de zes andere tweedes strijden voor de drie overige tickets. (GVS)

Photo News

Dejaegere fit voor Standard?

Brecht Dejaegere geraakt mogelijk fit voor de topper van morgenavond tegen Standard. De middenvelder van AA Gent raakte zaterdag geblesseerd aan de enkel. Aanvankelijk werd gevreesd voor een blessure aan de ligamenten, maar uiteindelijk viel de schade nog mee. Dejaegere reageerde goed op een intense behandeling en trainde gisteren voor het eerst weer. (RN)

Brecht Dejaegere.
BELGA Brecht Dejaegere.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernard Seaux

  Vooraleer de KONIJNELIJKE bvb iets publiceert ware het misschien beter een een tweede check upp te doen in hun financiële administratie. Foei

 • bryan Blanckaert

  @Bart Ja vind ik ook goed idee!

 • Bart Karmel

  Zet Boulassi in de spits en Amuzu op de linkerflank, is gewoon veel beter dan met Dimata, let maar op.

 • Jan Dewolf

  Als Roeselare effectief forfaitnederlagen aangesmeerd krijgt zou dat logischerwijze gevolgen kunnen hebben op de titelstrijd in 1B . Voor de 2° periode staan Beerschot en Mechelen met gelijke punten maar leidt Beerschot voorlopig door meest gemaakte doelpunten . Mechelen speelde 2 x gelijk tegen Roeselare en zou door forfaitzeges 4 punten bijkrijgen waardoor de titel zo goed als zeker zou zijn .

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00