“Ik wist meteen dat het penalty was”: stond Openda nu buitenspel of niet?

LASK Linz - Club Brugge
VIER LASK Linz - Club Brugge

Nadat Ruud Vormer en Club Brugge vorige vrijdag tegen Eupen een zuivere strafschop onthouden werd, waren scheidsrechter Szymon Marciniak en de VAR blauw-zwart vanavond beter gezind. Na tien minuten ging de bal op de stip voor Club, dit nadat de doorgebroken Openda randje buitenspel stond vooraleer hij in de grote rechthoek werd neergehaald. De VAR twijfelde minutenlang, maar kende uiteindelijk toch een strafschop toe. Een terechte sanctie? Ook voor de regie was het niet helemaal duidelijk. Eerst werd een beeld getoond waarop de lijn die vertrok vanaf de voet van Openda verder stond dan die van de verdediger (zie boven). Maar op een beeld dat later getoond werd, leek de jonge spits dan weer op gelijke hoogte te staan (zie onder) en was er dus geen sprake van buitenspel. De strafschop was alvast koud kunstje voor Hans Vanaken, die net als in de thuismatch tegen Dinamo Kiev de elfmeter omzette.

Openda: “Wist meteen dat het penalty was”

“Ik vertrok op het juiste moment”, blikte Openda terug. “Mijn tegenstander tackelde me toen ik voor hem opdook. Ik wist meteen dat het penalty was.” Na rust kreeg Club nog enkele kansen op de 0-2, maar toch overheerste vooral opluchting. “Het was even schrikken toen Linz na amper twintig seconden al een uitstekende kans kreeg. Toch zijn we nadien zonder schrik blijven verder gaan. En oké, het is jammer dat die tweede goal niet viel, maar deze uitslag is ook geweldig. We maken een grote kans om de Champions League te bereiken.”

LASK Linz - Club Brugge, buitenspelfase
VIER LASK Linz - Club Brugge, buitenspelfase
Photo News33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris Pieters

  Aster Phoenix, je ziet maar wat je wil zien. Elke neutrale supporter ziet hier geen buitenspel, wat trouwens ook de VAR niet zag. En die mannen zijn professioneel opgeleid, in tegenstelling tot jezelf of de rest van je roze aanhang.

 • Aster Phoenix

  Op beide foto's kun je zien dat Openda zijn voet verder staat dan de verdediger, dus buitenspel. Of het een meter of een teen is, maakt niet uit. Blijkbaar heeft VARhaeghe ook al de Europese VAR in z'n zak.

 • Peter Debrouwer

  En wanneer speelt Anderlecht Europees deze week ?

 • Geert Corens

  Duidelijk buitenspel en zelfs indien niet nog steeds op zijn minst zeer discutabele strafschop.

 • Maxime Vanmaercke

  Geen penalty en buitenspel. Moeten de blauwe nu niet protesteren??