Football Talk België: Heel wat internationals bij Genk - Truiense doelman verloor even bewustzijn - Pech voor Standard-middenvelder

Bokadi.
photo_news Bokadi.
Hoe lang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Een zomeraankoop die tegenvalt en meteen op de transferlijst belandt? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Pro League houdt op 16 oktober vergadering over inkorting van zomermercato

De Raad van Bestuur van de Pro League, die de belangen van de 24 profclubs behartigt, zal op maandag 16 oktober vergaderen over de inkorting van de zomermercato. Dat bevestigde Pierre François, CEO van de Pro League, aan Belga.

Het debat rond het afsluiten van de transfermarkt voor de start van het seizoen, in navolging van de Engelse Premier League, was tijdens de bestuursvergadering van 18 september al geopend, maar toen werd beslist om een aparte vergadering aan het thema te wijden.

De Belgische profclubs zijn het idee genegen, maar vrezen voor het scenario waarin spelers na het sluiten van de Belgische transfermarkt andere oorden opzoeken. Daardoor zouden er geen vervangers meer aangetrokken kunnen worden.

Ook de problematiek omtrent beperkingen aan verhuurde spelers komt op 16 oktobers aan bod. Op aandringen van Zulte Waregem, dat Sander Coopman op straffe van een serieuze compensatie niet mocht opstellen tegen zijn moederclub Club Brugge, werd het thema op de agenda geplaatst.

Juventus opent twee nieuwe vestigingen van jeugdacademie in België

Voetbalclub Juventus breidt zijn jeugdaanbod uit met twee nieuwe vestigingen van de 'Academy' in België, bovenop de bestaan academie in Bergen. Dat meldt de Italiaanse kampioen op zijn website.

Een tweede Belgische locatie om jonge voetballers op te leiden is er eigenlijk al sinds 24 september. De vestiging aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel werd dan al officieel geopend. Ondertussen zijn de werkzaamheden voor een derde Belgische academie begonnen. De vestiging zal in Berchem komen, en Juve zal er samenwerken met voetbalclub VK Berchem.

D'Haene en Kortrijk aanvaarden schorsing

Zoals verwacht heeft KV Kortrijk het schikkingsvoorstel dat het Bondsparket maandag deed aan Kristof D'Haene, na zijn rode kaart op de negende speeldag in de Jupiler Pro League, aanvaard. De middenvelder van de Kerels moet een boete van 400 euro betalen en krijgt ook een speeldag schorsing met uitstel. In de blessuretijd van de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen KV Oostende trok D'Haene aan de noodrem toen Knowledge Musona op weg leek naar de 1-3. Scheidsrechter Wesley Alen toonde D'Haene de rode kaart.

D'Haene werd een voorwaardelijke schorsing voorgesteld die afloopt op 4 oktober 2018. Daarbovenop vorderde het Bondsparket 400 euro boete, die wel effectief is. KVK en zijn middenvelder waren niet al te rouwig om dat schikkingsvoorstel en beslisten die te aanvaarden. Een schorsing moet D'Haene niet meteen uit te zitten, maar pas bij een volgende rechtstreekse uitsluiting.

photo_news

Skulason riskeert één speeldag schorsing

Naar aanleiding van het tumult aan het einde van de competitiewedstrijd van 16 september tussen Lokeren en Antwerp op de zevende speeldag in de Jupiler Pro League riskeert Lokeren-verdediger Ari Skulason een schorsing van één speeldag en een boete van 400 euro. Sportadvocaat Johnny Maeschalck nam voor de IJslandse verdediger de honneurs waar en pleitte dinsdag ter zitting van de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) voor de vrijspraak. Vlak voor het eindsignaal werd een hoekschop, genomen door Skulason, tegen de arm van Antwerp-speler Reda Jaadi gekopt. Doelman Bolat kon het leer uiteindelijk klemmen, waarna scheidsrechter Jan Boterberg de partij op Daknam affloot. Lokeren claimde een penalty voor handspel, maar Boterberg wuifde het appel weg. Enkele spelers en leden van de technische staf repten zich naar de assistent van de Video Assistant Referee (VAR) aan de zijlijn, maar de beelden werden niet herbekeken. Boterberg nam de fase op in zijn scheidsrechtersverslag en spitste zijn aandacht vooral op "het dreigende en onaanvaardbare gedrag" van Skulason. "Hij schold de reviewassistent uit en vooral zijn lichaamstaal kon niet door de beugel. Nadien ging hij verhaal halen bij de vierde official en kwam hij op een iets beleefdere wijze naar mij toe. Toen ik hem zei dat de VAR bevestigde dat het geen strafschop was -Jaadi ging immers niet met de hand naar de bal of maakte geen onnatuurlijke beweging- kalmeerde hij volledig", getuigde de ref. 

