Cercle-doelman Miguel Van Damme hervallen in strijd tegen leukemie: “Een enorme klap”

vtm
Eén week nadat hem tijdens het Gala van de Gouden Schoen nog een hart onder de riem werd gestopt door Iker Casillas, kreeg doelman Miguel Van Damme (26) een nieuwe mokerslag te verwerken. Bij de wekelijkse controle in het ziekenhuis werden opnieuw kankercellen bij de speler van Cercle Brugge ontdekt.

Miguel Van Damme voert al sinds juni 2016 een onafgebroken strijd tegen leukemie. In maart 2017 keerde hij een eerste keer terug op het voetbalveld, in januari 2019 werd de Maldegemnaar volledig genezen verklaard door de behandelende artsen. Maar vijf maanden later, nadat hij in play-off 2 zijn wederoptreden onder de lat bij Cercle had gevierd én met zijn vriendin Kyana in het huwelijksbootje was gestapt, liep het toch weer mis. Tijdens de huwelijksreis had Van Damme zich minder goed gevoeld, en bij thuiskomst werd hij met spoed gehospitaliseerd. Er werden kankercellen in zijn ruggenmerg en hersenvocht ontdekt.

Begin oktober 2019 onderging Miguel Van Damme een stamceltransplantatie. Er waren twee donoren gevonden die 100 procent matchten. Van Damme bevond zich toen in een tweede lange periode van quarantaine. Eerst drie en nadien vier weken. Op 7 november mocht hij naar huis terugkeren om daar verder aan zijn herstel te werken. Nadat hij tijdens de quarantaine amper bezoek mocht ontvangen, maximum drie mensen tegelijk, met mondmaskers om besmetting tegen te gaan, kon hij thuis aanvankelijk amper de trap op. Maar twee maanden later was hij al vier keer gaan lopen, vertelde hij ons zelf toen we hem tien dagen geleden voor het laatst aan de telefoon hadden. “Ik hoop eind februari het licht op groen te krijgen om weer echt te mogen beginnen met trainen”, zei hij diezelfde avond aan tafel bij Birgit Van Mol tijdens de tv-show op het Gala van de Gouden Schoen.

Dat is ijdele hoop gebleken. Eergisteren liet zijn vrouw Kyana het bestuur van Cercle Brugge weten dat haar man hervallen was.

“Een enorme klap voor Miguel, voor haar en voor zijn familie”, zegt CEO Marc Vanmaele. “Ook hier bij Cercle zijn wij allemaal heel erg ontdaan. We hadden nog maar pas onze communicatie verstuurd over de actie die we morgen tegen Anderlecht plannen, om in minuut 16 - het rugnummer van Miguel - een hartverwarmend applaus van de tribunes te laten rollen. Dit kadert in een samenwerking die we hebben opgezet met de Stichting “Me To You” die sinds enkele jaren leukemiepatiënten steunt in hun strijd tegen de ziekte. We hebben even overwogen om die actie af te blazen, maar finaal kwamen we tot de conclusie dat het mentaal misschien nét goed zal zijn voor Miguel om hem op die manier toch onze steun en die van de hele voetbalwereld te betuigen.”

In de groen-zwarte kleedkamer zijn er maar enkele spelers van vorig seizoen overgebleven die met Miguel Van Damme getraind en gespeeld hebben: Taravel, Hazard, De Belder, Omolo, Hoggas, Ueda en Vitinho. Zij werden door coach Storck op de hoogte gebracht.

Cercle Brugge laat daarnaast weten dat alle supporters vanaf morgen hun persoonlijke boodschap aan Miguel Van Damme kunnen neerpennen in een steunboek. Dit wordt in de Fanshop klaargelegd. Het genezingsproces van Van Damme ondersteunen is voor Cercle een topprioriteit. “Wij willen Miguel en zijn familie op alle mogelijke manieren bijstaan tijdens de verdere behandeling.”

Cercle Brugge KSV10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Vande zande

  Hopelijk zien wij zo een goede keper nog op de groene grasmat . Veel sterkte en veel moet en u kom er bovenop. Alle supporters steunen u en helpen u er bovenop

 • Johnny van Neylen

  Courage man, dit overstemt alle clubkleuren. Ongelooflijk veel sterkte voor de aankomende periode en hopelijk tot snel. RAFC supporter

 • Monique Lievens

  Miguel, sterkte man, we leven met je mee. Ook aan de familie, geef de hoop niet op, steunt elkaar.

 • Jacques Deceuninck

  Moed man. Enorm veel respect voor Uw strijdvaardigheid. Wat een karakter.

 • MARC Formesyn

  Hou moed ! Niet opgeven !