Football Talk. Experts moeten slaap van Rode Duivels en Red Flames verbeteren -
Mourinho: “Braziliaanse Ronaldo beste aller tijden”

Photo News

Belgische voetbalbond schakelt VUB-professoren in om slaapkwaliteit te verbeteren

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) gaat samenwerken met slaapexperts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) om de slaapkwaliteit van de Rode Duivels en Red Flames te verbeteren. Dat kondigde de KBVB aan. Ook de stafleden van de nationale ploegen en de scheidsrechters profiteren van de expertise.

Onder het motto “wie goed slaapt, presteert beter” gaan slaapexperts Olivier Mairesse en Johan Newell van de VUB de slaapkwaliteit analyseren en waar nodig verbeteren. Dit met het oog op het optimaliseren van de sportieve prestaties en het algemene welzijn van de speelsters, stafleden en scheidsrechters.

“Naast een goeie fysieke conditie en mentale sterkte heeft ook de hoeveelheid slaap en de kwaliteit ervan een grote invloed op de prestaties en de resultaten”, lichten VUB-professoren Mairesse en Newell toe. “Een aanpak op maat zoals de onze is belangrijk omdat de effecten van slaaptekort op het functioneren van een speler sterk geïndividualiseerd is.”

Ook binnen de Belgische voetbalbond is men verheugd met de samenwerking. “Slaap is naast voeding en hydratatie de belangrijkste strategie voor een atleet om te recupereren. We weten uit onderzoek dat een verminderde slaapkwaliteit leidt tot een mindere bereidheid en een verhoogd risico op blessures. Daarnaast stellen we klinisch regelmatig slaapmoeilijkheden vast bij elite voetballers en referees, zeker voor en na een belangrijke wedstrijd”, aldus Philippe Rosier, Health & Performance manager van de nationale ploegen.

Roberto Martínez, bondscoach en technisch directeur van de KBVB benadrukt het belang van wetenschappelijke ondersteuning. “Die zullen we in de toekomst nog meer nodig hebben en dit in meer domeinen dan we zouden denken. Deze individuele aanpak en de begeleiding die we van deze experts hierbij krijgen, zal ertoe leiden dat onze spelers en speelsters maximaal uitgerust kunnen presteren”, zegt Martínez.

BELGA

José Mourinho vindt Braziliaanse Ronaldo beste aller tijden

Mourinho kreeg in een gesprek met LiveScore de vraag of hij zou kunnen kiezen tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo als beste speler uit de geschiedenis. Daarop antwoordde hij dat zijn voorkeur uitgaat naar de voormalige Braziliaanse topspits Ronaldo. Mourinho zag “El Fenomeno” in 1996 van dichtbij aan het werk in La Liga toen hij als assistent aan de zijde van Bobby Robson bij Barcelona aan de slag was. Ronaldo maakte toen, als 19-jarige, het mooie weer bij Barça. In 49 wedstrijden scoorde hij liefst 47 keer, waarna Inter Milaan hem wegkocht uit Catalonië. Maar op Mourinho had Ronaldo een blijvende indruk nagelaten.

“Cristiano Ronaldo en Leo Messi hebben langere carrières gehad (dan Ronaldo), ze stonden gedurende vijftien jaar elke dag aan de top. Maar, als we het louter over talent en mogelijkheden hebben, dan komt er niemand boven Ronaldo”, meent Mourinho, die vandaag bij Tottenham aan de slag is. “Bij Barcelona realiseerde ik mij dat hij de beste speler was die ik ooit op een veld had gezien. Blessures hebben een carrière genekt die nog ongelofelijker had kunnen zijn. Maar het talent dat de 19-jarige knaap had, was iets onwaarschijnlijk.”

Photo News

Michaël Heylen verlaat FC Emmen voor Sparta Rotterdam

Onze landgenoot Michaël Heylen verlaat de Nederlandse eersteklasser FC Emmen voor reeksgenoot Sparta Rotterdam. Hij tekent een tweejarig contract bij zijn nieuwe club.

De 26-jarige verdediger vertrekt transfervrij bij FC Emmen, waar hij slechts een jaar speelde. Heylen voetbalde eerder ook voor Anderlecht, Kortrijk, Westerlo en Zulte Waregem.

“We volgden Michaël al langere tijd en ondanks interesse van clubs uit Nederland en een aantal uit het buitenland heeft hij bewust gekozen voor Sparta om zich hier verder te ontwikkelen”, laat technisch directeur Henk van Stee van Sparta weten.

Henkinet voor drie jaar naar Standard

Laurent Henkinet (27) wordt de doublure van Arnaud Bodart bij Standard. De doelman komt over van OH Leuven en is de vervanger van Vanja Milinkovic-Savic. De Serviër mag terug naar moederclub Torino, hij kon nooit overtuigen op Sclessin. Henkinet tekende een contract van drie seizoenen. Zo ligt de pikorde in principe al vast in Luik. Bodart heeft zich afgelopen seizoen in positieve zin getoond en blijft nummer één, Henkinet nummer twee en ‘good old’ Jean-François Gillet, die in principe zijn contract met een jaar gaat verlengen, moet voor de ervaring zorgen. (FDZ)

Laurent Henkinet.
BELGA Laurent Henkinet.

...en ook transfer van Julien De Sart is nabij

Julien De Sart heeft nog een contract van één jaar bij KV Kortrijk, maar liet al vaker verstaan dat hij deze zomer hogerop wil. KVK wil de Luikenaar graag langer aan zich binden, maar als de speler dat niet wil, is een transfer de beste oplossing. Blijkt dat Standard inmiddels gesprekken voerde met Jean-François De Sart, de vader en de manager van Julien. Een transfer is nabij. (ESK)

Julien De Sart.
Photo News Julien De Sart.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.