François Van der Elst in kunstmatige coma na hartaanval op nieuwjaarsdag

PN
François Van der Elst is op nieuwjaarsdag getroffen door een hartfalen. De 62-jarige ex-Rode Duivel is opgenomen in het OLV ziekenhuis in Aalst. Hij ligt op de afdeling intensieve zorgen, waar hij in kunstmatige coma wordt gehouden. Zijn toestand is kritiek en wordt minuut per minuut bekeken.

Swat Van der Elst maakte vooral bij Anderlecht, waar hij acht seizoen vertoefde, naam en faam. Hij pakte twee titels (1972 en 1974), won vier keer de Beker van België (1972, 1973, 1975 en 1976), won twee keer de Europacup II (1976 en 1978) en kroonde zich in het seizoen 1976-1977 met 21 doelpunten tot topschutter in de Belgische eerste klasse. Daarna speelde Swat nog voor New York Cosmos, West Ham United en Sporting Lokeren. Op 31-jarige leeftijd zette hij een punt achter zijn carrière. Met de Rode Duivels verloor de 44-voudig international de finale van het EK 1980 in Italië van West-Duitsland (2-1).

Zijn jongere broer Leo Van der Elst (54) vertelt: "François was onlangs nog op controle omdat hij hartritmestoornissen had. Na een behandeling voelde hij zich weer goed en is naar huis gegaan. Op nieuwjaarsdag zijn we dan bij mijn moeder nog een glaasje champagne gaan drinken. Terug thuis kreeg Swat dan een hartfalen, in het bijzijn van zijn vrouw. De MUG was meteen ter plaatse en Swat werd dertig minuten lang gereanimeerd. Er zijn nu allerlei testen bezig om zijn situatie te bekijken. Er is nog geen uitsluitsel over zijn toestand maar we worden continu op de hoogte gehouden."

Het is niet het eerst hartprobleem in de familie: hun vader overleed op zijn 63ste aan een hartstilstand. Leo: "Hopelijk komt het goed met Swat."

PN


Video