Club wil nieuw stadion bouwen op site Jan Breydel, voor Cercle moet er andere thuishaven komen. Verhaeghe: “Streefdoel is 2022-2023"

Club-voorzitter Bart Verhaeghe en burgemeester Dirk De fauw.
Photo News Club-voorzitter Bart Verhaeghe en burgemeester Dirk De fauw.
Als alles goed gaat, voetbalt Club Brugge in het seizoen 2022-2023 in een gloednieuw stadion voor 40.000 toeschouwers.Kostprijs: bijna 100 miljoen euro. Na veertien jaar ploeteren lag de oplossing om de hoek, namelijk op de Olympiasite vlak naast het huidige stadion, dat tegen de vlakte gaat. Cercle Brugge verhuist in principe naar de Blankenbergse Steenweg.

Zit er dan ein-de-lijk schot in de zaak? Club Brugge en het Brugse stadsbestuur doen alvast het beste vermoeden - samen presenteerden ze out of the blue hun nieuwe stadionplannen voor blauw-zwart. Niet in Loppem, Knokke-Heist of langs de Blankenbergse Steenweg ten noorden van Brugge, wél op Olympia in Sint-Andries in de schaduw van het huidige stadion. Concreet hoopt Club in het seizoen 2022-2023 een gloednieuwe voetbaltempel voor 40.000 toeschouwers te betreden. Het totale kostenplaatje bedraagt net geen honderd miljoen euro, een bedrag dat de club zelf zal ophoesten. Verhaeghe en Club Brugge zullen het stadion zelf bouwen, de gronden worden via een erfpachtregeling gehuurd van Stad Brugge.

Photo News

Nieuw stadion Cercle

In het nieuwe stadion, dat in een groot park met voldoende parkeergelegenheid zal liggen, is er geen plaats voor winkels of kantoorruimte. In eerste instantie moeten nagenoeg alle oefenvelden wijken en gaat na verloop van tijd ook het huidige stadion tegen de vlakte. Dat gebeurt pas wanneer ook het nieuwe stadion van Cercle gerealiseerd is, een project waarvoor het stadsbestuur en groen-zwart de site langs de Blankenbergse Steenweg - de vorige locatie van Club - voor ogen hebben. Bedoeling is dat ook daar de nieuwe oefenvelden van groen-zwart én blauw-zwart terechtkomen: “Eenmaal de omgevingsvergunning verworven is, kunnen we aan de slag”, reageerde Bart Verhaeghe opgelucht. “Als er geen bezwaren zijn, dan kunnen we in principe in de lente van 2021 beginnen bouwen. Rekening houdend met een bouwperiode van anderhalf jaar, hopen wij het seizoen 2022-2023 in ons nieuwe stadion aan te vatten.”

Cercle Brugge zou intussen in het Jan Breydelstadion kunnen blijven spelen tot ook hun project gerealiseerd is. Zo kan het perfect dat er in 2022 in Sint-Andries in twee stadions wedstrijden worden afgewerkt, vooraleer het oude Jan Breydelstadion tegen de vlakte gaat. Een absolute must, meent Verhaeghe meer dan ooit: “Het is nu écht op. Wie denkt dat niets doen de oplossing is, is misdadig. Het stadion is oud en gevaarlijk. Afgeleefd. Hoe rapper we er weg zijn, hoe beter voor iedereen. Voor de toekomst van Club en voor de ganse omgeving. Dit zal Sint-Andries en Brugge een boost geven. Net daarom ben ik ervan overtuigd dat het deze keer wel zal lukken.”

Photo News

Trein 2024 niet missen

Cercle Brugge zelf liet via een persbericht weten dat het “met verbazing” kennis neemt van de plannen. Zelf werden ze pas donderdagavond voor het eerst (telefonisch) op de hoogte gebracht over de plannen. Eerder die dag klonk het in een reactie nog: “Wij zeggen zeker niet a priori neen tegen de optie Blankenbergse Steenweg, maar ook nog niet meteen ja.”

Verhaeghe zag al tal van bouwplannen sneuvelen - ook nu hing het project langs de Blankenbergse Steenweg in afwachting van het besluit van de Raad van State aan een zijden draadje: “Ik ben te oud geworden om schrik te hebben. We zijn heel blij en opgetogen. Hick-ups, haperingen zullen er zijn, dat was in Westkapelle ook zo. We houden daar rekening mee en zullen daar verstandig mee omgaan.”

Een nieuwe voetbaltempel is een must voor Club Brugge, wil het zijn grote ambitie op termijn waarmaken. Wanneer de Europese competities in 2024 hervormd worden, kan en mag blauw-zwart de trein voor Verhaeghe niet missen: “Alles zal veranderen, de eisen om bij de absolute top te mogen meespelen zullen veel groter worden. Stel je voor dat je de boot mist doordat je niet in je stadion mag spelen. Oké, we zijn België en zullen altijd België blijven. Toch wil ik kunnen doen wat Ajax doet. Daarvoor hadden we wat ons stadion betreft een oplossing nodig, en die hebben we nu gevonden.”

Alle nieuws, reacties en achtergrond over deze onverwachte wending in het Brugse stadiondossier vind je op www.hln.be/dossier/clubstadion

Bart Verhaeghe en Dirk De fauw, de burgemeester van Brugge.
VTM Bart Verhaeghe en Dirk De fauw, de burgemeester van Brugge.
Photo News
Photo News73 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel De Maesschalck

  @Gregory Fraikin : het is niet de paddestoelenleague en in een station wordt er meestal geen voetbal gespeeld. Ik hoop echter van harte dat Club zijn nieuwe STADION kan bouwen zodat er hier tenminste nog iets gebeurd. De groenen kunnen best zo vlug mogelijk langs de achteruitgang afgeserveerd worden. En NEE ik ben ik CLUB supporter.

 • Dirk Loockx

  Elke club ontvangt subsidie van hun stad of hulp voor hun stadion. Zelfs in provinciale reeksen. Club Brugge is de enige club in Belgie die een stadion met een capaciteit van 40.000 supporters vol krijgt en dit nog zelf kan financieren ook. Sportief is het belangrijk om ook deze stap te zetten want we blijven mijlenver achter tegenover de rest van Europa. De hinder zal mits degelijke infrastructuur en een inverstering voor de verkeerssituatie niet groter zijn dan nu. Go Bruges !

 • Erwin Van Roy

  Dirk demey wat u zegt is onwaar het stadion wordt niet betaald door Club Brugge de gronden zijn eigendom van de stad aldus de belastingbetaler. Het stadion waar club nu speelt is door de belasting betaler betaald en club heeft er amper een euro huur voor betaald. En nu nog op gronden van een ander bouwen. Laat ze de gronden ook maar kopen dan aan de waarde. En laat ze maar eerst het huidige stadion opkopen.

 • Dylan De Schrooder

  Er moet zwz een nieuw stadion komen als je goe kijkt eh het kan elk moment inzakken en cercle moet maar zelf kijken voor een oplossing club ga niet blijven betalen voor under

 • Jan Boden

  Tegen dat het stadion er zal staan speelt Club misschien al in 3de amateur.