Belgische clubs houden hun hart vast: betalen ze straks de meeste belastingen van heel Europa?

Archiefbeeld uit Antwerp-Club Brugge.
Photo News Archiefbeeld uit Antwerp-Club Brugge.
Het voetbal houdt zijn hart vast. Als de politiek alle gunstmaatregelen zou afschaffen, zou het Belgisch voetbal met voorsprong de grootste belastingdruk in Europa kennen.

LEES OOK: Belgische clubs dreigen grootste belastingsdruk van Europa te hebben: “Waarom zou het voetbal ontsnappen?” (HLN +)

In totaal sparen de profclubs en -spelers zo’n 80 miljoen euro aan sociale bijdragen uit. Met daar bovenop nog eens een gelijkaardig voordeel aan ­bedrijfsvoorheffing die ze niet moeten doorstorten naar de staatskas, maar die ze in eigen jeugd mogen herinvesteren. “We zijn er ons van bewust dat we een ‘effort’ moeten doen”, zegt Pro League-CEO Pierre François.

rv

Op dit moment kennen de Belgische clubs een middelhoge belastingdruk. Om een speler met een nettoloon van 300.000 euro te betalen, zoals er bij de grote ploegen enkele tientallen rondlopen, betaalt een club op dit moment 502.117,60 euro. Daarmee bekleden ze plaats negen in Europa. Maar als het fiscale en parafiscale gunstsysteem helemaal zou worden afgeschaft, zoals sp.a-Kamerlid Joris Vandenbroucke heeft voorgesteld, zullen de Belgische clubs met voorsprong de hoogste belastingsdruk van Europa kennen. Dan zal diezelfde speler met hetzelfde nettoloon bijna 400.000 euro meer kosten.

Tegenvoorstel

Daarom heeft de Pro League een tegenvoorstel gelanceerd. “We stellen voor het RSZ-plafond op te trekken naar 60.000 euro. Daarnaast zouden we de werknemersbijdrage verhogen voor de lonen die meer dan 180.000 euro per jaar bedragen — op die manier zorgen de grootverdieners ook voor de meeste inkomsten voor de sociale zekerheid. We hopen dat dit voorstel op zich kan staan en niet als een beginpunt wordt beschouwd om verder op te onderhandelen.”

Pierre François, CEO van de Pro League.
Pierre François, CEO van de Pro League.

Op die manier zal de gemiddelde voetballer meer bijdragen dan de meeste andere werknemers. Volgens de berekeningen van de Pro League zou dat de sociale zekerheid zo’n 15 miljoen euro opbrengen.

Rechtvaardig

Arbeidseconoom Stijn Baert vindt dat lang niet voldoende. “Belgische bedrijven uit sectoren als de e-commerce of de chemische nijverheid moeten óók competitief zijn tegenover het buitenland. Zij betalen ook hoge belastingen om onze welvaartsstaat te stutten. Waarom zou het voetbal daar als uitzondering dan wel aan ontsnappen?”

Dat de Belgische competitie daardoor een dwergeconomie zou worden in ­Europa? So be it, oordeelt Baert. “Je moet je de vraag stellen wat het meeste waard is. Kiezen we het meest rechtvaardige systeem? Of kiezen we ervoor om de beste voetballers in België te houden?”

Econoom Stijn Baert.
Wannes Nimmegeers Econoom Stijn Baert.221 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carel Gruwez

  Ben voetballiefhebber maar vind het toch maar heel normaal dat ze op hun inkomen de volledige RSZ betalen. Deze mannen verdienen al overdreven veel in vergelijking met andere sporten.

 • chrissie Bryneel

  Ze weten maar al te goed dat ze met de laag geklaseerde gewone werkende belgen die hard moet werken om op het einde van de maand hun armzalige1600 euro netto over te kunnen houden , met alles en nog wat te belasten, de zot kan houden .Nu ze het maximum bereikt hebben van een simpele hardwerkende belg of mch nog niet ?wie weet wat er nog komt !Zijn ze gemoedzaakt elders geld te gaan zoeken waar er wel veel geld te rapen is.Als het hun lukt,mch de kleine Belg minder belasten

 • Tim Peeters

  85% van de top 50 bedrijven in België betaald minder dan 2% belastingen. Hou dus op met die selectieve verontwaardiging. Maar ja, de raad van bestuur van Kv Kortrijk is minder interessant voor de politici dan die van pakweg Axa (die alleen al 1.5 keer zoveel korting krijgen dan alle profclubs samen)

 • Paul Buckens

  Voor zij die denken dat ons voetbal kapot zal gaan: onze competitie tel tin Europa niet mee, onze vrouwen speler voor wat klein geld en bereiken ook iets, onze hockeyploeg is momenteel de beste in de wereld en krijgt met moeite de onkosten betaald, onze vrouwen basket doet het ook niet onaardig , er zijn een ganse reeks sporters die internationaal meekunnen en veel minder verdienen. De nationale voetbal ploeg draait op spelers uit de buitenl compet en vlug naar het buitenl gingen verbeteren.

 • Polutnik Ronald

  Ik hoop het dat ze het meeste belastingen betalen van Europa , want wij de gewone werkmensen betalen ook het meeste belastingen van Europa . Dus niet klagen heren voetballers .