Competitiehervorming helemaal goedgekeurd

De kogel is door de kerk: het Belgische voetbal zal vanaf 2016 op een andere manier georganiseerd worden dan nu het geval is. De Nationale Studiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft het nieuwe plan goedgekeurd, en daarmee de deur opengezet naar een hervorming vanaf het seizoen 2016-2017. Bij de Nationale Studiecommissie (NSC) moesten de leden van de Franstalige en Vlaamse Vleugel zich uitspreken over de nieuwe competitiestructuur voor het Belgische voetbal. In die nieuwe structuur is er geen plaats meer voor de huidige tweede klasse met 18 ploegen. Die wordt opgesplitst in eerste klasse B enerzijds (met 8 professionele clubs), en de Nationale Amateurliga (met louter amateurploegen). Om vanuit het amateurgedeelte richting het professionele gedeelte van ons voetbal te promoveren, komen er strenge criteria. In ruil daarvoor krijgen clubs uit eerste klasse B een aanzienlijk deel van de koek van het televisiegeld.

De scheiding tussen amateur- en profclubs moet zuurstof geven aan 24 resterende profclubs. Het nieuwe competitieformat kwam er op aangeven van tweedeklasser SV Roeselare, waardoor het veel meer kans op slagen had. Ook de tweedeklassers moesten immers hun akkoord geven omtrent de competitiehervorming en stonden voor een lastige evenwichtsoefening. Zij gaven eerder hun fiat, vandaag was het aan de Nationale Studiecommissie om een definitieve beslissing te nemen.

In het voorstel blijft er in eerste klasse plaats voor zestien ploegen, tweede klasse wordt afgeslankt tot acht ploegen. In totaal is er dus plaats voor 24 profclubs, vanaf derde klasse spelen de clubs met een amateurstatuut. Er is al langer een consensus tussen eerste- en tweedeklassers dat er in België voor slechts 24 profclubs een economisch draagvlak is. Play-off I ondergaat in het voorstel geen veranderingen, de beste zes clubs spelen na de reguliere competitie voor de landstitel en de Europese tickets.

Slechts één stijger
In het nieuwe plan is er nog maar ruimte voor één daler en één stijger, respectievelijk de zestiende en tevens laatste in de eerste klasse en de winnaar van tweede klasse. Die winnaar wordt volgens het plan aangeduid na promotiewedstrijden tussen de kampioenen van twee afzonderlijke speelronden van telkens veertien speeldagen tussen de acht tweedeklassers. Aan Play-off II nemen twaalf clubs deel, de nummers zeven tot en met vijftien uit eerste klasse en de nummers twee, drie en vier uit tweede klasse. De winnaar van POII speelt zoals in het huidige format voor een Europees ticket tegen de vierde uit POI. Tot slot kunnen de clubs niet meer degraderen uit tweede klasse, tenzij er een derdeklasser aan de strenge voorwaarden kan voldoen.

Niels Vleminckx

De krijtlijnen van de competitiehervorming die maandag goedgekeurd werd door de Nationale Studiecommissie. De hervorming gaat in vanaf het seizoen 2016-2017.

Betaald voetbal:

Het Betaald Voetbal zal uit 24 ploegen bestaan: 16 clubs in D1A (Jupiler Pro League) en 8 clubs in D1B (2e nationale afdeling)


Amateurvoetbal:

3e nationale afdeling en de Bevorderingen zullen worden vervangen door drie amateurafdelingen. De hoogste afdeling wordt D1 amateur, gevolgd door de afdelingen D2 en D3 amateur.

De toekomstige D1 amateur omvat 16 clubs (Nederlandstalig en Franstalig) en zal bestaan uit de 9 dalers uit 2e nationale afdeling en de 7 stijgers uit de huidige 3e nationale afdeling (de eerste twee van beide reeksen en de drie winnaars van de eindronde).

D2 en D3 zullen geografisch worden samengesteld.

D2 amateur zal uit drie reeksen bestaan (2 Nederlandstalige en 1 Franstalige elk met 16 clubs).

D3 amateur telt vier reeksen (2 Nederlandstalige en 2 Franstalige elk met 16 clubs).