Club Brugge slikt weer twee doelpunten en mag bekerdroom opbergen, Standard naar 17de bekerfinale (3-2)

Instagram
Club Brugge
CLU
Club Brugge CLU
3
2
Standard STA
STA
Standard
  • Stadion: Jan Breydel
  • Ref: Vertenten
  • Standard won vorige week met 4-1
  • Stuwt euforie rond Gouden Schoen Club naar mirakel? 
Nieuwe update beschikbaar

highlights


nabeschouwing

De tweede halve finale voor de beker van België tussen Standard en Club Brugge is er eentje om duimen en vingers bij af te likken: een kersverse Gouden Schoen, twee opvliegende trainers en gele kaarten en goals bij de vleet. Uiteindelijk trok Standard aan het langste eind.

En finaleeeeeee!!! Ouiiiii!!!

2,326 Likes, 14 Comments - Guillermo Ochoa (@yosoy8a) on Instagram: "En finaleeeeeee!!! Ouiiiii!!! "

Onder luid gejuich werd hij binnengehaald, Ruud Vormer, de kapitein van Club Brugge en kersvers Gouden Schoen. Maar ook hij zal hebben moeten herkennen dat de taak die zijn ploeg te wachten stond, loodzwaar was. De heenmatch in de halve finale was immers op 4-1 geëindigd, in het voordeel van Standard.

Standard leek de hoop van Club met een snelle goal al vroeg in de match - na vijf minuten - de kop in te drukken. Club slaagde er echter in om tot twee keer toe terug te komen en de spanning in de match te houden. In de zeventigste minuut trapte Renaud Emond alle Brugse hoop echter aan flarden. Club kon nog één keer scoren maar verder dan 3-2 kwam het niet.

In tussentijd passeerde zowat alles wat er kan gebeuren in een voetbalmatch. Eerst en vooral vielen er mooie doelpunten te bewonderen. Vooral de drie goals van Brugse makelij waren erg knap. Dat kan echter niet gezegd worden van het optreden van beide trainers. De trainer van Standard, Sa Pinto, probeerde al vroeg in de wedstrijd tijd te rekken door een bal op het veld te werpen en niet veel later stond hij neus aan neus met zijn collega Ivan Leko. Scheidsrechter Bart Vertenten moest de twee vechthaantjes uit elkaar halen.

photo_news

Vertenten had zijn handen vol, met stevige fouten langs beide kanten. Het regende dan ook gele kaarten: acht in totaal, waarvan zes voor een Standardspeler. Ook Ruud Vormer kreeg er eentje achter zijn naam. Laifis en Agbo missen zo na een gele kaart de finale. Standard speelt op 17 maart de finale in het Koning Boudewijnstadion tegen Racing Genk.

Sa Pinto: "Verdiende beloning" 
"Het was een fantastische en intense match", zei Sa Pinto na de zege. "Club Brugge speelde goed, ze hebben veel kwaliteit en knokten ervoor. We konden - mede door hen - de wedstrijd niet controleren zoals we in gedachten hadden. Maar we zitten in de finale, dat was ons doel. Over de twee wedstrijden gezien waren we de betere ploeg. Ik heb fantastische spelers met veel persoonlijkheid. Ze werken hard en de focus zit goed. Vandaag zijn ze hiervoor beloond, en verdiend."

De Portugees keek ook al even vooruit naar de finale. "We gaan niet gewoon aantreden in de finale. We willen de eindstrijd ook winnen. Genk heeft veel kwaliteiten. We vechten alle twee voor deelname aan Play-off I. Dit seizoen versloegen we hen al tweemaal, maar voetbal is onvoorspelbaar", besloot Sa Pinto.

photo_news

Leko: "Toch wel een klap"
"Het was een interessante wedstrijd, maar uiteraard ben ik ontgoocheld over het resultaat", stelde Ivan Leko. "We wisten dat het zeer moeilijk zou worden na de heenmatch. Standard is met zijn individuele kwaliteiten heel gevaarlijk in de omschakeling. Toch heb ik een goed Club Brugge gezien. We hebben drie keer gescoord, zes grote kansen gecreëerd en met passie en een groot hart gespeeld. Chapeau dat 25.000 toeschouwers op een donderdagavond om 21u naar het stadion kwamen, ook zij geloofden erin. Het is jammer dat we niet in de eindstrijd staan. Deze ploeg heeft alles om finales te spelen en trofeeën te pakken. Het is toch wel een klap."

