FIFA beboet Anderlecht en KBVB voor inbreuken bij transfers van minderjarigen

Anderlecht werd onder meer gestraft voor de transfer van deze Chancel Mbemba, in 2011. Toen was de speler 17.
Photo News Anderlecht werd onder meer gestraft voor de transfer van deze Chancel Mbemba, in 2011. Toen was de speler 17.
RSC Anderlecht en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) hebben zich volgens de wereldvoetbalbond FIFA schuldig gemaakt aan inbreuken bij transfers van vier minderjarige spelers. Het gaat onder meer om de komst van de Congolese verdediger Chancel Mbemba in 2011, toen die zeventien jaar oud was. De wereldvoetbalbond FIFA legt paars-wit een boete op van 200.000 Zwitserse frank (177.000 euro), de KBVB moet 230.000 (203.000 euro) Zwitserse frank betalen. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Voor internationale transfers geldt de algemene regel dat ze alleen mogen als spelers ouder zijn dan 18 jaar. Maar de FIFA voorziet op die basisregel drie uitzonderingen. Een eerste daarvan is als de ouders van de voetballer verhuizen om andere redenen dan het voetbal. Voor EU-inwoners zijn de regels voor voetballers tussen 16 en 18 net iets strikter. Er worden in dat geval garanties gevraagd met betrekking tot school, opvoeding en omkadering. Ten slotte: voetballers die op minder dan 50 kilometer van een landsgrens én 100 kilometer van de club wonen, is een transfer toegestaan. Elke internationale transfer moet onderworpen worden aan een controle door de FIFA alvorens ze door mag gaan. Bovendien moet de transfer ook aangegeven worden bij de nationale federatie. In het geval van RSCA dus de KBVB.

Bij de Congolees Mbemba - die in 2011 ontdekt werd door RSC Anderlecht, maar tot 2013 moest wachten op zijn debuut - ging Anderlecht in de fout op bovenstaande regels. Paars-wit probeerde ook de Amerikaan Patrick Tshiani (in 2011, toen 16 jaar), de Roemeen Dragos Cojocaru (in 2012, toen 15 jaar) en de Nepalees Bimal Magar (in 2014, toen 16 jaar) tevergeefs aan te sluiten. Ook in die dossiers stelde de FIFA inbreuken vast. Deze drie spelers schopten het nooit tot de A-kern van paars-wit en spelen nu respectievelijk bij Racing Mechelen, de Roemeense tweedeklasser ASU Poli en de Indiase tweedeklasser Chhinga Veng. Enkel Mbemba, nu bij FC Porto, brak echt door.

Anderlecht aanvaardt straf, bond bekijkt

Anderlecht en de voetbalbond konden de sancties nog aanvechten bij het beroepscomité van de FIFA, maar paars-wit heeft in een communiqué al meegedeeld dat dat het níet zal doen. “FIFA veroordeelt, na een onderzoek van meerdere jaren, RSC Anderlecht tot een boete van CHF 200.000 voor bestuurlijke fouten in verband met het registreren en opstellen van jonge spelers in het verleden. De veroordeling betreft feiten daterend uit de periode 2011-2013. Het Disciplinair Comité nam de positieve samenwerking van de club binnen het onderzoek in overweging bij het bepalen van de straf”, legt Anderlecht uit. “Het huidig bestuur van de club neemt hiervan akte, gaat niet in beroep tegen dit vonnis en bevestigt opnieuw, zoals ook aangetoond aan de FIFA, dat dergelijke bestuurlijke tekortkomingen niet meer gebeurden de laatste jaren en ook niet meer zullen gebeuren.”

De KBVB bekijkt nog of er beroep zal aangetekend worden, zo reageerde woordvoerder Pierre Cornez. “We zullen intern nog bekijken of we de boete aanvechten. We zullen rustig de tijd nemen om de motivering en argumentatie van de FIFA door te nemen.” 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Vandenbussche

  Dus toch lijken die uit de kast vallen... Ondanks dat het een vorig tijdperk betreft, moeten Anderlecht en ook de voetbalbond de gangbare boetes betalen, net als alle andere, grotere en kleinere, clubs en nationale voetbalbonden. De FIFA legt deze uniforme regels en straffen op. FIFA houdt ook andere clubs in het oog, zoals vb Genk met de 16-jarige Fin Marius Könkkölä.

 • yvan corremans

  Jan Peeters. Omdat Anderlecht geen grote club is

 • Rudolf Jacobs

  weeral 2 maten en 2 gewichten ,het is weer anderslecht moet wel goede advocaten hebben of zijn het beroeps leugenaars,en wat is de boete 50 schamele eurootjes?

 • Joachim Albert

  @ Jan Peeters : 4 kleine(re) overtredingen ivm transfers, Man City + 60 zware fouten, Psg en Chelsea bedrog op fair-play Daarom is het een boete en geen transfer-verbod. Supporterspraat is niet objectief en uw eigen mening is dus niet rationeel genoeg om over strafuitspraak te oordelen. Mvg

 • jan Peeters

  En waarom geen verbod op aankoop van spelers zoals andere grote clubs?