De hoogtepunten van Paul Van Himst, die vandaag 75 kaarsjes uitblaast

Paul Van Himst, met links van hem Adamo en rechts Jan Pulinx, toenmalig chef voetbal van Het Laatste Nieuws.
BELGAIMAGE Paul Van Himst, met links van hem Adamo en rechts Jan Pulinx, toenmalig chef voetbal van Het Laatste Nieuws.
Paul Van Himst vier vandaag zijn 75ste verjaardag. 'Polle Gazon' speelde jarenlang als aanvaller de pannen van het dak bij Anderlecht én de nationale ploeg. Een oplijsting van zijn hoogtepunten:

1959 (17 december): Paul Van Himst debuteert op het veld van FC Beringen als 16-jarige invaller in het eerste team van Anderlecht. Hij vervangt Jacky Stockman, Anderlecht wint met 1-5.

1961: Van Himst is pas 18 als hij zijn eerste Gouden Schoen verovert. Een jaar later volgt meteen een tweede.

Paul Van Himst neemt zijn Gouden Schoen in ontvangst
Paul Van Himst neemt zijn Gouden Schoen in ontvangst

1962: Van Himst maakt zijn Europees debuut in een uitwedstrijd in de Europabeker voor Landskampioenen, uit bij het Real Madrid van Ferenc Puskas en Alfredo Di Stefano. Van Himst opent de score in een match die op 3-3 eindigt. Anderlecht wint de terugwedstrijd met 1-0 en elimineert Real, dat de vorige 5 edities van Europacup 1 won.

1964: Van Himst wordt vierde in het referendum van Europees voetballer van het Jaar, achter Eusebio, Giacinto Facchetti en Luiz Suarez, maar voor Bobby Charlton, Gianni Rivera, Sandro Mazzola en Ferenc Puskas.

BELGAIMAGE

1970: Van Himst speelt de finale van de Europabeker voor Jaarbeurssteden, nadat Inter Milaan uitgeschakeld werd in de halve finales. Anderlecht wint in de finale thuis met 3-1 van Arsenal, maar verliest uit met 3-0.

Van Himst (onderaan, tweede van rechts) verloor in 1970 met Anderlecht de finale van de Europabeker voor Jaarbeurssteden tegen Anderlecht.
BELGA Van Himst (onderaan, tweede van rechts) verloor in 1970 met Anderlecht de finale van de Europabeker voor Jaarbeurssteden tegen Anderlecht.

1972: Van Himst speelt de halve finales van het EK in eigen land en verliest met 1-2 van West-Duitsland. In de strijd om de derde plaats wint België met 2-1 van Hongarije, Van Himst maakt het tweede doelpunt.

Van Himst (links) voor de match tegen de Hongaren.
BELGAIMAGE Van Himst (links) voor de match tegen de Hongaren.
Van Himst (links) in actie tegen Hongarije.
BELGAIMAGE Van Himst (links) in actie tegen Hongarije.

1974: Van Himst wordt kampioen met Anderlecht en verovert zijn vierde Gouden Schoen. Niemand heeft hem dat ooit nagedaan.

Paul Van Himst neemt zijn Gouden Schoen in ontvangst
BELGAIMAGE Paul Van Himst neemt zijn Gouden Schoen in ontvangst

1983: Van Himst verovert de UEFA Cup als trainer van Anderlecht. Thuis wint paars-wit met 1-0 van Benfica, uit wordt het 1-1. Van Himst wordt verkozen tot Trainer van het Jaar.

Trainer Van Himst op de schouders van Michel De Groote na het winnen van de UEFA CUP in 1983.
RV Trainer Van Himst op de schouders van Michel De Groote na het winnen van de UEFA CUP in 1983.

1984: Van Himst bereikt met Anderlecht voor de tweede keer op rij de finale van de UEFA Cup. De twee confrontaties met Tottenham draaien telkens uit op 1-1, maar Anderlecht verliest met strafschoppen (4-3).

1994: Van Himst haalt als bondscoach het WK met de Rode Duivels. In de VS wint België met 1-0 van Marokko en Nederland, maar tegen Saoedi-Arabië volgt een 1-0 nederlaag. In de achtst finales gaan de Rode Duivels eruit tegen Duitsland (3-2).

Van Himst haalde als bondscoach het WK in 1994 met de Rode Duivels.
Belga Van Himst haalde als bondscoach het WK in 1994 met de Rode Duivels.

1995: Paul Van Himst wordt gelauwerd als Gouden Schoen van de Eeuw.

Paul Van Himst. (BELGA ARCHIVES)
BELGAIMAGE Paul Van Himst. (BELGA ARCHIVES)7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Vanden Berg

  Dat was nog in de tijd dat de refs gingen eten en drinken op kosten van Anderlecht,en dat de video's en kleuren tv's daar de deur uitvlogen. Resultaat,veel titels. Dat weet heel Belgie.

 • eric debanne

  Prachtig Belgische speler beste aller tijden .. Werd vroeger de witte " Pele " genoemd en in Parijs : le petit prince of zoiets ... Gelukkig verjaardag ⚽

 • Yves Niclaus

  Paul Van Himst, zijn slaloms, niemand van de huidige generatie kan het. Proficiat met je verjaardag !

 • Bert Dirkx

  Ik ken hem enkel van de film "Escape to Victory"!

 • Yves Niclaus

  Een prachtmens en een weergaloze fair play voetballer geweest