Club Brugge veroordeelt agressie tegen agenten

BELGA
Club Brugge veroordeelt alle geweld bij voetbalwedstrijden. Dat laat de club vanmiddag weten na de incidenten na de match tegen Anderlecht afgelopen zondag waarbij twee verkeersagenten het slachtoffer werden van supportersagressie. De Brugse burgemeester Renaat Landuyt en diens politiekorpschef Dirk Van Nuffel keken vanochtend nog in de richting van Club Brugge om een krachtig signaal te geven aan de supporters. Woensdag zitten ze samen met de voetbalclub.

De agressie tegen de verkeersagenten blijft voor beroering zorgen in Brugge. De politie liet al weten niet te zullen instaan voor het verkeer tijdens de laatste competitiewedstrijd van Club Brugge op 18 mei tegen Zulte-Waregem. "We regelen het verkeer om het comfort van de supporters te verbeteren, maar na de incidenten gaan we dat dit seizoen niet meer doen. De openbare orde blijft gehandhaafd, maar het verkeer zal stroef verlopen", zegt Van Nuffel.

Signaal
Landuyt en de korpschef keken ook naar Club Brugge om een signaal te geven aan de supporters. "Ze moeten dit gedrag van enkele tientallen supporters afkeuren", aldus Van Nuffel. "Die verbrodden alles. Er zou ook op toegezien moeten worden dat de personen met een stadionverbod niet in de buurt mogen komen van het stadion tijdens een wedstrijd." Burgemeester Landuyt zoekt, behalve met de club, ook samenwerking met de supportersverenigingen. "We moeten samen de kwaadwilligen isoleren", vindt hij.

Absolute prioriteit
Inmiddels veroordeelde Club Brugge het geweld en informeerde de club ook naar de toestand van de agent. "Club Brugge veroordeelt zoals steeds alle geweld bij voetbalwedstrijden en maakt van veiligheid al jaren een absolute prioriteit. De club wijst er nadrukkelijk op dat de rellen zondag zijn veroorzaakt door criminele herrieschoppers die geen toegang hadden tot het stadion."

Bescherming
Landuyt denkt er ook aan om de verkeersagenten beter te beschermen. "We hebben daar ordehandhavers nodig. Voor de lasten moet eventueel in de richting gekeken worden van de voetbalclubs. Dat is een oud debat, maar ligt nu terug bovenaan", aldus de burgemeester.

Woensdag zitten de partijen samen. Landuyt wil toezien hoe de orde in de toekomst gevrijwaard zal worden en er zal ook gezocht worden naar een oplossing voor het verkeer tijdens de laatste competitiematch. Club Brugge zegt mee te zoeken naar maatregelen om dit soort toestanden in de toekomst te vermijden.