Het Bondsparket vorderde één speeldag schorsing en een boete van 400 euro tegen Skulason "gebaseerd op het taalgebruik en de lichaamstaal van de speler", Lokeren vraagt de vrijspraak of hoogstens een voorwaardelijke straf. "Skulason is een heel faire speler die in bijna 300 wedstrijden op het hoogste niveau slechts één rode kaart heeft gepakt. Knap voor een speler op zijn positie", zei meester Maeschalck, die erop wees dat het Bondsparket geen beelden voorlegde. "Bovendien zitten we hier met een nieuw gegeven. Door de VAR is er ontzettend veel onduidelijkheid bij de spelers. Ik ontken niet dat er iets gebeurd is, maar als de ref meteen tegen de spelers had gezegd dat de VAR zijn beslissing had bevestigd, was er wellicht niets gebeurd. Ook had de ref de mogelijkheid om de speler in kwestie te bestraffen met een gele of rode kaart, maar dat heeft hij niet gedaan. Is het dan niet aan de Reviewcommissie om de discipliniare procedure op te starten?"

Skulason zelf was niet aanwezig ter zitting. Hij bevindt zich tot 10 oktober in IJsland voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije en Kosovo. Indien de Geschillencommissie de strafvordering van het Bondsparket bevestigt, mist Skulason de thuismatch tegen STVV (14 oktober). Dinsdagnamiddag volgt de uitspraak.

belga

Standard-middenvelder Bokadi out met zware knieblessure

Standard zal het een tijdje zonder Merveille Bope Bokadi moeten stellen. De 25-jarige Congolees heeft zondagavond in de Clasico tegen Anderlecht een zware knieblessure opgelopen en moet onder het mes. Dat hebben de Luikenaars vandaag gemeld. "Bokadi moest tijdens de match tegen Anderlecht geblesseerd naar de kant en onderging sindsdien meerdere testen", klinkt het in een persmededeling. "Onze middenvelder liep spijtig genoeg meerdere knieletsels op en scheurde daarbij de voorste kruisband van zijn knie, waardoor een chirurgische ingreep noodzakelijk is. Zijn exacte onbeschikbaarheid zal na de operatie ingeschat worden."

Standard verloor de Clasico nipt met 1-0. De Rouches zijn dit seizoen nog op zoek naar hun beste vorm en staan na negen speeldagen pas op de twaalfde stek.

belga

Club mist 5 spelers tijdens interlandbreak

Vijf spelers van Club Brugge trekken tijdens de interlandbreak naar hun nationale ploeg. Naast Cools, Vanlerberghe en Teunckens bij de Belgische beloften, ook nog Refaelov (Israël) en Masovic (Servische beloften). (WDK)

Dubbel zoveel internationals bij Genk

Malinovskyi (Oekraïne), Vukovic (Australië), Ingvartsen (Denemarken U21), Maehle (Denemarken U21), Brabec (Tsjechië), Berge (Noorwegen), Samatta (Tanzania), Schrijvers (U21), Heynen (U21) en Jackers (U21) zijn deze week weg met interlandverplichtingen. (KDZ)

photo_news

Jelle Van Damme met individueel programma

Gisteren trainde een beperkt groepje met onder meer Van Damme, Ardaiz, Jaadi, Oulare, Limbombe en Jezina. Yatabaré werkte een individueel program- ma af. Debaty, Buta, Ghandri, Manas, Stojanovic, Touré en Achter deden met de beloften ritme op uit bij Oostende. Gisteren gingen op de Bosuil ook de werken aan de nieuwe tribune verder. Deeerstespantenvanhet dak werden al gemonteerd. De laatste fase van de constructie is daarmee in gezet. (SJH)

Van Damme.
photo_news Van Damme.

Truiense keeper verloor bewustzijn

STVV oefent donderdag om 12 uur op Stayen tegen Roda JC. Acolatse hervatte met de beloften tegen Standard. Derde keeper Schevenels verloor na een botsing tijdens de beloftenwedstrijd even het bewustzijn en werd voor verder onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. (FKS)

Moeskroen naar Frankrijk

Moeskroen speelt donderdag met gesloten deuren een oefenwedstrijd bij het Franse Lens. (ESK)

Benchaib verlengt bij Lokeren

Benchaib tekende een nieuw contract tot juni 2021 met optie op een extra seizoen. (MVS)

Benchaib viert na een doelpunt.
photo_news Benchaib viert na een doelpunt.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.