Cercle Brugge komt met nieuw voorstel op de proppen: “18 clubs in 1A én mini-play-offs”

Cercle Brugge-voorzitter Vincent Goemaere
Photo News Cercle Brugge-voorzitter Vincent Goemaere
Een nieuwe maand, een aangepast competitievoorstel van Cercle-voorzitter Vincent Goemaere, geruggesteund door tal van K11- en 1B-clubs: “18 in plaats van 16 clubs en mini-play-offs in 1A én een volwaardige 1B-competitie als compromis”, klinkt het in Brugge. 

Eerder pleitte de preses van Cercle Brugge in de Pro League voor een competitie met 20 clubs, nu gaat Cercle als spreekbuis van enkele kleine clubs voor het ultieme compromis: “20 clubs vind ik nog steeds de beste formule voor ons Belgische voetbal, maar met dit aangepaste voorstel willen we ook AA Gent, Genk en Anderlecht tegemoetkomen.”

Drie clubs die voorstander zijn van een competitie met play-offs: “Met dit voorstel willen we alle discussies en procedures waarin vooral Waasland-Beveren betrokken is uit de weg gaan. De voorbije tijd hebben we gesprekken gevoerd met een aantal K11- en 1B-clubs, die dit compromisvoorstel breed dragen. STVV bijvoorbeeld schaarde zich meteen achter ons idee. We zullen in de Pro League de vraag neerleggen om dit te amenderen”.

Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren.
Photo News Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren.

Momenteel beraadt het BMA (Belgische Mededingingsautoriteit) zich over de zaak Waasland-Beveren. Als de Waaslanders in het gelijk worden gesteld, moet de Pro League opnieuw om de tafel nadat eerder een voorstel voor 16 clubs mét mini-play-offs (vier clubs) werd goedgekeurd. De volgende vergadering van de Pro League is volgende dinsdag 7 juli.

Poll

Hoeveel clubs wilt u in 1A?

  • 16 clubs 20%
  • 18 clubs 59%
  • 20 clubs 21%

De bedoeling van Goemaere is een sterk signaal afgeven, nadat hij ook al vorige maand het voortouw nam: “Toen wilden we de knuppel in het hoenderhok gooien met de bedoeling alle discussies de grond in te boren. Ook nu willen we met een aantal clubs een signaal afgeven. Uitzonderlijke omstandigheden vragen om een aanpak. Volgend seizoen kunnen we samen bekijken hoe we verder kunnen. We moeten eerlijk zijn: ook dit seizoen vallen problemen niet uit te sluiten. Zullen we alle speeldagen kunnen afwerken en in hoeverre zal dat met publiek kunnen? Dit voorstel lijkt ons het meest elegante”. Goemaere dringt ook aan op een 1B-competitie zonder twee speelrondes en beloftenteams. Wat dat betreft, kunnen Lierse en Roeselare in de competitie opgenomen worden. Die eerste heeft een licentie voor het profvoetbal, die tweede zou die intussen moeten kunnen krijgen.

Lees ook:

30ste speeldag wellicht van tafel, plan ‘1A met 18’ weer reëel

Mededingingsautoriteit legt KBVB geen voorlopige maatregelen op, Virton vangt bot en degradeert naar amateurreeksen

Voorzitter Goemaere in gesprek met Alexander Corryn
BELGA Voorzitter Goemaere in gesprek met Alexander CorrynReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.