FT België 17/12. “Anderlecht wil Suárez terughalen” - Armbreuk voor Capon - Seizoen 2019-2020 gaat op 26 juli van start

Matías Suárez.
Photo News Matías Suárez.

Oostenrijk, Nigeria en Slovakije zijn tegenstanders van Red Flames in Cyprus Cup

De Red Flames nemen het volgend jaar op de Women’s Cyprus Cup in groep C op tegen Oostenrijk (FIFA-23), Nigeria (FIFA-39) en Slovakije (FIFA-45). Dat maakte de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bekend.

De Belgische voetbalvrouwen (FIFA-21) nemen van 25 februari tot 7 maart voor de vierde keer deel aan de Cyprus Cup. Vorig jaar haalden de Flames de vijfde plaats op het internationale toernooi, hun beste resultaat totnogtoe. De toernooiorganisatie maakt later het exacte speelschema bekend.

Als voorbereiding trekken de vrouwen van bondscoach Ives Serneels op winterstage naar het Spaanse Pinatar, met onder meer oefenpartijen tegen Spanje (17/01) en Ierland (20/01) op de agenda. De maand na de Cyprus Cup, van 2 tot 8 april, gaan Tessa Wullaert en co naar Los Angeles voor een oefenstage. Hoogtepunt wordt op 7 april een vriendenmatch in het Banc of California Stadium tegen de VS, in het vrouwenvoetbal een absolute grootmacht.

Op 22 februari vindt de loting voor de kwalificatiecampagne voor het EK van 2021 plaats. Die wedstrijden starten in het najaar van 2019.

BELGA

Seizoen 2019-2020 gaat op 26 juli van start

De eerste speeldag van de Jupiler Pro League jaargang 2018-2019 wordt in het laatste weekend van juli (26, 27 en 28 juli) afgewerkt. De Pro League legde de grote krijtlijnen van de kalender voor volgend seizoen vandaag vast tijdens de algemene vergadering. De Jupiler Pro League zal volgend seizoen op vrijdag 26 juli 2019 van start gaan. De reguliere competitie van de Jupiler Pro League eindigt in het weekend van 15 maart 2019. Twee weken later wordt de eerste play-offwedstrijd afgewerkt. De tiende en laatste speeldag van de play-offs zal in het weekend van 17 mei 2019 afgewerkt worden, uiterlijk dat weekend is de 112e landskampioen van België bekend.

De competitie in de Proximus League (1B) gaat een weekje later van start dan in 1A, in het eerste weekend van augustus (2, 3 en 4 augustus). Wanneer de finale van de Beker van België gespeeld zal worden, ligt nog niet vast.

BELGA

Pro League geeft maandagavond aftrap van jaarlijkse kerstactie

Supporters kunnen vanaf vanavond (23u) meedingen naar het gesigneerde truitje van hun favoriete spelers uit de Jupiler Pro League of Proximus League. Dan geeft de Pro League het startsignaal voor zijn jaarlijkse kerstactie. De opbrengst gaat net als vorig seizoen naar de Belgian Homeless Cup (BHC).

De komende speeldagen dragen alle spelers in 1A (speeldag 21) en 1B (speeldag 20) een speciaal shirt, met daarop het logo van de BHC. Deze shirts worden nadien online te koop aangeboden via eBay.

Behalve die shirts zitten onder meer ook het gesigneerde Manchester City-truitje van Kevin De Bruyne en een WK-truitje met daarop alle handtekeningen van de Rode Duivels in het aanbod. De veiling omvat ook een aantal specials, zoals VIP-tickets voor een match van PSG. Geïnteresseerden hebben tien dagen om hun bod uit te brengen. De veiling sluit donderdag 27 december om 23u.

De Belgian Homeless Cup (BHC) is een sociaal-sportieve voetbalcompetitie voor mensen die kampen met dak- of thuisloosheid. 39 lokale teams, 12 in het Brusselse en 27 verspreid over de rest van het land, gebruiken voetbal als instrument om meer dan 500 dak- en thuislozen te integreren in de samenleving. BHC lanceerde zijn campagne “My Team, My home” op 15 oktober met een voetbaltoernooi op het Beursplein. 

