Deze spelers uit het provinciale voetbal van Oost-Vlaanderen gingen aan de haal met de Golden Palace Ball

Nicolas Van Buyten (KVV Zelzate).
Photonews Nicolas Van Buyten (KVV Zelzate).
Na de Antwerpse editie vorige week op de Bosuil, was vandaag Oost-Vlaanderen aan de beurt voor de uitreiking van de Golden Palace Balls, zeg maar de provinciale Gouden Schoenen. Het Ghent ICC was lekker volgelopen voor dit feest van "de basis van de voetbalsport", zoals moderator Frank Raes de provinciale reeksen zeer terecht lof toezwaaide. 

Raes, gisteren nog commentator in Salzburg bij de uitschakeling van Borussia Dortmund, zorgde vanavond samen met radiostem Tom Boudeweel voor het deskundige commentaar bij de feestelijke prijsuitreiking. En nergens mochten meer Golden Palace Balls worden uitgereikt dan in Oost-Vlaanderen, dat liefst 19 provinciale reeksen telt. Negentien winnnaars dus, en om de beeldjes uit te reiken hadden Oost-Vlaamse coryfeeën als Gunther Schepens, Filip De Wilde, Koen Schockaert, Davy De Beule, Fred Dupré, Jan Van Troos en 'Red Flame' Yana Coryn ook hun beste pak of mooiste jurkje aangetrokken. Op 30 maart is West-Vlaanderen aan de beurt in het Casino van Oostende.

Eerste provinciale : Nicolas Van Buyten

Een man met een plan. Dat is Nicolas Van Buyten zonder de minste twijfel. Alles valt dezer dagen netjes in de plooi voor de ergotherapeut, die met KVV Zelzate op weg is om de vooropgezette objectieven te bereiken. Met 8 punten voorsprong op Hoger Op Kalken ligt de titel voor Zelzate in het verschiet. En een geslaagde weddenschap met Nico Blondeel (10 clean sheets voor keeper en defensie, 11 goals voor Van Buyten) zit er ook aan te komen. "Ik heb mijn 11 goals al, en we zitten op 8 clean sheets", verklapte Van Buyten.

Met gepaste trots ontving Nicolas als enige voetballer met een brilletje de Golden Palace Ball voor eerste provinciale Oost-Vlaanderen uit handen van Peter Van Der Heyden. Gejuich steeg op uit de zaal. En een mooie meid filmde alles met haar smartphone. Magali De Geest is haar naam. Op 30 juni wordt zij mevrouw Van Buyten. Het feest in het Ghent ICC was dus nog maar een voorsmaakje.

Nicolas Van Buyten (KVV Zelzate).
Photonews Nicolas Van Buyten (KVV Zelzate).

Tweede provinciale A : Arne De Smet

"Zeveren Sportief zal met een tweede plaats vrede moeten nemen, want VK Adegem is de beste ploeg van de reeks", sprak Yoshi Noppe eerlijke taal. Noppe (Zeveren) werd derde, achter Manu Antwi (SK Lovendegem) die als enige speler van een ploeg met degradatiezorgen toch het podium haalde. Maar op het hoogste schavotje stond Arne De Smet van VK Adegem te pronken met de Golden Palace Ball.

Arne De Smet (VK Adegem).
Photonews Arne De Smet (VK Adegem).

Tweede provinciale B : Nils Van Poelvoorde

SK Denderhoutem timmert weer aan de weg naar boven en doet dat met de nodige decibels. Toen de naam van Nils Van Poelvoorde als winnaar werd omgeroepen, sprongen zijn ploegmaats luid zingend en juichend op hun tafel. Ambiance ten top in het Ghent ICC. Bram Decuyper van Jong Zulte werd er stil van. En Kenneth Fouquet van Munkzwalm, drievoudig minivoetballer van het jaar, die was er niet. Wellicht ergens aan het minivoetballen.

Nils Van Poelvoorde (SK Denderhoutem).
Photonews Nils Van Poelvoorde (SK Denderhoutem).