Leko bracht met de debuterende Kenneth Vermeer al een vijfde doelman aan de aftrap dit seizoen. Maar ook de Nederlander overtuigde niet. "Naar mijn aanvoelen was Kenneth goed. Het klopt dat we al veel doelmannen hebben geprobeerd, dat gebeurt niet elk jaar. Maar we durven te wisselen. Toch winnen we samen en verliezen we samen", besloot Leko.

photo_news

fase per fase

review
stop

2e helft afgefloten

2e helft afgefloten
Het zit erop! Club Brugge mag de bekerdroom opbergen, ook al wint het met 3-2 van Standard. De Rouches staan straks in hun zeventiende finale en krijgt dan Racing Genk op het bord.

yellow_card

Gele kaart voor Hans Vanaken

Vanaken krijgt het op zijn heupen
Hans Vanaken krijgt geel na een fout en gaat dan verbaal in de clinch met scheidsrechter en spelers van Standard. Uiteindelijk moet Vossen hem komen kalmeren.

substitution

Renaud Emond vervangen door Moussa Djenepo

Moussa Djenepo komt in de plaats van Renaud Emond

Vijf minuten extra
Het spel heeft een tijd stil gelegen en dat vertaalt zich ook in de extra tijd. We spelen nog vijf minuten extra.


Diaby kopt over
Het bekerverhaal van Club Brugge loopt stilaan op zijn einde. Limbombe sprokkelt nog een kans door het leer goed voor te zetten. Diaby kopt over de kooi van Gillet.


Te slap schot van Vanaken
Club Brugge blijft er wel voor gaan. Limbombe en Vanaken vinden elkaar goed. Uiteindelijk is het Vanaken die kan uithalen. Het schot is te slap om Gillet te kunnen verrassen.

belga
photo_news

Mechele kopt over
Vormer snijdt een hoekschop weer uitstekend aan. In de zestien staat Mechele onbegrijpelijk vrij. De centrale verdediger kan zijn kopbal niet kadreren. Weer een enorme mogelijkheid voor de thuisploeg.


substitution

Spelerswissel

Gojko Cimirot komt in de plaats van Paul José Mpoku
Mpoku wordt naar de kant gehaald, maar gaat wel flink tekeer aan de zijlijn. Werd hij door het Brugse publiek opnieuw geviseerd met racistische gezangen?


substitution

Spelerswissel

Jelle Vossen komt in de plaats van Wesley Moraes
Vossen moet nog voor de doelpunten zorgen bij Club Brugge.

goal

Doelpunt voor Club Brugge

GOAL! 3-2 Clasie!
De veer lijkt dan toch nog niet gebroken bij Club Brugge. Vanaken speelt op Clasie die meteen uithaalt. Met een zwabberbal schiet de Nederlander toch redelijk centraal op doel. Gillet ziet er hier niet echt goed uit. Het is wel de eerste treffer voor Clasie bij Club Brugge.

goal

Doelpunt voor Standard

GOAL! 2-2 Emond!
Daar is Renaud Emond. Als een duiveltje uit een doosje duikt hij op in de zestien. We hebben hem deze wedstrijd bijna niet gezien, maar nu tikt hij de 2-2 tergend traag naast een twijfelende Vermeer in doel. Het genadeschot voor Club Brugge? Wellicht wel.

substitution

Spelerswissel

Jordy Clasie komt in de plaats van Marvelous Nakamba
Nakamba wordt naar de kant gehaald en dat wordt niet meteen op gejuich onthaald door het Brugse publiek.


Carcela probeert het
Nadat een counter van Club Brugge wordt afgebroken, is het de beurt aan Mehdi Carcela. Hij snijdt naar binnen en haalt ook uit. Vermeer kan klemmen.

belga
belga

Vermeer ranselt bal uit zijn doelvlak
In de tweede helft is Kenneth Vermeer wel bij de pinken. Nu duwt hij een schot in hoekschop.


yellow_card

Gele kaart

Gele kaart Razvan Marin
Bart Vertenten deelt nu de ene gele kaart na de andere uit. Nu is het de beurt aan Marin.