Suárez terug naar Astridpark?

Volgens Argentijnse media wil Anderlecht ex-speler Matías Suárez (30) terughalen. Suárez speelt bij Belgrano in Argentinië, waar hij een smaakmaker is en niet langer om de haverklap geblesseerd is. De aanvaller, die met Anderlecht vier titels pakte en één Gouden Schoen won, nam in 2016 verzuurd afscheid (het kwam zelfs tot een rechtszaak), wat een eventuele terugkeer kan bemoeilijken. In Suárez’ omgeving zegt men dat Anderlecht “voorlopig niet concreet is”. (PJC/MJR)

Matías Suárez.
BELGA Matías Suárez.

L’Avenir-voetbaljournalist en auteur Jean Derycke overleden

De redactie van de Franstalige krant L’Avenir rouwt om voetbaljournalist Jean Derycke, die zondagnacht bij hem thuis onverwacht overleden is. Derycke werd amper 42 jaar oud en laat een vrouw en vier dochtertjes na.

Jean Derycke was al sinds eind jaren negentig aan de slag als sportjournalist en volgde voor L’Avenir onder meer eersteklasser Charleroi en de Rode Duivels, die hij vergezelde op het WK van 2014 in Brazilië en het EK 2016 in Frankrijk. Onlangs bracht hij nog een boek uit over Charleroi-coach Felice Mazzu.

“Met droefheid vernemen we het overlijden van Jean Derycke. Een journalist met een erg sterke pen die altijd goed gezind was. We’ll miss you”, betuigde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zijn medeleven. 

Boeckx geblesseerd, Kums geschorst

Frank Boeckx incasseerde een tik op de knie tegen Dinamo Zagreb en geraakte niet fit. Wellicht haalt hij Moeskroen. Sven Kums pakte zijn vijfde gele kaart en is geschorst. De Albanese zomeraanwinst Kristal Abazaj debuteerde. “Hij doet het goed bij de beloften”, motiveerde Hein Vanhaezebrouck zijn invalbeurt. Elias Cobbaut (enkel) vierde zijn rentree. Hij verving Albert Sambi Lokonga, die naar de kant moest met een blessure. (PJC)

Sven Kums.
Photo News Sven Kums.

Armbreuk voor Capon

Pech voor Brecht Capon. Vandaag moet verder onderzoek bevestiging geven, maar KVO vreesde gisteren dat de rechtsachter een armbreuk heeft opgelopen. Capon kwam in botsing met Uronen en moest met hevige pijn naar de kant. Als zijn onderarm effectief gebroken is, staat de Oostendenaar voor een inactiviteit van ongeveer zes weken. Capon mist zo de bekermatch in Eupen en de resterende duels tegen Standard en STVV voor de winterstop. (TTV)

Brecht Capon.
BELGA Brecht Capon.

Pijnlijke enkel voor Malinovskyi

Doelpuntenmaker Ruslan Malinovkyi werd kort voor het uur vervangen door Sander Berge. De Oekraïner ging naar de kant met een pijnlijke enkel. Kort voor de rust bleef zijn voet bij een doelpoging in de grond steken. Malinovskyi maakte de eerste helft nog vol, maar werd in de tweede helft toch naar de kant gehaald. “Ook Samatta en Pozuelo hadden hinder, we moeten morgen verder bekijken of zij inzetbaar zijn tegen Union woensdag.” (KDZ)

Photo News

De muur van Vanderhaeghe

Statistiek van vijf matchen Vanderhaeghe bij KV Kortrijk: 5 goals gescoord, da’s niet indrukwekkend, maar amper 2 doelpunten geïncasseerd waarvan dan nog een penaltygoal. Samen goed voor 8 competitiepunten en een bekerzege. En vooral: Yves Vanderhaeghe heeft nog altijd niet verloren. Zijn inbreng heet organisatie en motivatie, de naam is Muur.