Tweede provinciale C : Issa Traoré

Ooit voetbalde hij bij Sporting Lokeren, nu bij SK Lokeren Doorslaar. En ook bij het kleine broertje van de tricolores heeft de professionalisering zijn weg gevonden. Geen Traoré op het Golden Palace Ball Gala, want zondag moet er gevoetbald worden. Dus ging de aandacht ook een beetje naar de nummers twee en drie van deze reeks: Dylan Vermeulen van Sparta Waasmunster, die straks op wereldreis vertrekt naar Australië en Nieuw-Zeeland, en Siebe Van Damme van Herleving Sinaai. Die laatste lijkt nogal op Jelle Van Damme. Logisch, het zijn broers.

Derde provinciale A: Kristof De Vos

De kans dat zijn FC Lembeke nog met de oppergaai gaat lopen, acht hij niet erg groot. Maar zelf viel hij dus wel in de prijzen. Kristof De Vos, inmiddels 30, schiet de ballen nog altijd lekker binnen. "Maar ik begin het toch wel te voelen dat ik een dagje ouder word", gaf De Vos ruiterlijk toe. "Daarom ook is deze trofee voor mij een fantastische erkenning."

Matthias Cordonnier (Ertvelde United) en Cedric Duquet (VSV Gent) eindigden als tweede en derde.

Derde provinciale B : Jesse Brouwers

Een hele rist ploegen aangedaan, maar nu bij Sint-Denijs-Sport eindelijk thuisgekomen. "De ploeg van mijn hart, en daar voel ik me kiplekker". Was getekend: Jesse Brouwers. Op het podium helemaal in zijn schik, en voor de camera's van het regionale AVS zo ontspannen als maar kan. Matthieu Ost (Laarne Kalken) en Lorenzo Van Keymeulen (Sint-Martens-Latem) erkenden sportief hun meerdere.

Derde provinciale C: Yanick Tomas

Talent met buitenlandse roots: ook dat werd bekroond in het Ghent ICC. Yanick Tomas, de donkere spelmaker / doelpuntenmaker van SK Zingem, pakte het beeldje in zijn reeks met een puike voorsprong op Bram Thomaes (Sparta Bevere) en Kim Devos (Nokere-Kruishoutem). Voor liefst 25 stemgerechtigden van zijn reeks was hij eerste keus. Geen twijfel dus. Maar wie nu zijn favoriete voetballer aller tijden was, wou Frank Raes graag weten. De VRT-coryfee had Ronaldinho als antwoord verwacht. "Messi" verraste de Angolees, landgenoot van o.a. Clinton Mata van Racing Genk. "En die speelt morgen de bekerfinale", wist Raes. "Ge hebt u dan toch goed voorbereid", grijnsde de laureaat. En de zaal plat.

Derde provinciale D: Dieter Malfait

"Ik heb me nog nooit zo goed geamuseerd als de voorbije jaren in provinciale", riep Dieter Malfait door de micro. Die had hij niet nodig gehad, want zijn stem als een klok haalde moeiteloos het eind van de zaal. Malfait, 39 ondertussen, mocht ooit met FC Dender een paar keer van eerste klasse proeven en leerde dat blijkbaar ook de belangrijkste les van allemaal: "Ik heb deze trofee niet aan mezelf te danken, maar aan mijn ploegmaats. Merci, jongens. En merci, coach". Sprak de doelman die met SK Erembodegem na 25 speeldagen nog altijd ongeslagen is en op een 10-tal 'clean sheets' kan terugkijken. Goede wijn behoeft geen krans. En wordt beter met de jaren. Tot spijt van Robin Dujardin (Sparta Moerbeke Geraardsbergen) en Kevin Scheerlinckx (VK Nederhasselt), nipt geklopt.

