Domper voor KV Mechelen en W.-Beveren: rechter laat matchfixingproces doorgaan

Het matchfixingproces op de voetbalbond mag gewoon doorgaan. Dat besliste de kortgedingrechter van de ondernemingsbank in Brussel. Een domper voor KV Mechelen en Waasland-Beveren, die meer tijd wilden om zich te verdedigen en zo het seizoen in 1A te kunnen starten. 

KV Mechelen had juridische stappen ondernomen omdat het vond dat de rechten op verdediging geschonden waren door de KBVB. Zo argumenteerde de club onder meer dat het niet normaal was dat de onderzoekscoördinator en bondsprocureur zes maanden gekregen hadden om hun vordering voor te bereiden, terwijl de verdediging slechts een maand de tijd kreeg. 

Gelijke wapens

Een ander veelgehoord argument was dat KVM toegang geen toegang heeft tot de telefoontaps waarop de bondsprocureur zijn hele vordering op baseerde. Mechelen wilde daarom éérst zelf inzage, om zich te kunnen verdedigen “met gelijke wapens”.

Timing blijft

De ondernemingsrechtbank oordeelde evenwel dat de tuchtprocedure op de voetbalbond gewoon mag doorgaan. KV Mechelen zou nog in beroep kunnen gaan tegen de beslissing, maar het is maar de vraag of dat veel zin heeft: de beroepsprocedure zou te lang op zich laten wachten. 

Dat wil zeggen dat het matchfixingproces op de voetbalbond de vastgelegde timing zal blijven volgen. Dit weekend zal bondsprocureur Kris Wagner zijn strafvordering voor het eerst mondeling toelichten. Maandag en dinsdag volgen de laatste woorden van de betrokken partijen. In de loop van volgende week volgt wellicht een definitieve uitspraak. 

Bond tevreden

De voetbalbond was wel in z’n nopjes met de beslissing van de kortgedingrechter. De KBVB wijst nogmaals op de nood aan rechtszekerheid voor de 24 profclubs voor de start van het nieuwe seizoen en het belang van integriteit in het voetbal. De bond heeft er alle vertrouwen in dat de disciplinaire procedure in alle sereniteit kan worden voortgezet en afgerond", klonk het in een persbericht. 

KVM “vastberadener dan ooit”

KV Mechelen van zijn kant zegt dat het zijn verdediging met “even grote overtuiging” verderzet. “De rechter vindt dat het (nog) niet vaststaat dat de rechten van verdediging zijn geschonden of zullen geschonden worden”, zo meldt de club. “De rechter verklaarde zich bevoegd en oordeelde dat er momenteel geen urgentie is om tussen te komen in de lopende tuchtprocedure bij de KBVB. De Geschillencommissie Hoger Beroep zal immers binnenkort een beslissing nemen. En - zo voegt de Brusselse kortgedingrechter daar zelf aan toe - daarbij dient vanzelfsprekend het eerlijke proces en de rechten van verdediging gerespecteerd te worden.”

Joachim Van Damme wordt tijdens het bekerfeest na de gewonnen cup tegen AA Gent op handen gedragen door de Mechelse fans.
Photo News Joachim Van Damme wordt tijdens het bekerfeest na de gewonnen cup tegen AA Gent op handen gedragen door de Mechelse fans.

“KV Mechelen wenst de sereniteit in dit dossier te behouden, en zal haar verdediging voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB de komende dagen met even grote overtuiging verder zetten. De club zal de instanties van de KBVB er des te meer aan houden om de tuchtprocedure correct en met respect voor de rechten van verdediging van alle partijen te laten verlopen.”

“KV Mechelen benadrukt nogmaals ten stelligste dat de club nooit heeft meegewerkt aan pogingen tot competitievervalsing of andere illegale praktijken, en is vastberadener dan ooit om haar onschuld in het dossier ‘Propere Handen’ aan te tonen.”
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Battheu

  Matchfixing ? Dat interesseert mij totaal niet. Iedereen weet dat de miljoenen en miljarden die passeren in het voetbal witwas praktijken zijn met medewerking van de staat ttz ministers.

 • LUC HUON

  Spijtig voor de KVM supporters, zij verdienen 1A, maar de aarde is niet plat en de zon draait er niet rond, zelfs met eindeloos rond de pot te draaien kunnen advocaten die feiten niet ontkrachten.

 • Christophe Lamon

  Of het nu om een ploeg gaat met 13000 supporters of een provinciale ploeg met 200 supporters, omkoperij moet even hard bestraft worden. Steeds dat cijfer van het aantal supporters noemen is ware chantage en geen geldig argument.

 • Nicolas Van Hoecke

  Tijd genoeg gehad. Ze zijn al maanden op de hoogte.

 • FRANK BERTELS

  Wordt tijd dat de kvm supporter zich tegen hun bestuur keert. Er allemaal uit en nieuwe eerlijke Mensen dat verdienen ze en moeten ze nu eisen