“We hebben getoond dat we een hecht blok zijn dat moeilijk uit verband te spelen is”, pronkte de oude nieuwe coach van KV Kortrijk. “In een week tijd hebben we tegen Genk en Club Brugge gespeeld, dat zijn toch twee toppers, en we hebben beide keren een punt gepakt. Ik vind dat we daar best trots op mogen zijn. Voor mij hoefden we in die twee matchen niet uit te blinken met goed voetbal, ik wou resultaat halen. Dat hebben we gedaan.” Vanderhaeghe wist dat zijn tegenstander meer balbezit had, meer dreiging toonde en uiteindelijk ook gevaarlijker was, maar constateerde niettemin: “Ze kwamen niet echt tot uitgespeelde kansen. Kaminski moest maar één sterke redding brengen op een schot na een afgeblokte bal. De rest vingen we schouder aan schouder op.”

Het mag dan van 1992 geleden zijn dat KV Kortrijk in zijn thuismatch tegen Club Brugge niet scoort, het maakt voor de coach niet uit. “Dat we de nul houden, is een even grote verdienste.” (ESK)

Yves Vanderhaeghe.
Photo News Yves Vanderhaeghe.

Lokeren zwaar gehavend uit de strijd

Hoezeer de driepunter dan wel deugd deed, helemaal ongeschonden kwam Lokeren niet uit het duel tegen STVV. Integendeel. Sollied moet komend weekend in de degradatieclash/derby met Waasland-Beveren een pak sterkhouders missen. Zowel Cevallos als kapitein Overmeire kregen tegen STVV hun vijfde gele kaart van het seizoen en zijn geschorst. Daarnaast moesten Miric en Skulason met een enkelblessure naar de kant. Ook hun aantreden is hoogst twijfelachtig. Andere basispionnen als De Ridder en Tirpan waren al onbeschikbaar, waardoor Sollied deze week een heel lastige puzzel in elkaar moet passen. (MVS)

Marko Miric.
Photo News Marko Miric.

Moeskroen nog 1,3 miljoen dieper in de schulden

Excel Moeskroen kwam vorig seizoen 1,3 miljoen euro tekort, wat zijn negatief saldo van 5,3 naar 6,6 miljoen euro doet zakken. De Thaise eigenaar Piempongsant kondigt dan wel een kapitaalsverhoging van 7,85 miljoen euro aan om de licentieaanvraag voor 1A te kunnen indienen, wat de club even een ademruimte van 1,2 miljoen euro bezorgt. De hogere loondruk en de inspanningen om zich in 1A te handhaven zorgden voor het negatieve cijfer vorig seizoen, aldus Moeskroen, dat laat weten dat de verhoogde schuld tegenover de eigenaar de leefbaarheid van de club niet bedreigt. Men is wel op zoek naar nieuwe aandeelhouders. (ESK)
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcus Camps

  Belachelijk om zelfs nog maar te denkenn aan die piste van Suarez. Eerst een proces en dan terughalen ? ...

 • Anthony Peeters

  Suarez?! Dan zijn ze echt volledig de weg kwijt! Ze hebben het volledig verkeerd aangepakt in het begin van het seizoen! Zet jeugd en ervaren spelers door elkaar. Ik was met een ploeg zoals dit begonnen. Boeckx najar bornauw Deschacht obradovic saelmakers sambi trebel (kums) amuzu gerkens(dimata) en ik had teo als spits gehouden! Echt geen fan van santini

 • Nick Saenen

  Coucke lijkt me eerder wanhopig dan een plan te hebben... Stilaan zakt hij dieper in zijn geldzee...

 • Roos Desreveaux

  overal waar vanderhaeghe komt haalt hij punten met resultaatvoetbal, en dit is verdedigen, voor de rest spektakelarm, zowel in genf of in kortrijk.ieder trainer kan dit.waarom die goal moetst afgekeurd worden, weet ik nog altijd niet, en heb het al vele malen bekeken.maar club moet ook in zijn eigen boezen kijken en vooral leko met 10 op 30.schande voor een "top"club, leko zijn dagen zijn geteld.

 • Peter Debrouwer

  Ik ken anders nog een goeie verdediger bij Lokeren !!!