Eerste zwarte Afrikaan in Belgische competitie Léon Mokuna overleden

Filip Van Loock
Léon Mokuna is vanmorgen op 91-jarige leeftijd overleden. De voormalige Congolese aanvaller was de eerste zwarte Afrikaan op de Belgische voetbalvelden.

In 1957 trok Mokuna naar La Gantoise, waardoor hij de eerste zwarte Afrikaan in de competitie werd. Later kwam de aanvaller uit voor Waregem en Kortrijk. Mokuna liet de mensen naar het stadion komen en stond bekend om zijn harde schotkracht. 

Al snel volgden meer Afrikanen, als Paul Bonga Bonga (Standard) en Julien Kialunda (Anderlecht), zijn voorbeeld naar de Belgische competitie. Mokuna verkreeg snel na zijn aankomst in België ook de Belgische nationaliteit en speelde twee interlands voor de Belgische B-selectie. Tot Rode Duivel schopte hij het niet.

De spits kreeg de bijnaam ‘Trouet’, klein gat. Volgens de legende omdat hij het leer dóór de netten schoot. “In werkelijkheid heb ik mijn bijnaam zelf gekozen toen ik in de haven van Leopoldstad (het huidige Kinshasa, red.) ergens Léon Trouet zag staan”, vertelde de Congolees daar later over.

Na zijn voetbalcarrière trok Mokuna naar Congo, woonde er 14 jaar en was er zelfs een tijdlang bondscoach. In 1989 keerde hij terug naar België, waar hij zijn laatste jaren in woonplaats Gent doorbracht.

J. Van Peteghem3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Eddy Vervaet

    Van voor mijn tijd,maar wel veel verhalen over gehoord.RIP Buffalo

  • GREGOIRE DE GRAEVE

    Rust zacht maatje en mijn innige deelneming voor de familie buffalofan

  • Karl Renier

    RIP Meneer Mokuna de ouderen onder ons zijn je zeker niet vergeten.