Beloften na dramatische partij de boot in bij Tsjechië

Twitter Belgian Football
De Belgische beloften zijn - in het kader van de kwalificatiecampagne voor het EK van 2017 in Polen - het maximum van de punten kwijt. Na een 9 op 9 gingen de manschappen van coach Enzo Scifo vanavond onderuit in Tsjechië (1-0). Schick tekende al na tien minuten voor de enige treffer van de partij. De Belgen blijven wel aan de leiding in groep 1, maar zien de Tsjechen naderen tot op één punt. In maart trekken de jonge Duivels naar Moldavië.

Met Origi en Bakkali kreeg de beloftenploeg in principe een kwaliteitsinjectie, maar daar was voor de pauze niets van te merken. Al na tien minuten moesten de Belgen achtervolgen. Schick profiteerde van zwak verdedigen en schoof de 1-0 beheerst voorbij Roef. Onze landgenoten reageerden met een flauw kopballetje van Kayembe, maar kwamen even later ei zo na op gelijke hoogte. Een harde knal van Origi werd met meer geluk dan kunde door doelman Zima uit zijn doel gehouden (door zijn benen en met een sterke bots verdween het leer nog onbegrijpelijk over de kooi). Tsjechië ontsnapte, maar ook Roef moest alles uit de kast halen om een lage knal van Schick uit zijn doel te houden. Na een magere eerste helft van de jonge Duivels stond het 1-0.

Geen beterschap na de pauze

Ook na de koffie voetbalden de beloften te traag om de Tsjechen echt in verlegenheid te brengen. De Belgen monopoliseerden wel de bal, maar deden daar veel te weinig mee. Het duurde tot in minuut 70 - met de inbreng van Dierckx en Kabasele - vooraleer er wat schwung in het elftal kwam. Zima zag er weer niet goed uit op een gevaarlijke voorzet van Musonda, maar in de herneming kon Kayembe niet profiteren. Te meer omdat Soucek duchtig aan zijn shirt ging hangen. De Turkse ref Palabiyik weigerde echter een strafschop te geven. De opwinding was van korte duur, want de troepen van coach Scifo konden nauwelijks dreigen. De beste kans was nog voor de thuisploeg, maar invaller Barak vond Roef op zijn weg. Het bleef bij 1-0 na een ontgoochelende partij van de beloften.

Ondanks de nederlaag is er voor de Belgen nog geen man overboord wat de EK-kwalificatie betreft. Ze blijven met negen op twaalf immers aan de leiding in de stand in groep één, maar Tsjechië komt wel terug tot op één punt (8). Dan volgen Montenegro (5), Malta (5), Letland (4) en Moldavië (4). Malta en Moldavië hebben wel één wedstrijd meer gespeeld.

Het EK 2017 vindt plaats in Polen. De groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks, de vier nummers twee strijden in een dubbel barrageduel om de twee resterende plaatsen. Pas op maandag 23 maart spelen de Jonge Duivels hun volgende EK-kwalificatie-interland, in en tegen Moldavië.

Technische fiche en stand

Tsjechië - België 1-0 (rust 1-0)

Scheidsrechter: Ali Palabiyik (Tur)

Doelpunt: Tsjechië: Schick (11.)

België speelde met: Roef, Foket, Heylen, Dendoncker (cap), Fiore, Cisse (70. Kabasele), Tielemans, Musonda, Kayembe (83. Badibanga), Bakkali (70. Dierckx), Origi

Coach: Enzo Scifo

Bij België kregen Heylen (8.) en Bakkali (70.) een gele kaart.

Stand: W G D V dv-dt Ptn

1. België 4 3 0 1 6-2 9
2. Tsjechië 4 2 2 0 8-5 8
3. Montenegro 4 1 2 1 4-4 5
4. Malta 5 1 2 2 3-7 5
5. Letland 4 1 1 2 5-5 4
6. Moldavië 5 1 1 3 2-6 4