Derde provinciale E: Timothy Van Laecke

Vijf jaar was hij gestopt met voetballen, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. En dus haalde Timothy Van Laecke op een blauwe maandag opnieuw zijn voetbalschoenen uit de wilgen. Daar zijn ze bij SK Kallo niet rouwig om geweest. Van Laecke, een naam met faam in de Oost-Vlaamse provinciale reeksen, bewees dat hij niks van zijn kwaliteiten had ingeboet. Ex-Rode Duivel Peter Van der Heyden, één van de organisatoren van het evenement in het Ghent ICC, reikte met veel plezier de trofee uit. Op de zege van Van Laecke viel niets af te dingen, ook niet door Hannes Ruymbeke (ooit nog ploegmaat van Filip Joos) en Johan Onghena van Kieldrecht. 

Vierde provinciale A: Robin Vanruyssevelde

Niet alle spelers die een stek in de top-3 van hun reeks veroverden, vonden de weg naar het Ghent ICC. Hadden Diego Van Cauwenberghe (Excelsior Donk) en Laurenz Van Vooren (Bassevelde) misschien al een vermoeden dat ze met de plaatsen 2 en 3 vrede zouden moeten nemen? Weinig waarschijnlijk, want Robin Vanruyssevelde (SK Oostakker) haalde het slechts met het krapste verschil. Maar hij stond wel te blinken van trots op het podium naast de dame die de trofee mocht uitreiken: 'Red Flame' Jana Coryn, met wie hij lief en leed deelt. Veel lief vooral. "Ze is rap en een goalgetter", zwaaide Robin gul met complimentjes richting zijn vriendin. Een flinke klapzoen was zijn beloning. En een beeldje voor op de schoorsteenmantel.

Vierde provinciale B: Gregory Timmermans

Komend weekend staat de topper tussen Maarkedal en Horebeke op het menu. Vanavond haalde Maarkedal het overtuigend. De Golden Palace Ball ging niet naar Gregory Ferreira Lino, nochtans al goed voor 40 doelpunten dit seizoen, maar wel naar ploegmaat Gregory Timmermans. Als goeie derde hoopt Jellert Bettens van Sint-Maria-Horebeke dat hij zondag aan het feest zal zijn.

Presentatoren Tom Boudeweel en Frank Raes.
Photonews Presentatoren Tom Boudeweel en Frank Raes.

Vierde provinciale C: Ayrton Taont

Senna is zijn bijnaam. Hoe zou dat nu toch komen? Ayrton Taont heeft geen alledaagse naam, en is ook geen alledaagse voetballer. De beste dit seizoen in vierde provinciale C, en niet zomaar de beste. In geen enkele reeks was de voorsprong zo groot als die van Taont, die Tommy De Bolle (Wilskracht Idegem) en Kris De Nutte (Jong Neigem) met 23 en 25 punten voorafging. Davy De Beule overhandigde dan ook met plezier de trofee aan de blonde jongen met de Braziliaanse voornaam.

Vierde provinciale D : Kenny Kuppens

Tom Boudeweel glunderde. Want naast radiocommentator is Tom ook ex-speler en nog altijd bestuurslid van Hoger Op Kalken. En laat die club nu toch wel in de prijzen vallen zeker. Kenny Kuppens mocht aan de micro van zijn beroemdste clubgenoot vertellen hoe blij hij wel was met zijn trofee, die hij kreeg overhandigd door niemand minder dan Filip De Wilde. Benoit Cocquijt (KSV Melsen) en Wolfgang Van den Bossche (SK Herdersem) waren even blij met de handdruk van de beste doelman ooit uit Oost-Vlaanderen (en ver daarbuiten).

Vierde provinciale E : Stijn Janssens

De winnaar van 4e provinciale E, Stijn Janssens, geniet de reputatie vooral een voetballer van de "derde helft" te zijn en deed geen enkele moeite om dat te ontkrachten. Met zijn goudeerlijke oneliner "Ik speel voetbal voor mijn plezier en voor de mooie dames langs de zijlijn" kreeg de spits van WS Meerdonk meteen de volle zaal op zijn hand. Janssens haalde het in zijn reeks met duidelijk verschil van Jochen Blanquaert (VK Tielrode) en Gaëtan Charlier (Herleving Red Star Waasland).

