Bjorn Ruytinx herstelt in tribune orde na rellen met harde kern van Hasselt, maar krijgt daar tweede geel voor...

Ruytinx de tribunes in om de Hasseltse kern te bedaren.
Borgerhoff Ruytinx de tribunes in om de Hasseltse kern te bedaren.
De wedstrijd tussen Thes Sport en Sporting Hasselt in tweede amateurklasse B is ontsierd door rellen met supporters. Niemand minder dan de Hasseltse spits Bjorn Ruytinx trok de tribunes in om de gemoederen te bedaren. Alleen om daar van de scheidsrechter een tweede gele kaart voor te krijgen.

Het was de harde kern van Sporting Hasselt die voor het tumult zorgde. Enkele heetgebakerde fans namen plaats in de boventribune van de hoofdtribune, boven de spionkop van Thes Sport. Nadat er in de eerste helft al met met bier over de hoofden van de Thes-aanhang werd gesmeten, vroeg de politie de Hasseltse harde kern vriendelijk zich naar de andere kant van de tribune te begeven. Waarna het van kwaad naar erger ging en er klappen vielen. Op vraag van Thes-voorzitter Wendy De Wit trok Bjorn Ruytinx, gewezen spits van OH Leuven, de tribunes in om de gemoederen te bedaren. Mét succes.

Borgerhoff

Maar ondertussen had ref Toeback de wedstrijd stopgezet en moesten de spelers naar binnen. Toen ook Ruytinx dat deed, kreeg hij op aanwijzen van assistent-ref Kenneth Lenaerts een tweede gele kaart. Ondanks het tumult bleef ref Toeback bij zijn besluit: "Ruytinx mocht het veld niet verlaten zonder toestemming en kreeg volgens de regels een gele kaart." Onbegrip bij Hasselt, waarna de match na een kwartier werd verdergezet. "Dit heb ik als voorzitter nog nooit meegemaakt. Een schande voor het voetbal", aldus een aangeslagen voorzitter. "Ik ben zeer ongelukkig (Hasselt verloor bovendien met 2-1, nvdr) en leef mee met Ruytinx. Hij is mijn goede vriend en ik vroeg hem om onze harde kern te bedaren."

Ook Ruytinx kon het niet geloven. "Ik heb dit allemaal gedaan om de rust te bewaren. In de buurt zaten oudere mensen en kinderen. Door met de supporters te overleggen kon ik de vrede herstellen. Dat ik daarvoor word uitgesloten, is onaanvaardbaar. Het zal zo wel in de reglementen staan, maar de veiligheid gaat toch boven alles?"
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philip Vermeulen

  Ben ik blij dat ik uit het scheidsrechterswereldje gestapt ben. Zoiets zou je moeten toejuichen. Van de bond uit willen ze jonge scheidsrechters, maar die hebben totaal geen voeling met de wedstrijd. In het wereldje heet dat "regel 18". Maar zulke jonge knapen kunnen dit niet interpreteren. Hopelijk zien ze in Brussel in dat deze actie van Ruytinckx eentje was uit bestwil voor iedereen.

 • Karl Huysmans

  Hoe!!!!!!en wat deed de politie dan?

 • Koen De Brone

  Schandalig gewoon! Regels kunnen ook geïnterpreteerd worden.

 • james dean

  Hoed af voor Ruytinx ! Weinig andere zouden het ondernemen om in te grijpen ! Belachelijke beslissing van de ref. !!

 • Bart Peeters

  Petje af voor voor Bjorn! Vechten doe je in de ring of een kooi niet openbaar zeker niet met kinderen in de buurt!