Chaos in 1B dreigt: Beerschot-Wilrijk en Union vragen antwoord van bond in onderzoek naar matchfixing KVM - Waasland-Beveren

Fans van Union tijdens de thuismatch tegen Beerschot-Wilrijk.
BELGA Fans van Union tijdens de thuismatch tegen Beerschot-Wilrijk.
Meerdere clubs uit 1B vragen zich af of de voetbalbond al onderzoeksdaden gesteld heeft over KV Mechelen - Waasland-Beveren van 11 maart, waarvan het gerecht vermoedt dat de wedstrijd omgekocht is. Beerschot-Wilrijk stelt zich ook burgerlijk partij. “De huidige communicatie van de bond stelt ons niet gerust.”

Gisteren vertrok al een officieel schrijven van Union naar de secretaris-generaal en de procureur van de voetbalbond. Union wil weten of er al een onderzoek gestart is in de mogelijke omkoopzaak rond KV Mechelen - Waasland-Beveren en hoe ver die procedure staat. Beerschot-Wilrijk besloot gisteren om zich burgerlijk partij te stellen in het dossier ‘Propere Handen’. Ook Westerlo volgt de zaak op de voet op. Deze drie clubs, mogelijk bijgetreden door nog andere teams uit 1B, steken morgen in de aanloop van België-IJsland de koppen bijeen.

Walter Damen, advocaat en bestuurder bij Beerschot-Wilrijk.
BELGA Walter Damen, advocaat en bestuurder bij Beerschot-Wilrijk.

Het zit hen hoog dat ze tot nu niks van de bond gehoord hebben. De betrokken clubs voelen zich als kandidaat-promovendi in 1B een belanghebbende partij, omdat KV Mechelen in hun reeks speelt. Ze respecteren het vermoeden van onschuld, maar maken voorbehoud mocht geen beslissing vallen binnen de termijn die de belangen van alle clubs kan vrijwaren. Zij vrezen dat de bond niet met terugwerkende kracht kan straffen, mocht het gerecht KV Mechelen later schuldig aan omkoping achten. Walter Damen, advocaat en bestuurder bij Beerschot-Wilrijk: “Het is simpel. Als uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat er matchfixing was niet conform het bondsreglement, moet de bond geen twee jaar wachten om sancties te nemen. De bond moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Ploegen die manipuleren, horen niet thuis in een geloofwaardige competitie.”

Naar UEFA?

Beerschot-Wilrijk bekijkt ook of het de UEFA gaat aanspreken. Damen: “Maar eigenlijk moeten wij niet het initiatief nemen. We verwachten dat de bond zelf een standpunt inneemt tegen corruptie. Maar haar communicatie hierover stelt ons niet gerust over de daadkracht in dit dossier.”

De onduidelijkheid over de toekomst van KVM kan het competitieverloop in 1B danig in de war sturen. Volgens het reglement stijgt de winnaar van de finalewedstrijd. Mocht die winnaar gedeclasseerd worden, promoveert de verliezer van de finale. In andere hypotheses stijgt de tweede in de algemene stand.

KV Mechelen pakte vrijdagavond de eersteperiodetitel.
Photo News KV Mechelen pakte vrijdagavond de eersteperiodetitel.42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc LInden

  match-fixing niet conform de reglementen???? wat betreft zwart geld....alle voetballers die een beetje tegen een bal kunnen stampen ontvangen zwart geld Zelfs in provinciale, is zowat beter niveau van café-ploegen, zijn bedragen van 2500 en meer schering en inslag. Kijk eens naar de boekhouding van clubs waar locale politici een vinger in de pap hebben...je zal verbaasd zijn van de creativiteit. Dan moet je Walen en Brusselaars zelfs niet aan het werk zetten

 • Dirk Adriansens

  Los van alle verdenkingen: Union heeft zijn plaats in eerste. Traditie,top supporters en mooi voetbal. En van niets verdacht. I rest my case.

 • Arie Verwimp

  Het valt hier op dat er veel beerschot wilrijk haters zijn...het valt ook op nu deze ploeg als eerste beroep heeft aangetekend plots andere clubs in hun spoor volgen...en voor die haters beerschot wilrijk is onterecht moeten zakken in 1981 en is in 1999 door verhaeghen opgevist omdat deze man zag dat er geen toekomst meer was voor germinal ekeren...enkel in 2013 zijn we door een fantast uit leuven failliet gegaan ...dus denk eerst eens na voor jullie onzin schrijven...

 • Kathy Ranson

  Sorry valspelers KV Mechelen en Waasland Beveren moeten gestraft(degradatie) worden achterban of niet.Indien licentie Moeskroen valsheid bevestigd straf idem.

 • Jos Van nuffelen

  Vind ook dat een ploeg als Union meer in eerste klasse thuishoort dan dat marginaal ploegske uit Deurne.