Stijn Janssens (WS Meerdonk).
Photonews Stijn Janssens (WS Meerdonk).

Eerste provinciale dames: Pauline De Loose

Jana Coryn had al haar vriend in de bloemetjes mogen zetten, maar was als Red Flame ook de aangewezen persoon om de beste provinciale voetbalster van Oost-Vlaanderen te lauweren. Die eer viel Pauline De Loose van Eendracht Zele te beurt. Dat Pauline het zou maken, stond trouwens in de sterren geschreven. "Ik kom uit een voetbalnest, met drie broers en twee zussen die ook allemaal voetballen. In Zele leeft het vrouwenvoetbal nu al zes jaar, ik speel er inmiddels vier jaar. Eerst bij de jongens. En ja, ik dwong respect af." Al was het maar met die ene, zeer bruikbare tip: "Als het vriest, dan steek ik peper in mijn kousen." Dat doen Yara Van Der Heyden (Merelbeke) en Elien De Jaeger (Aalst) voortaan dus wellicht ook.

Pauline De Loose (Eendracht Zele).
Photonews Pauline De Loose (Eendracht Zele).

Tweede provinciale dames: Jana Dekens

"Ik ben in de wolken met deze trofee. Misschien nog meer omdat ik hiermee een hart onder de riem kan steken van alle voetballende mama's". Jawel, Jana Dekens van Eendracht Aalst combineert haar voetballoopbaan met het moederschap. Als dat geen bloemetje verdient. Agnes Twum en Celine Lauwaerts (Waarschoot) hielden het bij een gemeend applausje.

Jana Dekens (Eendracht Aalst).
Photonews Jana Dekens (Eendracht Aalst).

Derde provinciale A dames : Sarah Batselier

Daar stond hij mooi te blinken met de Golden Palace Ball. "Zou ik hem mee naar huis nemen", zag je Frederic Dupré denken. Want de laureate van derde provinciale A, Sarah Batselier, was niet tot in het Ghent ICC geraakt en van haar team Sinaai blijkbaar ook niemand. "Die trofee nemen we dus maar mee naar volgend jaar", doorprikte Frank Raes de stille droom van Dupré. Priscilla Princen (Bosdam Beveren) en Maaike Van Driessche (Waasmunster) hadden net een iets te grote achterstand om het beeldje te mogen claimen.

Derde provinciale B dames: Laura Broekaert

"Meisjes met rooie haren, die kunnen kussen, dat is niet mis". De grijsgedraaide carnavalskraker van Nico Haak en de Paniekzaaiers schalde net niet door de boxen in het Ghent ICC toen Laura Broekaert van FC Poesele haar trofee kreeg uit handen van Kristof Imschoot. En meisjes met rooie haren kunnen ook een stukje voetballen, bewijst Laura week na week. Laura Broekaert, bijgenaamd "ons rostje", haalde het in haar reeks van veterane Katia Willaert (FC Merelbeke) en Lisa Grymomprez (Eendracht Aalter).

Laura Broekaert (FC Poesele).
Photonews Laura Broekaert (FC Poesele).

Derde provinciale C dames: Jasmien Meulewaeter

Jasmien Meulewaeter was niet aanwezig tijdens de feestelijke prijsuitreiking, want ze stond zelf te voetballen met SK Erembodegem op dat moment. Voor de titel in de reeks zelfs. Maar haar manager nam graag de honneurs waar. "Ik stuur haar zo meteen een sms'je. En Jasmien heeft beloofd dat ze zeker nog naar hier komt afgezakt." Dus toch een foto met de trofee uiteindelijk. Met Maithé De Coster (Eendracht Winnik) en de pas 15-jarige Jente Dekeukelaere (Olsa Brakel) als runners op.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ann Verthriest

    Joepie, onze dorpsgenote maakt ons trots ! Proficiat voor Laura !!!