Club Brugge minimaal zeker van 27,9 miljoen euro uit Champions League, Racing Genk van 23,9 miljoen euro

Bayern München strijkt door feilloos parcours in poulefase al recordopbrengst op

Photo News
De grootverdiener tot dusver in de Champions League is Bayern München. De Duitse club legde met zes zeges op zes een feilloos parcours af in de poulefase, goed voor een recordopbrengst van al 74,19 miljoen euro. Club Brugge is op zijn minst al zeker van 27,92 miljoen euro - en da’s geen record voor blauw-zwart. Racing Genk haalde tot dusver 23,91 miljoen euro op. 

De rekening is snel gemaakt voor Bayern München. Een overwinning in de poulefase van de Champions League is telkens 2,7 miljoen euro waard. Maal zes voor Bayern: 16,2 miljoen euro. Club Brugge sloot zijn CL-campagne af met drie draws, a rato van 900.000 euro per gelijkspel: goed voor 2,7 miljoen euro. Genk moest genoegen nemen met één draw: 900.000 euro dus. Elke club die zich kon kwalificeren voor de Champions League, wist zich verzekerd van een startbonus van 15,25 miljoen euro.

Dan komt er nog een belangrijk deel uit de zogenaamde coëfficiëntenranking. Die is opgesteld op basis van de Europese clubprestaties van de afgelopen tien jaar. Van de 32 clubs die aan de CL meedoen, krijgt de laagst geklasseerde 1,108 miljoen. Wie het hoogst geklasseerd staat, krijgt 32 keer 1,108 miljoen euro, in dit geval Real Madrid. Bayern München staat derde en maakt dus aanspraak op dertigmaal dat bedrag, ofwel 33,24 miljoen euro. Bayern wist zich bovendien te kwalificeren voor de achtste finales: nog eens goed voor 9,5 miljoen euro. Zo komt de Beierse club al aan een recordtotaal van 74,19 miljoen euro.

Voor Club Brugge is de som die het uit de coëfficiëntenranking haalt, uiteraard veel lager omdat ze pas 24ste staan. Dat brengt blauw-zwart toch nog 9,972 miljoen euro op. Genk staat 26ste: 7,756 miljoen euro erbij. Zo is Club Brugge nu al zeker van 27,922 miljoen euro en kampioen Genk van 23,906 miljoen euro.

Bayern München is tot dusver de grootverdiener in de Champions League
Peter Kneffel/dpa Bayern München is tot dusver de grootverdiener in de Champions League

Market pool

Uiteraard komt daar later nog een stuk uit de market pool bij, maar die gegevens zijn nu nog niet bekend. Vast staat wel dat Club Brugge daar minder zal aan overhouden dan vorig jaar toen het de enige Belgische club in de Champions League was en die inkomsten niet moest delen met Standard, dat er in de kwalificaties toen uitging.

Daar staat tegenover dat Club Brugge zijn inkomsten wel kan optrekken in de Europa League. Vorig jaar vloog Club er in de zestiende finales meteen uit, terwijl kwalificatie voor de achtste finales toch een kleine 1,1 miljoen euro opbrengt. Een kwartfinale is goed voor 1,5 miljoen euro. 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bruno willems

  Dat ze de 900000 euro terug vragen aan hun superspits met z'n super penalty tegen psg

 • jammy cappon

  André, met 27 miljoen op mijn rekening mogen ze zelfs “loser” op mijn voorhoofd tatoeëren.

 • mario telenet

  toch 2 ploegen europees overwinteren hopelijk beide nog een ronde verder

 • Mie Van Gestel

  Jean-Pierre,ze hadden de goede klant gekozen.Toen Paris met 3- 0 voorstonden, begon Brugge met de handrem op te spelen,vandaar het verlies.

 • Albert Buyse

  Hopelijk doen ze een paar goede transfers met nieuwjaar. Zal nodig zijn willen ze kampioen spelen. Zomertransfers waren niet echt een succes. 8 miljoen euro uitgegeven voor Okereke. Onbegrijpelijk, een spits uit de Italiaanse tweede klasse en 3 miljoen huurgeld voor fantast Diagne. Hopelijk deze keer wel een schot in de roos.