FT België 19/02: Club nu al zeker van Europees voetbal - Turkse club wil Trezeguet (Anderlecht) houden - Bob Peeters laat een kunstje zien

Photo News
Hoelang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Bob Peeters laat zien dat hij het nog kan

Het doek is bijna gevallen voor eerste klasse B. Na afgelopen weekend weten we al dat Beerschot-Wilrijk en Cercle Brugge het onderling gaan uitmaken wie naar eerste klasse A zal promoveren. Ondertussen haspelt ook Westerlo zijn wedstrijden nog af. Met Bob Peeters aan het roer. De trainer van de Kemphanen liet zich in het 1-1-gelijkspel tegen Union tegen Union opmerken met een actie langs de lijn. Peeters liet zijn kunstjes nog eens zien door een verloren bal met de hak terug in het veld te sturen. 

Pro League discussieert over plan tegen racisme naar Engels model

De bestuursleden van de Pro League verzamelen morgen (11u) opnieuw in het bondsgebouw voor hun maandelijkse raad van bestuur. Op de agenda staat onder meer een strijdplan tegen racisme in de Belgische voetbalstadions.

Na de racistische en anti-Waalse spreekkoren in Kortrijk aan het adres van Uche Agbo (Standard) en de oerwoudgeluiden in het Jan Breydelstadion van Club Brugge tegen Paul-José Mpoku (Standard) en Francis Nganga (Charleroi), stelde het management van de Pro League een nota op die "kwetsende en discriminerende gezangen" uit de stadions moet houden.

De Pro League denkt daarbij aan het Engels model, zoals onder meer in de Premier League wordt toegepast. "Het komt er eigenlijk op neer dat de clubs meer hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Het beginpunt is dat ze zelf initiatief nemen", legde Stijn Van Bever, CSR-manager van de Pro League, uit aan Belga. De Pro League gaat niet licht over het thema. "Het gaat hier om de geloofwaardigheid van het Belgische voetbal."

Het voorstel dat dinsdag gepresenteerd wordt aan de raad van bestuur bestaat uit vier krachtlijnen. Allereerst wil de Pro League komaf maken met clubs die op zoek gaan naar excuses. "Clubs moeten racisme in het algemeen, maar zeker ook in hun stadions ondubbelzinnig veroordelen", stelt Van Bever.

Daarnaast gelooft de Pro League dat clubs de supporters die over de schreef gaan beter op eigen initiatief sanctioneren en niet wachten op Binnenlandse Zaken of de politie. Via de eigen veiligheidsprocedures en de reglementen van inwendige orde zouden clubs de overtreders uit hun stadion kunnen halen en hen een stadionverbod van minstens zes maanden opleggen.

Om recidive te voorkomen, werkt de Pro League aan vormingen. Supporters moeten die vorming volgen voor ze opnieuw de stadions mogen betreden. Voorlopig staat die stadionscholing nog in zijn kinderschoenen. Er worden nog partnerorganisaties gezocht die eraan willen meewerken en Van Bever wacht ook nog op het groen licht van de raad van bestuur en nadien het Uitvoerend Comité van de Pro League. "We zijn wel vastberaden om dat binnen de Pro League verder uit te werken. De vormingen zouden we in het kader van onze maatschappelijke opdrachten ook ter beschikking kunnen stellen van het amateur- en jeugdvoetbal", aldus de CSR-manager. Daarbij aansluitend worden de supporters idealiter ook ingeschreven als vrijwilliger voor de sociale projecten van hun club.

Behalve de nota tegen racisme, wordt er ook gesproken over de Croky Cup. De overeenkomsten met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) als organisator en de naamsponsor lopen af. De onderhandelingen over een officiële en uniforme Pro League-bal lopen ook op zijn einde. De raad van bestuur buigt zich dinsdag over een samenwerking met het Franse sportmarketingbedrijf Lagardère Sports. Ook de discussie over het kunstgrasveld gaat verder. Daarnaast zal het management van de Pro League voorstellen om de vergoedingen voor clubs met betere jeugdopleidingen te verdubbelen.

Na de raad van bestuur wordt er geen persconferentie georganiseerd. Er zal wel een officieel communiqué verzonden worden. 

Onder meer Paul-José Mpoku van Standard kreeg te maken met oerwoudgeluiden.
BELGA Onder meer Paul-José Mpoku van Standard kreeg te maken met oerwoudgeluiden.

Harbaoui en Dequevy moeten vrezen voor schorsing

De Reviewcommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft beslist Hamdi Harbaoui te laten vervolgen door het Bondsparket. De Tunesische spits van Zulte Waregem deelde zaterdag op de 27ste speeldag in de Jupiler Pro League een slag uit.

Bij een 1-2-stand in de thuiswedstrijd tegen KAS Eupen (3-2) legde scheidsrechter Bert Put het spel stil, omdat Rémi Mulumba tegen de vlakte bleef liggen. De Congolese verdediger had buiten het zicht van de ref een slag in het gezicht gekregen van Harbaoui. De Tunesiër, die ook het eerste doelpunt van Essevee voor zijn rekening nam, zou twee minuten later de gelijkmaker scoren.

Harbaoui moet zich volgende week dinsdag (27 februari, 14u00) voor zijn dreun gaan verantwoorden voor de Geschillencommissie. Mogelijk volgt dan een schorsing en een boete.

Hij krijgt er het gezelschap van Joeri Dequevy. De aanvallende middenvelder van Oud-Heverlee Leuven wordt door de Reviewcommissie op het matje geroepen, omdat hij in de wedstrijd tegen Beerschot Wilrijk afgelopen weekend in de Proximus League natrapte naar Tom Van Hyfte. Scheidsrechter Lothar D'hondt trok slechts geel.

