Football Talk België (3/4). Anderlecht informeert in Nederland naar dure spelmaker - Jonge Flames winnen

VI Images

Ampomah moet het komen uitleggen, assistent Jeunechamps riskeert twee duels schorsing

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft beslist om Nana Ampomah meteen voor de Geschillencommissie te dagen. Bondsprocureur Kris Wagner wil de sterkhouder van Waasland-Beveren en ref Lardot de kans geven hun verhaal te doen over de rode kaart tegen KV Kortrijk. Voor José Jeunechamps, assistent bij Cercle Brugge, dreigt een schorsing van twee wedstrijden en 2.000 euro boete.

Na de knotsgekke thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk (2-3), waarin drie doelpunten vielen in de blessuretijd, gingen de poppetjes aan het dansen. Ampomah wilde graag een corner, maar scheidsrechter Lardot nam een andere beslissing. Daarop stevende Ampomah aan hoge snelheid af op de ref, met wie de Ghanese winger neus aan neus ging staan. Hij uitte kritiek op Lardot en maakte daarbij gebaren van “afkeuring, frustratie en ongenoegen”. In zijn scheidsrechtersverslag noemt Lardot het gedrag van Ampomah “volkomen agressief”, waarop hij de rode kaart gaf. Bondsprocureur Wagner neigde op basis van deze verklaringen naar een vordering van vier speeldagen schorsing en 4.000 euro, maar beseft dat er gediscussieerd kan worden over hoe dicht een speler tot een ref mag naderen. “Op de vraag waar iemands ‘personal space’ begint, valt geen eenduidig antwoord te geven”, aldus Wagner. Hij noteert overigens dat er geen fysiek contact was, maar dat sluit gewelddadig gedrag niet uit.

“De huidige casus is exact zo’n geval, waarin wel degelijk sprake is van agressief gedrag ten aanzien van de scheidsrechter, ook al was er geen fysiek contact”, aldus Wagner, die alle betrokken partijen wil horen. “Een schorsing van vier wedstrijden lijkt gepast om de speler tot het besef te brengen dat agressie tegenover de scheidsrechter niet kan, en dat er ook agressief gedrag mogelijk is zonder fysiek contact te maken. Wanneer agressief gedrag begint en waar precies normaal aanvaardbaar gedrag eindigt, is een afbakening die men slechts kan maken aan de hand van gezond verstand en casuïstiek.”

In het gelijkspel van Cercle Brugge tegen Zulte Waregem (3-3) werd vierde assistent Jeunechamps tijdens de rust naar de tribunes gestuurd, omdat hij kritiek uitte richting de wedstrijdleiding. Zowel naar de vierde official als naar ref D’Hondt maakte Jeunechamps een cynische beweging alsof de scheidsrechter zou slapen. “Hij drukt zijn beide handpalmen tegen elkaar en legt deze tegen zijn kaak”, beschreef D’Hondt in zijn verslag. Daarvoor vraagt bondsprocureur Wagner twee duels schorsing. Als Cercle dat voorstel aanvaardt, zit Jeunechamps in de tribunes tegen Moeskroen en Waasland-Beveren. 

Photo News

Jonge Red Flames openen met zege tegen Zwitserland

De Belgische nationale vrouwenploeg onder 19 jaar is zijn eliteronde (laatste kwalificatieronde) voor het EK 2019 gestart met een zege. De jonge Red Flames klopten in het Belgian Football Center in Tubeke Zwitserland met 2-0.

Aster Janssens  van Ladies Genk opende de teller voor de Belgen. Na de pauze verdubbelde Lisa Petry actief bij Standard, de score. België treft in de eliteronde nog Finland (06/04) en Polen (09/04). Ook die twee duels staan in Tubeke op de agenda. De zeven groepswinnaars stoten door naar het EK in Schotland (16-28 juli). In de eerste kwalificatieronde eindigde België met 6 op 9 als tweede in zijn groep na IJsland (9 ptn) maar voor Wales (3 ptn) en Armenië (0 ptn). Alle duels werden in oktober in het Armeense Yerevan gespeeld.

