FT België 03/05: AA Gent en Anderlecht hebben Nigeriaanse flankspeler in het vizier - Paars-wit denkt aan Rits als vervanger Trebel

Hilary Gong.
Tom Thyst Hilary Gong.
Hoelang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Al het grote en minder grote nieuws over de binnenlandse voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

STVV plant kapitaalverhoging

Sint-Truiden plant een kapitaalverhoging van vijf miljoen euro. Dat heeft STVV donderdag bekendgemaakt op de clubwebsite."Het is niet alleen de bedoeling van STVV om de spelerskern te versterken, ook de kapitaalstructuur zal worden verbeterd", zo klinkt het. "Hoofdaandeelhouder DMM.com plant immers een kapitaalverhoging van 5 miljoen euro."

Sinds 1 december zijn de Kanaries volledig in handen van het Japanse onlinebedrijf DMM.com. De Limburgers zijn momenteel op zoek naar een nieuwe coach. Twee weken geleden maakte STVV bekend dat het volgend seizoen niet doorgaat met Jonas De Roeck.

BELGA

Seizoen zit erop voor Leye

Einde seizoen voor Mbaye Leye. De spits kampt met een blessure aan de quadriceps en komt dit seizoen niet meer in actie voor Eupen. De vraag is: zal de aanvaller ooit nooit voor de Oostkantonners uitkomen?

Leye heeft nog een contract voor twee seizoenen, maar de relatie met coach Claude Makelele is allesbehalve optimaal. Zo ontbrak de Senegalees de laatste tijd in de selectie – zijn laatste partij dateert van 14 april. En toch zijn z'n statistieken niet slecht. De spits zit aan negen treffers in de competitie. Daarnaast gaf hij ook nog eens vier assists.

Photo News

De Ceulaer (ex-Genk) keert terug naar roots 

Benji De Ceulaer (34) speelt volgend seizoen bij Eendracht Termien. De Ceulaer hield woord: "Ik begon mijn voetbalcarrière bij Eendracht Termien en wil deze ook afsluiten bij Termien", stelde hij eerder. De Ceulaer bouwde een mooie carrière uit. Hij speelde bij RKC, Racing Genk, Feyenoord, STVV, Lokeren en Westerlo. Hij maakt ook vier keer deel uit van de selectie van de Rode Duivels, maar kwam nooit in actie. (SLA)

BELGA

AA Gent en Anderlecht willen flankspeler van Trencin

AA Gent en Anderlecht hebben Hilary Gong in het vizier. Het gaat om een 19-jarige Nigeriaanse flankaanvaller, die het momenteel uitstekend doet bij het Slovaakse AS Trencin. Daar is hij basisspeler en maakte hij tot nu toe 9 goals in 29 wedstrijden. Vooral in Gent staat Gong met stip genoteerd voor de flankposities. AA Gent zit dun in de offensieve flankspelers en heeft Moses Simon bovendien beloofd om deze zomer mee te werken aan een transfer. Met Stallone Limbombe (Antwerp) haalt Gent deze zomer al een nieuwe flankspeler in huis, maar dan nog blijven de flankposities karig bezet. Hilary Gong is op zijn best op de rechterflank, maar dat is geen probleem omdat Samuel Kalu ook vanaf de linkerflank kan opereren. "De Europese subtop volgt hem", zegt Tscheu La Ling, die eigenaar is van Trencin. De Slovaakse club onderhoudt goeie banden met AA Gent, dat eerder met Simon, Kalu en Janga al een hele voorhoede ging ophalen bij Trencin. Gent zou dan ook een streepje voor hebben om Gong aan te trekken. (RN/PJC)

Mats Rits.
Belga Mats Rits.

Anderlecht denkt aan Mats Rits als vervanger Trebel

"We zullen altijd een plan B hebben", toetert Marc Coucke steeds. En dus anticipeert Anderlecht nu al op een vertrek van Adrien Trebel (27). Mats Rits (24) is een mogelijke vervanger.

Afgelopen winter lonkte Olympique Marseille. Toen mocht Trebel niet weg, maar Herman Van Holsbeeck en Roger Vanden Stock beloofden de Fransman toen wel dat hij in de zomer zou mogen vertrekken. Een toegeving die Marc Coucke wil naleven. "De nieuwe directie heeft bevestigd dat ik aan faire voorwaarden weg mag", zei de middenvelder vorige maand. Insiders vertellen ons dat Trebel, ondanks een langdurig contract, sowieso gebruik wil maken van die luxepositie om naar het buitenland te trekken. OCG Nice toont belangstelling, maar de speler zelf droomt van de Bundesliga.

Anderlecht haalde reeds Makarenko bij KV Kortrijk. In het Astridpark ziet men de Oekraïner als een potentiële vervanger. Toch nemen Luc Devroe en Coucke liever geen risico's, vandaar dat ze reeds bij KV Mechelen gepolst hebben naar de transfervoorwaarden van Mats Rits. Dat gebeurde tijdens de onderhandelingen omtrent Elias Cobbaut. Devroe kreeg toen te horen dat KV Mechelen bereid is te praten over Rits, nog tot 2020 onder contract en de voorbije seizoenen uitgegroeid tot een sterkhouder en publiekslieveling, "bij een goed bod" - lees: minstens 2,5 miljoen euro. Dat is er voorlopig niet, maar het neemt niet weg dat Anderlecht van plan is de forcing te voeren in het dossier-Rits. (PJC/FDZ/MJR)
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mark Bellens

  Gaat duidelijk niet goed bij de Brusselaars wanneer dat hun aankoop zou zijn. Het gaat echter ook slecht met het niveau van de fcbf fans wanneer je hun reacties hier ziet. Bende haatdragende, onsportieve boerkes. Intellect en realiteitszin nul.

 • didier de coster

  het niveau van de dikke nekken van brussel zakt van dag tot dag , jawadde, ne rits is gewoon doorsneevoetballer en mocht enkele jaren geleden daar met moeite de lijnen kalken , dikke verbetering met coucke , ja man , oh die ooit zo fiere fans , dat moet pijn doen , cobw

 • Frederik Naert

  Als Trebel weggaat is dat een serieuze aderlating voor Anderlecht want is een van de sterkhouders. Matz Rits lijkt mij geen waardige vervanger. De tijd dat Anderlecht technisch vaardige spelers kocht is blijkbaar ook voorbij door de financiële problemen zeker, zelfs onder Mark Coucke.

 • Luc Cleynhens

  Rits ??????? aub seg, begin eens met voetballers te kopen ipv meelopers.

 • ringo van der pulst

  Ze mogen leye een contract geven bij brugge ,jaar per jaar.Ik zou hem er graag eens bij hebben.