Beerschot-Wilrijk en Cercle strijden op 4 en 10 maart om promotie

De data van de promotiematchen in de Proximus League zijn bekend. Op zondag 4 maart om 16u ontvangt Beerschot-Wilrijk Cercle Brugge op 't Kiel. Zes dagen later, zaterdag 10 maart 20u om precies te zijn, trekken de manschappen van Marc Brys naar Brugge voor de return. Eersteperiodekampioen Beerschot-Wilrijk eindigde van de twee clubs het laagste in de eindrangschikking en speelt daardoor eerst thuis. Cercle is sinds zaterdag zeker van de winst in de tweede periode. 

Cercle Brugge vierde zaterdag de tweedeperiodetitel.
Photo News Cercle Brugge vierde zaterdag de tweedeperiodetitel.

Kasimpasa wil Trezeguet houden

Zeven doelpunten in twintig wedstrijden: dat zijn de statistieken van Mahmoud Trezeguet (23) bij Kasimpasa. De Turkse eersteklasser is tevreden over de Anderlecht-huurling en denkt er sterk aan om de aankoopoptie te lichten. De Egyptenaar zelf is een verlengd verblijf genegen: "Het niveau is goed en ik speel veel", klinkt het. "Als de club me wil houden, wil ik daarover nadenken. (lacht) Maar mijn dromen geef ik niet op: ik zou graag in de Premier League of de Bundesliga voetballen." (PJC)

Dortmund op Le Canonnier

't Moet zowat het meest troosteloze stadion van eerste klasse zijn, zeker op een zondagavond tegen Waasland-Beveren, het belette een pak scouts niet om naar Le Canonnier af te zakken. Zo zaten gisteren vertegenwoordigers van Borussia Dortmund, Wolfsburg, Frankfurt, Hannover, Espanyol, Utrecht, Lens, Rennes, Le Havre, Guingamp en Dijon op de tribunes van Moeskroen. Benieuwd of ze iemand in het bijzonder kwamen bekijken. (MVS)

Photo News

Nakamba geschorst, Horvath mag nog eens keepen

Geen Marvelous Nakamba in Luik volgende week. De Zimbabwaan liep zaterdag tegen zijn vijfde gele kaart aan en mist de match tegen Standard. Opvallend: Nakamba stond al sinds 25 oktober met vier gele kaarten achter zijn naam. Het heeft lang geduurd, dus.

Vanavond mag Ethan Horvath nog eens spelen. De opzijgezette doelman staat onder de lat in het beloftenduel tegen Racing Genk. (TTV)

Ethan Horvath
Photo News Ethan Horvath

Club nu al zeker van Europees voetbal

Eén magere troost na het derde gelijkspel op rij: Club is al verzekerd van Europees voetbal. De winnaar van de reguliere competitie krijgt immers een ticket voor de derde en voorlaatste voorronde van de Europa League. Dichtste achtervolger Charleroi kan - zeker na het puntenverlies van gisteren tegen Standard - Club niet meer inhalen. (WDK)

Photo News

Westerlo praat met vijf kandidaat- overnemers

Terwijl Westerlo in 1B nog stevig aan de bak moet om de degradatie uit het profvoetbal te ontlopen, zoekt manager Herman Wijnants achter de schermen nog steeds nadrukkelijk naar investeerders om de club over te nemen. Gisteren had Wijnants opnieuw een delegatie te gast. De geïnteresseerde investeerders kregen een rondleiding in het stadion, inspecteerden de oefenvelden en volgden nadien de thuiswedstrijd tegen Tubeke (0-0). "Heel concreet is dat allemaal nog niet", zegt Wijnants. "We praten momenteel met een vijftal kandidaat-overnemers, waarvan minstens twee binnenlandse pistes. Een doorbraak is nog niet voor morgen. Alles zal afhangen van onze plek: kunnen we het behoud verzekeren of niet?" (RVD)

Herman Wijnants
Photo News Herman Wijnants10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • gert lans

  Schande dat Dury die bokser die de match doet kantelen én altijd rood moest krijgen verdedigd . Moet zwaar gestraft worden want is niet aan zijn proefstuk toe ! In clubke zijn het toch échte masochisten , elk jaar opnieuw maken ze zich zó onsterfelijk belachelijk , ik kijk er alvast naar uit én zeker naar de onbeschofte en infantiele interviews van vormer én vanaken !!! Een feest !!!

 • dirk govaerts

  blij voor al die andere supporters dat Club de afgelopen 5 matchen niet wonnen , wat hadden ze dan moeten schrijven over de tegenstand ?

 • Roos Desreveaux

  Mijnheer Goethals, Ollie is een monument waar ik vee bewondering voor heb en die past bij Anderlecht.Liever zou ik Timmy Simons weer in de ploeg hebben.Ik denk dat er beter zou verdedigd worden,Hij is niet snel maar slim en sluw en kan een verdediging organiseren, maar Leko is naief en koppig en houdt zich aan zijn denkwijze.Goeie trainer maar nog jong en moet nog veel ervaring opdoen en eens diep vallen.

 • wim brysbaert

  Ik denk dat die eerste plaats heel terecht is.Het beste voetbal werd zeker voor nieuwjaar door Club gespeeld.Er waren enkele mindere wedstrijden na nieuwjaar(Gent en Standard) maar nu wordt er toch wel weer beter gevoetbald maar veel minder efficient.Maar als de punten gedeeld worden door 2 moet er opnieuw herbegonnen worden.

 • Christiaan Goethals

  De optie, den Ollie, Roos. Hij is beter dan die andere vier bij Club, zeker weten.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00