Philippe Clement: “België is een ontwikkelingsland op vlak van stadions”

Photo News
Of hij tegen dan nog coach van Club is, kan Clement niet zeggen - “Ik heb geleerd dat je niet kan plannen.” Maar dat hij wat blij is dat er een nieuw stadion zit aan te komen: nou en of. “Het is een klein mirakel dat Jan Breydel nog altijd volloopt.”

Philippe Clement voetbalde nog bij blauw-zwart toen de eerste stadionplannen op tafel kwamen. “Ik dacht dat ik met de fiets naar het werk zou kunnen gaan”, lacht hij. Club dacht namelijk eerst aan Loppem als locatie. Daar waar Clement destijds woonde.

Meer dan vijftien jaar later - hij is intussen al bijna een decennium (assistent-)coach en zijn huis staat in Waasmunster - moet de site op Jan Breydel het bouwdecor worden. “Ik hoop heel hard dat het nieuwe stadion er eindelijk komt. Niet alleen voor Club, maar voor heel het Belgisch voetbal als we competitief willen blijven. Kijk naar alle landen rondom ons. De voorbije tien, vijftien jaar zijn er overal nieuwe stadions gekomen. Tot in Polen toe. En bij ons: enkel de Ghelamco Arena. We zijn op dat vlak een ontwikkelingsland aan het worden. Neem nu de catacomben van Jan Breydel... Da’s niet meer van deze tijd. Als we daar nog x-aantal jaar moeten spelen, vrees ik dat er ongelukken zullen gebeuren met de fans. Het wordt bijna onvermijdelijk”, aldus Clement. “Het is eigenlijk een klein mirakel dat Jan Breydel nog telkens volloopt. Dat de mensen staan te springen om te komen, want ze worden niet meer ontvangen volgens de normen van deze tijd.” Nog tweeënhalf jaar. Als alles volgens plan verloopt, heeft Club Brugge dan wat het al zo lang wilt. Bestuur, fans, spelers en staf. Met de fiets zal het intussen wel wat ver zijn, coach. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Philippe De Naeyer

  Deels gelijk maar niet vergeten dat Oostende, Mechelen en Antwerp ook een nieuw stadion hebben of aan het bouwen zijn.

 • Godfrey Vaes

  Omdat iedereen in dit land een klacht kan indienen omdat het stadion te dicht bij zijn tuin komt te liggen... triestig! Clement heeft overschot van gelijk. Anders hadden we dit jaar tijdens het EK ook een thuismatch gekregen.

 • Wilfried Vanden Berg

  Hoe zou dat komen denk je . Meer dan 50 jaar jaar was alleen Anderlecht de ploeg van België . De rest was maar overschot , waar ze via relaties goed konden van winnen en kampioen konden worden. Maar buiten de landsgrenzen kregen ze telkens een pandoering . De tijden zijn veranderd , en nu moeten de andere clubs door dit monopolie van versleten gedachten alles terug proberen op te bouwen . Het zal moeilijk zijn. Na zoveel miskenning en ongelijkheid in het voetbal.

 • Roger Deprez

  Dat is niet kort bij de waarheid maar het is de waarheid.

 • Julien Cours

  Typische visie en uitleg van iemand die enkel met voetbal bezig is. Er zijn heus nog belangrijkere dingen in het leven dan aan de rand van een grasveld te staan brullen. Mensen worden ook kritischer als blijkt dat er met aanbestedingen gesjoemeld wordt om een nieuw colosseum te bouwen, zie dossier Ghelamco.