goal

Doelpunt voor Club Brugge

GOAL! 2-1 Diaby!
Zit de terugkeer van Club Brugge er dan toch nog in? Diaby wordt nog maar eens diep gestuurd en met een rake tik geeft hij Gillet het nakijken. Jan Breydel ontploft. Het wordt ongetwijfeld nog een warm half uur voor de Rouches.

yellow_card

Gele kaart

Gele kaart Ruud Vormer
Een smerige overtreding van de Gouden Schoen. Hij zet zijn voet en krijgt dan ook de gele kaart.


substitution

Spelerswissel

Ivan Tomecak komt in de plaats van Dion Cools
Ivan Leko voert zijn eerste wissel door. Cools, niet echt in de wedstrijd, mag gaan rusten.


yellow_card

Gele kaart

Gele kaart Uche Agbo, hij mist net als Laifis eventuele finale
Het spel ligt nu voortdurend stil. Agbo begaat een fout op Cools en bezeer zichzelf. Hij krijgt ook geel waardoor Agbo een eventuele finale mist. Ook Laifis moet de finale aan zich voorbij laten gaan.

Standard plooit massaal terug
Club Brugge kampeert nu op de helft van Standard. De Rouches plooien massaal terug en houden de ruimtes op die manier dan ook klein.

belga

Scholz kan Diaby niet bereiken
Ook nu krijgt Scholz weer bijzonder veel ruimte. Hij rukt op en stuurt dan Diaby diep. De pass is echter te hard om voor gevaar te kunnen zorgen.


Goede tussenkomst Vermeer
Carcela is snedig aan zijn partij begonnen. Hij duikt op in de zestien, maar Vermeer duikt goed in de voeten van de Marokkaanse Belg.

photo_news
start

2e helft op gang gefloten

2e helft op gang gefloten
We voetballen weer in Jan Breydel. Kan Club Brugge nog minstens drie keer scoren?


substitution

Spelerswissel

Mehdi Carcela-González komt in de plaats van Orlando Sá
De doelpuntenmaker van de Rouches is in de kleedkamer gebleven. Carcela komt hem vervangen.


Vanaken: "Het kan wel in de tweede helft"
Vanaken zorgde nog voor wat hoop in Jan Breydel door de 1-1 te scoren. "Gelukkig dat we die nog maken. We hebben kansen gehad en we hebben het betere van het spel. We moeten echter efficiënter zijn. Dan had het al 2 of 3-1 kunnen zijn. Als we dit nog halen dan zal het een mirakel zijn, maar het kan wel in de tweede helft", vertelt Vanaken.

stop

1e helft afgefloten

1e helft afgefloten
Rusten geblazen. Club Brugge keek al snel tegen een achterstand aan wanneer Vermeer zich verkeek op een hoekschop. Orlando Sa bedankte. Club Brugge knokte zich wel in de wedstrijd en Hans Vanaken zorgde met een knappe vrije trap voor de 1-1.

photo_news

Giller kan 2-1 nog verijdelen
Club Brugge ruikt bloed, zo net voor de rust. Vormer krult een hoekschop tot bij Mechele. Die neemt de bal wel mee met de hand, maar het is Gillet die ondertussen de bal kan plukken.

photo_news
yellow_card

Gele kaart voor Kostas Laifis

Gele kaart Kostas Laifis

Nu trapt Vanaken naast
De doelpuntenmaker mag het nog is proberen als Club Brugge een nieuwe vrije trap krijgt. Dit keer is het schot echter te zwak. De poging hobbelt naast.

yellow_card

Gele kaart voor Orlando Carlos Braga de Sá

Gele kaart Orlando Sá

goal

Doelpunt voor Club Brugge

GOAL! 1-1 Vanaken!
Club Brugge heeft dan toch die treffer voor de rust beet en het is een pareltje. Hans Vanaken ontfermt zich over een vrije trap. Het lijkt te ver om de bal ook in doel te krullen, maar Vanaken doet het gewoon. Een heerlijke trap. Gillet kon er alleen maar naar kijken.

Wesley trapt de 1-1 net naast!
Club Brugge verdient zo stilaan wel een doelpunt. Vanaken ziet in zijn ooghoek Wesley vrijstaan in de zestien. Met een splijtende pass bereikt hij de spits ook. De Braziliaan trapt in een tijd richting doel. Net naast.

photo_news
belga

Leko en Sa Pinto op het matje geroepen
De twee trainers gaan stevig in de clinch aan de zijlijn. Ref Vertenten besluit dan ook eens met beide heren te gaan praten. Na een heftige discussie kunnen we dan toch weer voetballen.

yellow_card

Gele kaart voor Jean-François Gillet

Gele kaart Jean-François Gillet

Limbombe gaat graag neer
De flankspeler zet een één-twee op en loopt dan diep. Cavanda maakt het Limbombe moeilijk en die gaat neer in de zestien. Geen strafschop, zegt Vertenten.