RSCA informeert bij Heerenveen naar Michel Vlap 

De eerste telefoongesprekken hebben plaatsgevonden. Anderlecht heeft zich officieel gemeld bij Heerenveen voor Michel Vlap (21). Dat ontkennen ze bij RSCA zelf, maar wordt ons formeel bevestigd in Friesland. Paars-wit ziet in Vlap een serieuze kanshebber om de nieuwe nummer tien te worden. Hij scoorde dit seizoen veertien keer in de Eredivisie en gaf al zes assists. Bij onze Nederlandse collega’s klinkt het dat Vlap wat lijkt op Hans Vanaken: groot, met goeie voeten, spelinzicht en scorend vermogen. Er hangt wel een serieus prijskaartje aan de Nederlandse jeugdinternational: Heerenveen zou 8 miljoen euro willen vangen. Het valt af te wachten of Anderlecht zo ver wil gaan. In de spits volgt de club, zoals eerder gemeld, met bijzondere aandacht de ontwikkelingen rond Antwerpspits Mbokani. (PJC)

VI Images

OHL moet behoud verzekeren zonder Bartosz Kapustka

Oud-Heverlee Leuven kan in de degradatiestrijd van de Proximus League geen beroep meer doen op Bartosz Kapustka. De Poolse middenvelder liep vorige vrijdag in de wedstrijd tegen Tubeke een knieblessure op. De 22-jarige huurling keert terug naar Leicester City om er te revalideren, zo laat OHL weten.

“Een knieblessure die Bartosz Kapustka opliep, maakt een abrupt einde aan het seizoen van de creatieve middenvelder”, bevestigt de club. “De van Leicester City gehuurde speler kwam 21 keer in actie voor Oud-Heverlee Leuven en trof daarin drie keer raak. Zijn doelpunten op Roeselare en thuis tegen Lommel leverden telkens drie belangrijke punten op.”

OHL begon play-off 3 met een 0-2 zege tegen Lommel maar verloor daarna met 0-1 van Tubeke. Zondag wacht een verplaatsing naar Roeselare. In het klassement zit alles nog op een zakdoek.

BELGA

Pocognoli opnieuw in Standard-kern

24 november 2018. Toen zat Sébastien Pocognoli (31) voor het laatst in de selectie van een competitiewedstrijd van Standard. Hij werd eind december geopereerd aan de heup. Vanavond is de linksachter er opnieuw bij. “Ik wil hem bij de groep hebben”, verduidelijkte Michel Preud’homme. “Hij is één van de aanvoerders. En Sébastien heeft heel hard gewerkt de laatste maanden. Je zag tijdens zijn eerste trainingen wel dat het moeilijk was - hij had een achterstand. Bovendien kwam hij bij een groep die op kruissnelheid was. De goesting is alleszins aanwezig bij hem.”

In principe komt Pocognoli nog niet in actie. Hij moet eerst wat wedstrijdritme opdoen bij de beloften. (FDZ)

Photo News

2.500 euro boete voor Anderlecht en Lokeren

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft RSC Anderlecht en Sporting Lokeren een effectieve geldboete van 2.500 euro opgelegd wegens het gebruik van pyrotechnisch materiaal door hun supporters. Voor paars-wit gaat het om feiten tijdens de competitiematch op het veld van KV Oostende (0-2) op 17 maart. Supporters van RSCA staken aan de kust rookbommen af. De stadionomroeper werd ingeschakeld. “We hanteren een nultolerantie ten aanzien van pyrotechnisch materiaal”, stelde de Geschillencommissie, die de vordering van het Bondsparket volgde.

Op dezelfde voetbalavond wierpen fans van Lokeren in de thuismatch tegen Cercle (3-1) vuurpijlen op het terrein net voor de aftrap. De Waaslanders waren voorbereid op deze actie, en zetten extra stewards in om het brandende materiaal meteen van het veld te halen. Ondanks die voorbereidende maatregel ontsnapte Lokeren niet aan de boete. “Wegens onze nultolerantie kunnen we dit niet ongestraft laten”, luidde het vonnis.

Genk ontsnapt aan match achter gesloten deuren na ongeval met vuurpijlen

KRC Genk moet een geldboete van 5.000 euro betalen, nadat vier personen in de wedstrijd op het veld van Zulte Waregem gewond waren geraakt door het gebruik van pyrotechnisch materiaal. Dat heeft de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdagavond beslist. De Limburgers ontsnappen aan een match achter gesloten deuren.

Uit het verslag van de match delegate moest blijken dat vier mensen in het stadion van Zulte Waregem op 17 maart gewond raakten door pyrotechnisch materiaal van de Genkse supporters. Onder hen zouden ook twee spotters zijn, al ontkende KRC Genk dat. Het is ook niet duidelijk hoe ernstig de verwondingen zijn, maar dat speelde geen rol voor de Geschillencommissie. “De mogelijkheid van verwondingen is al voldoende om te bestraffen.”

