Coronatests, die elke club 50.000 euro kosten, vandaag op programma bij Standard - Toch beperkt aantal fans in oefenmatchen?

Vojvoda krijgt tijdens de coronatest een wattenstaafje in de neus.
Instagram Standard Vojvoda krijgt tijdens de coronatest een wattenstaafje in de neus.
Minstens veertig coronatests per week, aan 48 euro per stuk en dat tot minstens eind dit jaar. Dat heeft de Pro League gecommuniceerd aan zijn clubs, die zo meer dan 50.000 euro moeten voorzien voor deze regeling. Bij Standard is het vandaag verzamelen geblazen voor die test.

Charleroi-aanvallers Mamadou Fall en Younes Delfi zijn als eerste profvoetballers in België besmet met corona. Dat kwamen de twee te weten na een test op initiatief van hun club, omdat er tot dusver geen uniform protocol vanuit de Pro League was. Vanaf deze week is dat er wel, de Pro League stuurde gisteren een mail naar de clubs.

Concreet zal Betamedics per club minimaal veertig testen voorzien. Ook als een team er minder nodig heeft, zal het voor veertig stuks moeten betalen. De kostprijs is hoog: per individueel onderzoek moeten de clubs 48 euro op tafel leggen, wat neerkomt op minstens 1.920 euro per week. Er is al afgesproken om dit regime aan te houden tot zeker het einde van dit kalenderjaar. Per club gaat het bijgevolg om een investering van ongeveer 50.000 euro.

Antwerp op training.
Photo News Antwerp op training.

De Pro League zal samenwerken met twee labo’s: één in Roeselare en één in Louvain-la-Neuve. Anderlecht, Antwerp, Club en Gent kunnen in West-Vlaanderen terecht voor hun resultaten, Standard en Racing Genk in Louvain-la-Neuve.

Om de testmomenten te plannen, vraagt de Pro League om tegen uiterlijk donderdag een oefenschema door te sturen. Wat die vriendschappelijke wedstrijden betreft, is er de richtlijn om dat zonder fans te doen, maar die is niet bindend. Verschillende clubs onderzoeken daarom of ze toch niet een minimum aan supporters kunnen verwelkomen, wat volgens de Veiligheidsraad ook mag. Zo besliste KV Oostende gisteravond dat ze zaterdag tegen Varsenare voor 300 supporters zullen spelen. Club en Gent zullen in eerste instantie sowieso geen toeschouwers toelaten. 

Testen bij Standard

In Luik zijn de spelers vanmorgen op appel verschenen voor de coronatests. Op de sociale media van de club zijn Gavory, Oularé, Vanheusden, Gillet en Shamir te zien, vergezeld van enkele dokters in beschermingspak. Ook van Vojvoda duikt een video op, hij krijgt een staafje in de neus geduwd door één van de dokters. Pijnlijk zicht.

Morgen staat voor Standard de eerste oefenmatch op het programma, er worden geen risico’s genomen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Coronatests bij Standard.
Instagram Standard Coronatests bij Standard.

Lees ook: 

Eerste coronabesmettingen in de Jupiler Pro League: twee spelers van Charleroi testen positief
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • JOHAN VANBEKBERGEN

    50.000 euro kan er niet van af. Maar spelers voor ettelijke miljoenen kopen wel.

  • paul piens

    Als ze hun spelers buitenproportioneel kunnen betalen, dan zal er ook wel een corona test afkunnen zeker.