Preud'homme en Saive van de partij
Op de tribunes zit heel wat bekend volk, fel ingeduffeld. Michel Preud'homme kijkt aan de zijde van Jean-Michel Saive toe in Jan Breydel.


Afzwaaier van Scholz
Het is vreemd genoeg Scholz die met de bal aan de voet gaat oprukken. De wintertransfer ziet zijn kans en trapt dan ook. Zijn schot vliegt meters over het doel van Gillet.


Limbombe trapt maar net naast
Standard moet even met tien verder wanneer Orlando Sa verzorging moet krijgen. Club Brugge probeert meteen te profiteren met Limbombe. Die krijgt plots een zee van ruimte en schiet de bal met links maar net naast.


Gillet heeft moeite met kopbal Vanaken
Diaby gooit vanop rechts de bal meteen voor doel en Vanaken kan ook koppen. Gillet heeft moeite met die poging, maar ref Vertenten heeft al gefloten voor een duwfout van Vanaken.

photo_news
belga
photo_news

Plots ruimte voor Club
Dan toch eens een versnelling van Club Brugge. Diaby speelt uitstekend diep op Vanaken. Die brengt het leer met links meteen voor, maar Gillet kan de bal oprapen. Wesley was op vinkenslag in de zestien.

yellow_card

Gele kaart voor Paul José Mpoku Ebunge

Gele kaart Paul José Mpoku
De eerste kaart van de partij is een feit. Mpoku gaat nadrukkelijk aan Vormer hangen en krijgt daar een geel karton voor.

Standard prikt nog een keer
Weer een heet standje voor het Brugse doel wanneer Marin een voorzet in de zestien dropt. De bal valt goed voor Sa, maar Emond zette wel zijn hand tegen het leer.

belga

Sa Pinto krijgt Jan Breydel over zich heen
Een actie die niet meteen getuigt van veel Fair Play. Sa Pinto duwt opzettelijk een bal terug het veld op. Hij krijgt een woedend Jan Breydel dan ook over zich heen.


Laifis kan nog net ontzetten
We gaan meteen naar de overzijde. Daar krijgt Vanaken plots veel ruimte op links. Hij trekt de bal ook voor doel waar Laifis kan wegwerken. Niet veel later stuit Nakamba op Gillet.


Vermeer kan nog net ingrijpen
Cools geeft de bal zomaar weg en daar kan Standard bijna van profiteren. Cop krijgt de bal in de zestien, hij haalt dan ook uit. Gelukkig voor Vermeer blijft het leer tussen zijn benen steken.

belga
goal

Doelpunt Orlando Carlos Braga de Sá

GOAL! 0-1 Orlando Sa!
We zijn nog maar net bezig en de taak wordt er nog wat moeilijker op voor Club Brugge. De eerste hoekschop van Standard vliegt naar de tweede paal. Kenneth Vermeer komt wel, maar gaat helemaal onder de bal door. Orlando Sa kan zo makkelijk binnen koppen. Nu moet Club al vier keer scoren.

photo_news
photo_news

Mitrovic haalt net op tijd weg
We zijn meteen aan de overzijde wanneer Vermeer zich verkijkt op een vrije trap. Mitrovic kan net op tijd weghalen.


Nakamba is er al dichtbij
Club gaat op zoek naar een vroeg doelpunt. Wesley kopt een voorzet goed achteruit en de bal valt voor de voeten van Nakamba. Via een Luiks been verdwijnt het leer in hoekschop.


start

1e helft op gang gefloten

1e helft afgetrapt
Met een kwartier vertraging spelen we dan toch in Jan Breydel. Krijgen we een klein mirakel te zien vanavond?


Vader Vormer komt Gouden Schoen overhandigen
Zijn wens is dan toch uitgekomen. De vader van Ruud Vormer betreedt het veld om de Gouden Schoen aan zijn zoon te overhandigen. De speler van Club Brugge vindt het allemaal prachtig en lacht de tanden bloot.