KRC Genk liet zich door stadiondirecteur Kobe Schepers, CEO Erik Gerits en advocaat Jochem Janssens vertegenwoordigen. Zij zetten alle preventieve en repressieve maatregelen uiteen die de Limburgers nemen om supportersincidenten te vermijden. Genk zal relschoppers nog langer uit de stadions bannen dan tot nu toe het geval was en zat daarover al samen met de Pro League. Dat betoog kon de Geschillencommissie overtuigen om geen match achter gesloten deuren op te leggen. Bondsprocureur Kris Wagner had daar gezien de zwaarwichtige feiten wel expliciet om gevraagd. De maximumboete van 5.000 euro werd wel weerhouden.

Esiti is fit bij Gent, Chakvetadze niet

Anderson Esiti is hersteld van zijn liesblessure, hij maakt deel uit van de selectie van AA Gent. Giorgi Chakvetadze kende de voorbije dagen een kleine terugval en is nog niet van de partij. “Hij zou zaterdag al tot de selectie kunnen behoren voor de match op Genk”, zegt Jess Thorup. “Anders speelt hij volgende maandag met de beloften.” (RN)

Photo News

Trossard naar de kant, fit voor Gent?

Leandro Trossard verliet gisteren met een ingepakte kuit de Bosuil. Niet al te erg, zei hij. De Limburger hoopt hersteld te geraken voor de match zaterdag tegen AA Gent. “Daarom had ik ook vrede met mijn wissel, ik had dat bij de rust al aangegeven.” Minder vrede had hij met het resultaat. “Absoluut. Er zat veel meer in. Wij kregen de beste kansen. Buiten die vrije trap had Antwerp niet veel kansen. Bij ons zat ‘m het in de efficiëntie. We kwamen drie keer alleen voor de goal, dan moet je daar toch eentje van binnenprikken. Bolat pakte ook wel uit met een paar goede reddingen. Maar wij moeten niet na twee minuten al een fout voor de eigen zestien maken. Als die dan binnengaat, moet je meteen achtervolgen. Al lag het dus niet alleen daaraan.” (VH)

Photo News

Eerste thuiszege Antwerp tegen PO 1-ploeg

Antwerp kan op de Bosuil dan tóch winnen tegen een topclub. Beet de Great Old in de reguliere competitie op 31 oktober 2018 nog in het stof tegen RC Genk (2-4), dan ging het gisteren voor het eerst sinds de promotie naar 1A met de volle buit lopen tegen een G5-ploeg. Dit seizoen kon Antwerp in eigen huis Club Brugge (1-1), AA Gent (2-2) en Standard (1-1) wel op een puntendeling houden, maar winnen tegen een topper zat er niet in - tot gisteren dus. (VH)
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik cappelle

  Vormer en die 'donkere achterspeler' waren in Nederland niks Colijn ??? Stop ermee want ge snapt er de ballen van man ! Denswill speelde op zeer jonge leeftijd reeds 22 wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax en Vormer werd verkozen in het elftal van het jaar in 2012 !!!

 • Frederik Naert

  Geen enkele voetballer wil nog naar onze tweederangscompetitie komen met die play-offs. Niemand wil in zo'n belachelijk systeem spelen. Het werd tijd dat ze dat inzien en de play-offs afschaffen.

 • Evy Vanderstraeten

  Bizar dat Anderlecht een boete krijgt op Oostende....de rookbommen kwamen uit de Oostendse hoofdtribune...............................

 • Berry Colijn

  Meert Dominique. Je zegt dat de eredivisie niet te vergelijken is met de JPL. Klopt, de eredivisie is veel beter. Als ik soms wedstrijden zie in JPL, wat slecht. En wat Clasie betreft, die redt het sinds zijn terugkeer, momenteel ook niet bij Feijenoord. En Amrabat ie gewoon een slechte voetballer. En Vormer en die donkere achterspeler van Ajax spelen hij Brugge heel goed. In Nederland waren ze niks, vaak reserve!! Dus!!

 • Rony Bekaert

  Ik volg de Nederlandse competitie wekelijks , en die Michel Vlap is wel een beloftevolle speler . Hij vormt samen met Sam Lammers een gevaarlijk spitsenduo , die elkaar goed aanvoelen , zoiets als Strupar /Oulare of Radzinski / Koller . Nog niet op hetzelfde niveau , maar ik bedoel elkaar blindelings aanvoelen! Of die jongen dat in een andere ploeg , en met meer druk ook zal kunnen ???