Christophe Henrotay, makelaar van Courtois en Carrasco, opgepakt in Monaco

Christophe Henrotay, hier links van Daniel Van Buyten.
photo_news Christophe Henrotay, hier links van Daniel Van Buyten.
Spelersmakelaar Christophe Henrotay is op vraag van het Belgisch parket opgepakt in Monaco. Henrotay is momenteel de makelaar van onder meer Yannick Carrasco, Thibaut Courtois en Kevin Mirallas. De zaak staat los van ‘Operatie Zero’.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Gisteren en vandaag werden in het kader van onderzoek naar corruptie in het voetbal verschillende huiszoekingen verricht: vier in Monaco, twee in Luik en één in Londen. Daarbij zijn ook twee personen opgepakt, een spelersmakelaar in Monaco en zijn medewerker in de regio van Luik. Het gaat om Christophe Henrotay, makelaar die op dit moment verhoord wordt door de Monegaskische politiediensten. Later vandaag zal hij ook door het Belgische gerecht worden verhoord. Een Belgisch onderzoeksrechter en een federaal magistraat zijn ter plaatse in Monaco en zullen Henrotay ondervragen. 

Christophe Henrotay.
Photo News Christophe Henrotay.

Op basis van wat de eerste resultaten van de verhoren en de huiszoekingen opleveren, zal de Belgische onderzoeksrechter beslissen of er een internationaal aanhoudingsbevel wordt uitgevaardigd. Wanneer dat het geval is, kan Henrotay worden overgebracht naar ons land.

Retro-commissies

Volgens onze bronnen onderzoekt het federaal parket of er sprake is van ‘retro-commissies’ bij de transfers van verschillende spelers. Zo zouden makelaars en hun entourage via bepaalde constructies ook na de transfers nog bepaalde sommen geld ontvangen hebben, of doorgestort aan andere personen die bij de transfers waren betrokken.”

Het gaat niet om ‘Operatie Zero’, het onderzoek dat in oktober 2018 leidde tot huiszoekingen en arrestaties in het voetbalmilieu, maar om een apart gerechtelijk onderzoek dat zich onder meer toespitst op de financiële constructies rond de uitgaande transfer van spits Aleksandar Mitrovic van Anderlecht naar het Engelse Newcastle in 2015.  Op woensdag 24 april vielen speurders binnen op twee adressen in Anderlecht, een adres in Schaarbeek en een in Laken. Toen al werd gewag gemaakt van witwassen en vereniging van misdadigers, en stelde het parket zich vragen bij “de transfers van een of meerdere spelers die voor 2016 gebeurd zijn”. 

Gewezen Anderlecht-spits Aleksandar Mitrovic in het shirt van Newcastle.
REUTERS Gewezen Anderlecht-spits Aleksandar Mitrovic in het shirt van Newcastle.

Volgens het federaal parket werden de huiszoekingen geleid door een Brusselse onderzoeksrechter en uitgevoerd door het Centraal Orgaan ter Bestrijding van de Corruptie (CDBC), in samenwerking met de federale gerechtelijke politie van Luik, de Monegaskische politie, de Metropolitan Police en HM Revenue & Customs van Groot-Brittannië.

Klinkende naam

Christophe Henrotay, de zoon van ex-Rode Duivel (en makelaar) Roger, is een klinkende naam in het milieu. Hij behartigt immers de belangen van topspelers als Thibaut Courtois (die hij vorige zomer van Chelsea naar Real Madrid loodste), Yannick Carrasco en Kevin Mirallas.

Roger Henrotay, vader van Christophe.
Photo News Roger Henrotay, vader van Christophe.

Henrotay regelde tevens de transfer van Youri Tielemans van Anderlecht naar Monaco in 2017. Een transfer die in dit onderzoek dus niet aan de orde is. De samenwerking tussen Henrotay en de Rode Duivel is inmiddels ook stopgezet na een dispuut over een commissie. Henrotay stond in het verleden ook onder meer Romelu Lukaku, Leander Dendoncker en Daniel Van Buyten bij.

Henrotay regelde de transfer van Tielemans van Anderlecht naar Monaco. Met de Rode Duivel is de samenwerking ondertussen stopgezet.
Photo News Henrotay regelde de transfer van Tielemans van Anderlecht naar Monaco. Met de Rode Duivel is de samenwerking ondertussen stopgezet.

Volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt heeft Henrotay vandaag naast Courtois, Carrasco (DL Yifang) en Mirallas (Antwerp) ook Dieumerci Mbokani (Antwerp), Christian Luyindama (ex-Standard, nu Galatasaray), Francis Amuzu (Anderlecht) en Merveille Bokadi (Standard) in zijn portefeuille.

Henrotay (l) met zijn gewezen cliënt Tielemans en Pascal Smeets op de Gouden Schoen.
Photo News Henrotay (l) met zijn gewezen cliënt Tielemans en Pascal Smeets op de Gouden Schoen.30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Cleynhens

  Stop met al die belastingsvoordelen en laat al die paljassen evenveel belastingen betalen zoals de gewone werkmens dan stopt al dat gefraudeer vanzelf. Voetbal is het beste circuit om zwartgeld te laten witwassen, snapt ALLEEN de simpele mens dat ? Maar op de belastingen, euh sorry onze beleidsmensen zijn denk zelf betrokken partij !!!!!!!

 • Jean-Marie Gijsen

  Niemand stelt zich vragen waar al dat geld vandaan komt. Clubs in schulden en toch spelers kopen. Zoveel geld voor iemand zorgt voor problemen. En de vrijwilligers in de club krijgen een feestje met friet en mosselen. Maar ze werken wel het hardst. Controle ? Noppes.

 • Albert Van Daele

  Dat de belastingsinspectie en controleurs eens hun donkere bril willen afzetten, dan zien ze dat daar heel veel zwart geld rondgaat, ook in de amateursklassen!!, of wie beschermt wie?

 • Michael Vranckx

  Stop om te beginnen met overheidssteun te geven aan de clubs.Laat de fifa het voetbal onderhouden tenslotte plukken zij de vruchten.

 • David Van Petegem

  Hopelijk nemen ze Anderlecht geen punten af. Ze hebben nu al bijna niks.