Beide ploegen betreden het veld
De twee ploegen wandelen met een beetje vertraging dan toch het veld op. De thuisfans ontrollen alvast een spandoek van Ruud Vormer met uiteraard een afbeelding van een Gouden Schoen. Jan Breydel is alvast goed vol gelopen.

Van der Elst: "Hier is veel mogelijk"
Leo Van der Elst gelooft er ook nog in en gaf in het verleden ook het goede voorbeeld. Tegen Borussia Dortmund verloor blauw-zwart in het seizoen 1987-1988 eerst met 3-0 om daarna thuis met 5-0 te winnen van de Duitsers. "Ik maakte dan drie doelpunten", vertelde Van der Elst. "Ik weet dat er hier veel mogelijk is en ik heb ook het gevoel dat er vandaag iets gaat gebeuren."

photo_news

Sa Pinto: "Spelen zoals we thuis hebben gespeeld"
De trainer van Standard is alvast op zijn hoede voor de wedstrijd van vandaag. "Dit is een andere wedstrijd. Er is de druk met het publiek en Club Brugge moet iets proberen. We weten dat ze druk kunnen zetten en we mogen niet bang zijn. We moeten spelen zoals we thuis hebben gespeeld."


Leko: "In voetbal kan alles"
"Vijf doelmannen in een seizoen, dat gebeurt misschien een keer om de honderd jaar", vertelt Ivan Leko voor de wedstrijd. "We moeten kiezen voor de beste. Vanavond ontvangen we 20.000 mensen, laat op de avond. Dat betekent dat ze geloven in ons voetbal. We spelen tegen een goede ploeg die goed in vorm is, maar in voetbal kan alles."


Wedstrijd begint pas om 21u
De aftrap werd voorzien om 20u45, maar op de twitterpagina van Standard is nu te lezen dat die wordt uitgesteld. "Door problemen op de weg", klinkt het. De wedstrijd wordt dus een kwartiertje later, om 21u, op gang gefloten. "Door verkeersproblemen raken heel wat fans niet op tijd in het stadion", voegt Club Brugge er aan toe.

Vermeer al vijfde Brugse keeper dit seizoen
De stoelendans blijft maar duren in het Brugse doel. Vanavond gooit Ivan Leko weer een nieuwe doelman tussen de krijtlijnen. Vermeer is zo al de vijfde keeper die dit seizoen voor Club Brugge in actie komt.


Statement tegen racisme
Club Brugge heeft de strijdkreet voor vanavond een beetje veranderd. No sweat, no glory, no racism staat er nu te lezen op de jassen van de spelers. In de thuiswedstrijd tegen Charleroi slingerden enkele fans racistische spreekkoren naar het hoofd van Francis N'Ganga. Ondertussen zijn de spelers aan de opwarming begonnen.

Geen Edmilson
Sa Pinto opteert voor deze belangrijke terugwedstrijd voor Cop in zijn basiself. Edmilson valt daardoor uit de boot. Zoals afgesproken mag Gillet de bekerwedstrijden betwisten bij Standard.

Opstelling Standard:

Gillet; Cavanda, Luyindama, Laifis, Fai - Agbo, Marin, Mpoku - Cop, Emond, Sa

Vermeer in doel bij Club
Geen Gabulov vanavond tussen de palen bij Club Brugge. De Nederlander Kenneth Vermeer mag zijn debuut maken bij blauw-zwart. Verder kiest Leko op het middenveld voor Nakamba. Clasie zal dus niet starten.

Opstelling Club Brugge:

Vermeer; Scholz, Mechele, Mitrovic; Limbombe, Nakamba, Vormer, Cools; Vanaken; Diaby, Wesley

Bank:
Gabulov, Denswil, Touba, Tomecak, Clasie, Vossen, Diatta

Spelers van Club Brugge arriveren
Ook de spelersbus van Club Brugge arriveert aan het Jan Breydel. Vooral kersverse Gouden Schoen Ruud Vormer wordt hevig aangemoedigd.

photo_news

Standard is ondertussen al aangekomen

Club Brugge heeft de geschiedenis al mee
Blauw-zwart staat voor de zware taak om met minstens drie doelpunten verschil te winnen tegen de Rouches. Nu doet er wel een tweet de ronde waarin te zien is dat Club Brugge in het verleden op 8 februari al enkele keren zwaar uitpakte.

belga